Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys

Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år

Forbrugerinteressen for alternative proteiner er stigende, og der er brug for at udvikle flere og bedre produkter til at matche efterspørgslen. Billedtekst. Foto: Yulia Grigoryeva/123RF.

31.01.2023

CSR.dk

Proteiner er meget mere end kød og bælgfrugter.

Det har mange forbrugere allerede fået øjnene op for, og der er lige nu en stor forbrugerinteresse for såkaldte 'alternative proteiner': Det vil sige proteiner, som ikke nødvendigvis er animalsk producerede, men kommer fra eksempelvis planter, havet eller mikrobielle kilder.

Den stigende forbrugerinteresse er en forudsætning for, at europæernes kostvaner fremover kan blive både sundere og mindre klimabelastende. Men de alternative proteiner er stadig nicheprodukter, og der er behov for en større indsats for at 'mainstreame' kategorien, så endnu flere får adgang til nye produkttyper, proteinkilder, smagsvarianter og teksturer med alternative proteiner.

Læs også: For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi

Derfor har EU søsat projektet LIKE-A-PRO, hvor centrale repræsentanter for hele værdikæden er gået sammen i indsatsen for at udbrede alternative proteiner og gøre dem mere kendte og tilgængelige for alle befolkningsgrupper – unge såvel som gamle.

Der skal både nationale kampagner til, som skal øge bevidstheden om de bæredygtige proteinkilder, men også udvikles nye produkter.

7 alternative proteinkilder

• Rapsfrø
• Melorm
• Krill
• Mikrobiel
• Svampe
• Fermenteret mycelium
• Ærter

I alt forventer folkene bag projektet at udvikle 16 nye produkter med ingredienser fra 7 bæredygtige proteinkilder, som formår at forbedre både smag og konsistens, så de nye alternativer kan vinde bredere frem.

Danske bidrag

Fra vegne af Danmark deltager Food & Bio Cluster Denmark sammen med 41 andre europæiske partnere fra i alt 17 landet. Klyngeorganisationen skal blandt andet lede kommunikations- og formidlingsindsatsen, såsom udvikle en landsdækkende kampagne i 2024, såvel som sikre brugerinddragelse og give input til en kvalitativ kortlægning af området.

Britt Sandvad, der er Senior Innovation Manager og skal lede klyngens deltagelse i LIKE-A-PRO-projektet, glæder sig over, at også danske virksomheder nu får adgang til ny viden og nye ingrediensmuligheder:

”Når vi aktivt arbejder på at udvide viften af alternativer til de traditionelle proteinkilder, tiltrækker vi også nye og flere forbrugerne. Det betyder også nye forretningsmuligheder for vores danske virksomheder, og derfor er det vigtigt, at vi har dem med hele vejen i processen. Dét giver LIKE-A-PRO-projektet os et helt unikt afsæt for”, fortæller hun i en pressemeddelelse.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online