Nordjysk tømrervirksomhed bliver cirkulær
Hos tømrervirksomheden Golding Byg i Pandrup har direktør Jens Chr. Golding en drøm om at udvikle forretningen i en mere bæredygtig retning. Virksomheden er på blot ti år vokset fra 5 til 34 ansatte og med mange nye ordrer kommer også større udfordringer i form af affald og materialer i overskud. Med hjælp fra Green Moves er Golding Byg derfor gået i gang med at udvikle en ny forretningsmodel med udgangspunkt i Cirkulær Økonomi.
På pladsen foran værkstedet i Pandrup står en container fyldt til randen med affald fra Golding Bygs mange byggepladser rundt omkring i området. Flamingostykker, dampspærrer og afskårne lister blander sig med plastikemballage og isolering. “Den skærer mig i øjnene hver eneste dag” fortæller direktør Jens Chr. Golding, da han tager i mod Astrid Carl og Jan Vestergaard Jørgensen fra konsulentfirmaet Green Moves, til det første møde. Han har en drøm om at blive mere grøn og bæredygtig og samarbejdet med Green Moves skal sætte skub i planerne. På græsplænen bag bygningen ligger rester af byggematerialer og venter på at blive anvendt. Men det er en udfordring, for der er ikke nok af hvert materiale til at bruge det i et nyt byggeri. En enkelt palle med tagsten eller ti troldtekt plader rækker ikke langt, når man bygger sommerhuse i Jammerbugt.
Derfor har Jens Chr. gennem et SMV projekt hos Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark indgået et samarbejde med Green Moves om at udvikle en cirkulær forretningsmodel. Ved hjælp af principperne om genanvendelse og genbrug af ressourcer, kan Green Moves udvikle en model, der tager hånd om udfordringerne med affald og ekstra materialer. Jan Vestergaard Jørgensen fra Green Moves har, med en baggrund som både tømrer og civilingeniør, et indgående kendskab til arbejdet i byggebranchen. I den cirkulære forretningsmodel kan han derfor tage hensyn til logistik og arbejdsgange på byggepladsen, så det bliver så nemt for de ansatte som muligt at implementere de nye idéer.
Med cirkulær økonomi som grundprincip håber Jens Chr. at kunne sætte skub i en større bæredygtig udvikling for virksomheden. Han er samtidigt ikke i tvivl om at det vil have en positiv effekt på både den sociale, miljømæssige og økonomiske bundlinje. Og der er store muligheder for cirkulær økonomi indenfor byggebranchen fortæller Jan Vestergaard Jørgensen fra Green Moves:
“Bygge- og anlægsbranchen står for mere end en tredjedel af alt affald i Danmark, hvilket medfører et stort miljømæssigt aftryk, men også et stort tab af værdi når materialerne af forskellige grunde ikke udnyttes bedre. Derfor er der store samfundsmæssige potentialer ved ressourceoptimering i byggebranchen. I Jammerbugt kommune er der for eksempel gode muligheder for at deres socialøkonomiske virksomheder kan få værdi ud af de overskudsmaterialer som Golding Byg ellers har brugt tid og penge på at afskaffe eller opmagasinere. Herved kan der skabes win-wins og positive resultater på alle tre bundlinjer for både Golding Byg og lokalsamfundet”
Efter det første møde mellem Golding Byg og Green Moves er rammerne sat for et samarbejde der blandt andet indebærer screeningsbesøg på byggepladserne, en oversigt over mulighederne for at lave cirkulære forretningsløsninger og en anbefaling til hvordan de skal omsættes til praksis.
Når planerne er implementeret kan Jens Chr. Og de ansatte nyde udsigten fra værkstedet uden affaldscontainer og bunker af materialer, og i stedet glæde sig over at ressourcerne bliver genanvendt og bevarer deres værdi i nye projekter.
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: cirkulær økonomi i 2019
Den første hype om cirkulær økonomi er ovre, og det seriøse arbejde er begyndt. Så hvad er udfordringerne, som står tydeligst frem nu? Pilen peger mod samarbejde på tværs af siloer, udviklingen af materialer og at få det fulde potentiale i sving.