02.06.2020 | Samfund
Nedlukning har givet højeste ledighed i syv år
Indhold fra partner Hvad er dette?
Som konsekvensen af nedlukningen af landet fra midten af marts, er bruttoledigeheen steget med yderligere 35.500 personer fra marts til april. I april lå bruttoledigheden på 152.800 fuldtidspersoner, og det er det højeste i syv år.
Det svarer til, at 5,4 procent af arbejdsstyrken er ledige, viser tal fra Danmarks Statistik.
Ledigheden er steget med knap 50.000 personer i marts og april, og det er en stigning i ledigheden, som langt overgår de stigninger, der kom i begyndelsen af 2009 som følge af finanskrisen.
"Det er desværre ikke overraskende, fordi corona-udbruddet har lukket dele af Danmark ned helt på linje med store dele af verden, og det har medført en markant stigning i antallet af fyringer. Endnu flere havde mistet jobbet uden hjælpepakkerne, som regeringen og et bredt Folketing står bag. Samlet beløber de sig til omkring 400 milliarder kroner. Ikke mindst trepartsaftalen om lønkompensation har sørget for, at knap 220.000 har beholdt deres fulde løn i en tid, hvor der ellers ikke har været opgaver til dem pga. epidemien. En ordning vi vil forlænge med yderligere en måned, så den kører henover sommerferien også," siger beskæftgielsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse
"Det ændrer ikke på, at vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber. Og enhver fyring går hårdt ud over den enkelte og deres familier. Derfor arbejder regeringen også på initiativer, der skal få gang i arbejdsmarkedet og økonomien igen, så flest muligt kan komme hurtigt tilbage i job. Vi har også netop genåbnet beskæftigelsesindsatsen, så ledige kan få bedre hjælp, og så ser vi også, at der bliver slået flere job op. Det er en god nyhed i en tid, hvor de triste meldinger fra arbejdsmarkedet har stået i kø," fortsætter han.
Afbrudte forløb er skidt for udsatte ledige
Regeringen havde ved genåbningen af beskæftigelsesindsatsen ikke planer om at åbne for virksomhedsrettede ordninger. Dette har dog været et stort ønske fra bl.a. Cabi, kommuner og arbejdsgivere. Ikke mindst for at få gang i de mest udsatte lediges forløb igen.
"Når et menneske har været langt væk fra arbejdsmarkedet og har andre udfordringer end ledighed, er det svært at starte forfra i et aktiveringsforløb. Det er meget sårbart. Man ved forskningsmæssigt, at de her mennesker kan have det virkelig svært med, at man afbryder deres forløb – de bliver sat langt tilbage på vejen mod et job," sagde Cabi-direktør Mette Rønnau til A4 Arbejdsliv tidligere på ugen
Denne artikel er en del af temaet I fokus: coronakrisen
Strategi & ledelse

Nedlukning sender trivsel blandt medarbejdere under pres
Hjemmearbejde og manglende kontakt til kolleger kan føre til angst, stress og depression. Derfor står lederne i landets virksomheder over for endnu en stor opgave med at sikre medarbejdernes trivsel under nedlukningen, mener ekspert.
Indhold fra partner
Samfund

Det sociale frikort forlænges med to år
Forsøgsperioden med det sociale frikort stod til at udløbe ved udgangen af 2020, men et bredt politisk flertal på Christiansborg har indgået en aftale om, at frikortet kan fortsætte i endnu to år.
Indhold fra partner
Samfund

Københavns Kommune sætter offensivt ind imod negativ social kontrol
Social kontrol-vejledere i Jobcenter København skal hjælpe kvinder, der bliver forhindret i at komme i job på grund af negativ social kontrol fra deres familie eller omgangskreds.
Indhold fra partner
Samfund

Altinget: Regeringen vil droppe offentlig støtte til Cabi
I jagten på konsulentbesparelser lægger regeringen op til at fjerne bevillingen til Cabi, som rådgiver virksomheder og kommuner med at hjælpe socialt udsatte i job. Tunge aktører advarer imod besparelser, skriver Altinget.
Indhold fra partner
Medarbejder

Gabet mellem beskæftigede med og uden handicap skrumper – men det er stadig stort
Beskæftigelsen er steget mere for personer med handicap end for personer uden, viser en ny rapport fra VIVE. Der er dog stadig et stort uudnyttet potentiale for at få flere med handicap i job, og handicapkompenserende ordninger kan bruges meget bedre, men
Indhold fra partner
Samfund

Ny udgivelse: Cirkulær økonomi skaber job til mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
Flere og flere virksomheder bevæger sig i retning af cirkulære forretningsmodeller med fokus på bedre udnyttelse af ressourcer og genbrug. Det giver nye opgaver i virksomhederne, som udgør et potentiale for at mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet kommer i job. I et nyt notat, som Cabi har lavet for Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, fortæller fem virksomheder, hvordan.
Indhold fra partner