31.01.2023 | Klima, miljø og energi
Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Forbrugerinteressen for alternative proteiner er stigende, og der er brug for at udvikle flere og bedre produkter til at matche efterspørgslen. Billedtekst. Foto: Yulia Grigoryeva/123RF
Proteiner er meget mere end kød og bælgfrugter.
Det har mange forbrugere allerede fået øjnene op for, og der er lige nu en stor forbrugerinteresse for såkaldte 'alternative proteiner': Det vil sige proteiner, som ikke nødvendigvis er animalsk producerede, men kommer fra eksempelvis planter, havet eller mikrobielle kilder.
Den stigende forbrugerinteresse er en forudsætning for, at europæernes kostvaner fremover kan blive både sundere og mindre klimabelastende. Men de alternative proteiner er stadig nicheprodukter, og der er behov for en større indsats for at 'mainstreame' kategorien, så endnu flere får adgang til nye produkttyper, proteinkilder, smagsvarianter og teksturer med alternative proteiner.
Læs også: For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Derfor har EU søsat projektet LIKE-A-PRO, hvor centrale repræsentanter for hele værdikæden er gået sammen i indsatsen for at udbrede alternative proteiner og gøre dem mere kendte og tilgængelige for alle befolkningsgrupper – unge såvel som gamle.
Der skal både nationale kampagner til, som skal øge bevidstheden om de bæredygtige proteinkilder, men også udvikles nye produkter.
7 alternative proteinkilder
• Rapsfrø
• Melorm
• Krill
• Mikrobiel
• Svampe
• Fermenteret mycelium
• Ærter
I alt forventer folkene bag projektet at udvikle 16 nye produkter med ingredienser fra 7 bæredygtige proteinkilder, som formår at forbedre både smag og konsistens, så de nye alternativer kan vinde bredere frem.
Danske bidrag
Fra vegne af Danmark deltager Food & Bio Cluster Denmark sammen med 41 andre europæiske partnere fra i alt 17 landet. Klyngeorganisationen skal blandt andet lede kommunikations- og formidlingsindsatsen, såsom udvikle en landsdækkende kampagne i 2024, såvel som sikre brugerinddragelse og give input til en kvalitativ kortlægning af området.
Britt Sandvad, der er Senior Innovation Manager og skal lede klyngens deltagelse i LIKE-A-PRO-projektet, glæder sig over, at også danske virksomheder nu får adgang til ny viden og nye ingrediensmuligheder:
”Når vi aktivt arbejder på at udvide viften af alternativer til de traditionelle proteinkilder, tiltrækker vi også nye og flere forbrugerne. Det betyder også nye forretningsmuligheder for vores danske virksomheder, og derfor er det vigtigt, at vi har dem med hele vejen i processen. Dét giver LIKE-A-PRO-projektet os et helt unikt afsæt for”, fortæller hun i en pressemeddelelse.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.