NGOer frygter COP15-scenarie i Rio
Rio-topmødet risikerer at ende med et uambitiøst resultat, lyder det fra 92-gruppen. NGO-sammenslutningen frygter et kaotisk forhandlings-senarie, der minder om afslutningen på COP15. (opdateret)
92-gruppen, der er en sammenslutning af 22 danske NGOer, er bekymret for resultatet af verdenstopmødet for bæredygtig udvikling, Rio+20, der bliver afholdt i juni.
Gruppens koordinator Troels Dam Christensen frygter blandt andet, at Brasilien som værtsnation laver en forsimplet udgave af den i øjeblikket 279 sider lange tekst, som præsenteres på topmødet i Rio.
Risiko for svag tekst
"Der er i øjeblikket ikke enighed om processen for, hvordan og hvornår forhandlingsteksten igen skal lande på noget overskueligt og klart. Det kan tvinge brasilianerne til, som topmødeværter, at smide en kort og svag tekst på bordet for at undgå et COP15 scenarie på Rio+20, hvor statslederne bliver sat til at forhandle i en kaotisk proces. En sådan kort tekst fra brasilianerne kan betyde et endnu lavere ambitionsniveau, fordi det kontroversielle vil blive taget ud, siger Troels Dam Christensen til csr.dk.
Om Rio+20
- Brasilien er vært for arrangementet, og navnet Rio+20 har også en historisk betydning. Det er nemlig nøjagtigt 20 år siden, at den historiske klimakonference "United Nations Conference on Environment and Development" (UNCED) blev afholdt i Rio de Janiero. Konferencen blev ifølge FN dækket af over 10.000 journalister verden over.
- Ifølge oplægget til Rio+20 er formålet med konferencen at sætte nye fremtidige mål for, hvordan globale klimaspørgsmål skal løses. Størstedelen af verdens lande og flere tusinde interesseorganisationer vil være repræsenteret under konferencen.
Danmark får vigtig rolle
Han mener, at Danmark, med det nuværende EU-formandskab, spiller en vigtig rolle i perioden op til mødet.
"Det er afgørende, at de forskellige landes ministre får sat sig ned og diskuteret en række klare mål inden topmødet. Her er det vigtigt, at den danske regering holder ambitionsniveauet og får de andre lande med på de bæredygtige mål, nu hvor vi har EU-formandskabet", siger Troels Dam Christensen.
Bæredygtighed fremfor grøn økonomi
Et af de centrale punkter under topmødet er, ifølge Troels Dam Christensen, at den grønne økonomi skal tænkes ind i nye rammer. Man bør i stedet tale om en bæredygtig økonomi, mener han.
"Det er ikke tilstrækkeligt at opsætte en række mål for den grønne økonomi. For os er det vigtigt, at der også bliver fokuseret på sociale aspekter og vilkårene for de fattige i ulandene. Vi håber i den forbindelse, at der bliver oprettet et bæredygtighedsråd, som kan følge op på de initiativer, der bliver besluttet på mødet. Der har længe været tale om, at FN ville oprette sådan et råd, og måske bliver Rio+20 et skridt på vejen," siger Troels Dam Christensen.
Læs også: Nye ledere skal være grønne first-movers
Kollaps kan koste dyrt
Spørgsmålet er så, hvor stor betydning udfaldet af topmødet får for danske virksomheder. Troels Dam Christensen er ikke i tvivl:
"En manglende aftale under topmødet kan komme til at ramme de danske virksomheder på pengepungen. De progressive og grønne danske virksomheder risikerer at miste muligheden for at komme ud på et stort internationalt marked, hvis der ikke kommer en konkret aftale i hus", vurderer Troels Dam Christensen.
I 2010 udgjorde Danmarks grønne eksport ifølge Eksportrådet 143 milliarder kroner.