Novo Nordisk vil lave CO2 om til fødevareproteiner med Bill Gates-fonden

Med 200 millioner i bagagen støtter Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda Gates Foundation et nyt konsortium, der skal skabe en bæredygtig proteinkilde til menneskeføde, som stammer fra CO2.

Ifølge parterne skal projektet gøre, at nuværende landbrugsjord kan bruges på mere bæredygtig vis. Arkivfoto..

15.06.2023

CSR.dk

Fødevareusikkerhed er et stigende globalt problem. En nylig FN-ledet rapport viser, at mere end 250 millioner mennesker blev ramt af alvorlig hungersnød i løbet af 2022 – en stigning på 65 millioner sammenlignet med året før.

Bill & Melinda Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden er derfor gået sammen i en ambitiøs plan om at etablere en bæredygtig fødevareproduktion, der kan brødføde en voksende verdensbefolkning.

Det skal ske gennem et nyt konsortium, der vil anvende CO2 til at producere proteiner, der kan anvendes i fødevarer til mennesker.

Læs også: Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys

”Ved at udnytte CO2 til fødevareproduktion uden at anvende landbrugsjord til formålet imødegår dette ambitiøse konsortium to af vores største globale udfordringer: at levere næringsrige fødevarer til en voksende verdensbefolkning og samtidig afbøde klimaforandringerne. Initiativet har potentiale til at være det første skridt mod en ny bioøkonomi, der kan skabe en mere bæredygtig, sikker og stabil fødevareproduktion, som samtidig mindsker belastningen af naturens ressourcer,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.

Et alternativ til animalsk protein
Den bagvedliggende idé er at finde en mere bæredygtig måde at producere proteiner gennem fermentering – en metode, som gennem årtusinder har været anvendt til fødevareproduktion.

Ved hjælp af biologiske og elektrokemiske processer vil konsortiepartnerne forarbejde CO2 og omdanne det til acetat, det vil sige eddike – en velkendt substans, der allerede findes i de mikroorganismer, som anvendes til eksempelvis fermentering.

Acetatet kan derefter bruges til at producere proteiner, der kan anvendes direkte i fødevarer til mennesker.

Ved at omdanne CO2 til acetat og bruge det til at producere proteiner til fødevarer vil vi således kunne afkoble en del af vores fødevareproduktion fra landbrugsarealer og give plads til øget biodiversitet. Dette vil udgøre et vigtigt bidrag til et mere bæredygtigt samfund.

Udnyttelse af eksisterende produktionsfaciliteter
Det første mål for konsortiet er at optimere og evaluere tre potentielle produktionsteknologier og modne dem. Målet er at løfte alle teknologier til demonstrationsniveau inden for to år.

”Vi har i nogen tid kendt til mulighederne for effektivt at omdanne simple råmaterialer til proteinkilder til menneskeføde ved at anvende bioteknologiske løsninger. Med dette program bliver det muligt at udvikle en helt klimaneutral måde at omdanne CO2 til protein uden at anvende jord, vand og gødning. Jeg er begejstret og stolt over, at vi kan bidrage med teknologi og viden, som gør denne omstilling mulig – det rummer et enormt potentiale for, at biosolutions kan være med til at løse verdens store problemer,” siger Claus Crone Fuglsang, Chief Science Officer i Novozymes, som er en del af projektet.

Når de teknologier, der udvikles af konsortiet, er skaleret op til produktion, kan de skabe et paradigmeskifte i vores tilgang til fødevaresikkerhed, særligt i lav- og mellemindkomstlande.

Mad til en fair pris
Det anslås, at disse teknologier vil kunne producere nok protein til mere end 1 milliard mennesker hvert år, hvilket skal skabe en stabil kilde af ernæringsrig mad for mennesker, der bor i områder med begrænsede muligheder for konventionelt landbrug.

“Teknologierne, der bliver udviklet i konsortiet, har et stort potentiale for at skabe fødevaresikkerhed på globalt plan, særligt i lav- og mellemindkomstlande. Derfor er det meget vigtigt, at teknologierne kan blive udrullet i de dele af verden, der kan få bedst gavn af dem, og at dette sker til en fair pris. Det har vi sikret os gennem konstruktionen af konsortiet,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Læs også: Salling Group genbruger daggammelt brød

De to fonde finansierer hver halvdelen af aktiviteterne i konsortiet. Bill & Melinda Gates Foundation finansierer aktiviteterne hos Novozymes og Washington University i St. Louis, mens Novo Nordisk Fonden støtter aktiviteterne hos Topsoe og Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center (CORC) ved Aarhus Universitet.

Det samlede finansieringsbudget er på op til 200 millioner kroner over en toårig periode. Hvis arbejdet i konsortiet er succesfuldt, vil det være muligt at fortsætte støtten til senere faser af projektet, hvor teknologierne kan modnes yderligere.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

25.06.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Isolering i et klima under forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)