NGO’er frygter ”COP15-scenarie” i Rio

Rio-topmødet risikerer at ende med et uambitiøst resultat, lyder det fra 92-gruppen. NGO-sammenslutningen frygter et kaotisk forhandlings-senarie, der minder om afslutningen på COP15. (opdateret)

07.05.2012

Oliver William Gunner og Lasse Andersen, CSR.dk

92-gruppen, der er en sammenslutning af 22 danske NGOer, er bekymret for resultatet af verdenstopmødet for bæredygtig udvikling, Rio+20, der bliver afholdt i juni.

Gruppens koordinator Troels Dam Christensen frygter blandt andet, at Brasilien som værtsnation laver en forsimplet udgave af den i øjeblikket 279 sider lange tekst, som præsenteres på topmødet i Rio.

Risiko for svag tekst
"Der er i øjeblikket ikke enighed om processen for, hvordan og hvornår forhandlingsteksten igen skal lande på noget overskueligt og klart. Det kan tvinge brasilianerne til, som topmødeværter, at smide en kort og svag tekst på bordet for at undgå et COP15 scenarie på Rio+20, hvor statslederne bliver sat til at forhandle i en kaotisk proces. En sådan kort tekst fra brasilianerne kan betyde et endnu lavere ambitionsniveau, fordi det kontroversielle vil blive taget ud,” siger Troels Dam Christensen til csr.dk.

Læs også: En bæredygtig verden kræver mindre forbrug

Om Rio+20

  • Brasilien er vært for arrangementet, og navnet Rio+20 har også en historisk betydning. Det er nemlig nøjagtigt 20 år siden, at den historiske klimakonference "United Nations Conference on Environment and Development" (UNCED) blev afholdt i Rio de Janiero. Konferencen blev ifølge FN dækket af over 10.000 journalister verden over.
     
  • Ifølge oplægget til Rio+20 er formålet med konferencen at sætte nye fremtidige mål for, hvordan globale klimaspørgsmål skal løses. Størstedelen af verdens lande og flere tusinde interesseorganisationer vil være repræsenteret under konferencen.

Danmark får vigtig rolle
Han mener, at Danmark, med det nuværende EU-formandskab, spiller en vigtig rolle i perioden op til mødet.

"Det er afgørende, at de forskellige landes ministre får sat sig ned og diskuteret en række klare mål inden topmødet. Her er det vigtigt, at den danske regering holder ambitionsniveauet og får de andre lande med på de bæredygtige mål, nu hvor vi har EU-formandskabet", siger Troels Dam Christensen.

Bæredygtighed fremfor grøn økonomi
Et af de centrale punkter under topmødet er, ifølge Troels Dam Christensen, at den grønne økonomi skal tænkes ind i nye rammer. Man bør i stedet tale om en ”bæredygtig økonomi,” mener han.

"Det er ikke tilstrækkeligt at opsætte en række mål for den grønne økonomi. For os er det vigtigt, at der også bliver fokuseret på sociale aspekter og vilkårene for de fattige i ulandene. Vi håber i den forbindelse, at der bliver oprettet et bæredygtighedsråd, som kan følge op på de initiativer, der bliver besluttet på mødet. Der har længe været tale om, at FN ville oprette sådan et råd, og måske bliver Rio+20 et skridt på vejen," siger Troels Dam Christensen.

Læs også: Nye ledere skal være grønne first-movers

Kollaps kan koste dyrt
Spørgsmålet er så, hvor stor betydning udfaldet af topmødet får for danske virksomheder. Troels Dam Christensen er ikke i tvivl:

"En manglende aftale under topmødet kan komme til at ramme de danske virksomheder på pengepungen. De progressive og grønne danske virksomheder risikerer at miste muligheden for at komme ud på et stort internationalt marked, hvis der ikke kommer en konkret aftale i hus", vurderer Troels Dam Christensen.

I 2010 udgjorde Danmarks grønne eksport ifølge Eksportrådet 143 milliarder kroner.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V