01.11.2022 | Klima, miljø og energi
Case: Naturen på Mandø vokser
Indhold fra partner Hvad er dette?
Nu bliver endnu mere af Mandø til natur. Naturfonden udvider indsatsen på Vadehavsøen, for at truede og sjældne fugle kan få endnu flere levesteder.
Naturfonden har igen købt mere jord på fuglenes oase i Vadehavet, Mandø. Denne gang kan vi tilføje 175.000 m2 eller 17,5 hektar enge, marker, strandeng og klitter til vores store naturområde på øen.
Dermed kan vi nu give truede og sjældne engfugle gode levesteder på 184 hektar. Det er knap halvdelen af øens areal mellem det gamle bydige og det store dige, der omkranser øen og beskytter den mod Vadehavet.
Nye levesteder giver håb om redning
De nye arealer bliver en del af Naturfondens indsats for at beskytte øens sårbare og vigtige natur. Vi forsøger at bremse tilbagegangen for mange af de truede og sjældne fugle-arter, som har mistet levesteder i Danmark. Det gælder blandt andre den truede brushane, den sjældne stor kobbersneppe og engryle. Men området er også vigtigt for mange andre fugle som vibe, rødben og strandskade, der alle er i tilbagegang i Danmark.
Derudover bruger millioner af trækfugle hvert forår og efterår Vadehavet som spisekammer på deres lange flyveture mellem syd og nord. Det gælder blandt andre mørkbuget knortegås, bramgås og vadefugle i titusindvis. Også havørn, vandrefalk og mosehornugle ses på øen.
Sådan hjælper vi naturen på Mandø
Vi sikrer naturen på Mandø mere plads, hvor vi giver fuglene de bedste levesteder. Vi sørger sammen med lokale landmænd for, at kvæg græsser områderne om sommeren. Det forhindrer området i at gro til med krat og buske, hvor engfuglene ikke kan yngle.
Derudover rydder vi krat for at forhindre krager og andre æg-elskende dyr i at holde udkig efter fuglenes æg og unger.
Vi har genskabt den naturlige vandstand i et stort område for at give fuglene mere plads til at søge føde til deres unger.
De 17,5 ha er sikret sammen med blandt andre investeringsplatformen Nordnet, som har støttet med 100.000 kroner, og boet efter Markus Jebsen, som har støttet med en million kroner.
Genopretningen af naturen på Mandø sker sammen med Nationalpark Vadehavet, Esbjerg Kommune, Naturstyrelsen, Den Europæiske Union og Miljø- og Fødevareministeriet.
Klima, miljø og energi

Rapport fra Biodiversitetsrådet: Biodiversiteten er under pres og har kun 2,3 procent gode, beskyttede levesteder tilbage
Tabet af biodiversitet er ikke stoppet, og biodiversiteten er fortsat under stort pres i Danmark. Det vurderer Biodiversitetsrådet i sin første rapport.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Natur er populær firmagave
Flere virksomheder vælger at give et NATURBEVIS som gaven med dybere mening end lidt sødt til ganen eller smukt for øjet. Det er tiltrængt, for den danske natur har brug for hjælp.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

60 virksomheder sikrer skov i Vejle Ådal
Det er populært for virksomheder at hjælpe naturen med mere plads. Flere end 60 virksomheder har sikret en hel skov sammen med 9.000 danskere. Den 500.000 kvadratmeter store Engelsholm Sønderskov i Vejle Ådal er årets julegave til naturen fra danskere i hele landet. Det er fjerde gang, Naturfonden frikøber skov med hjælp fra naturglade danskere og virksomheder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stort naturområde på vej ved Vadehavet
Et stort landbrugsområde ved Vadehavets diger bliver omdannet til natur. 230 hektar svarende til cirka 460 fodboldbaner skal i fremtiden være spisekammer for millioner af fugle. Samtidig får Tønder bedre beskyttelse mod oversvømmelser, som truer byen på grund af klimaforandringer. Naturprojektet koster 69 mio. kr. og bliver til i et tæt samarbejde mellem Tønder Kommune, private fonde, Landbrugsstyrelsen og lokale landmænd.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Klima- og miljøorganisationer modtager nye donationer fra Nordnet
I en tid, hvor både klima og økonomi er under stærkt pres, er vi ekstra glade for at kunne sende penge til FødevareBanken, Plastic Change og Den Danske Naturfond, der modtager donationer fra The Re:turn Initiative. I år giver Nordnet nemlig, som du måske allerede har hørt, 0,10 svenske kroner for hver handel, der foretages på vores platform. For 3. kvartal er der 178.228 DKK på vej til organisationerne. Men hvad bruger de egentlig pengene til?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Naturgenopretning får mere natur på vingerne: Sjælden sommerfugl lever flere og flere steder
Naturen vender tilbage, når vi giver den ødelagte levesteder tilbage. Det gælder blandt andet i Naturfondens naturområde Bøtøskoven på Falster, hvor den sjældne sommerfugl sort ildfugl nu ses flere og flere steder.
Indhold fra partner