For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.
Det er kun omkring halvdelen af indkøbere, som mener, at deres virksomheders strategi for bæredygtighed i værdikæden reelt set flugter med de bredere ESG-ambitioner.
Det viser en ny rapport udgivet Boston Consulting Groups (BCG) indkøbs- og forsyningskæde-fokuserede datterselskab INVERTO.
Samtidig svarede kun hver sjette indkøber, at deres virksomhed har en bæredygtighedsstrategi for indkøb på plads, mens hver niende svarede, at den samlede organisation har en etableret ESG-strategi.
Læs også: Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader
Det er blandt disse adspurgte med en bæredygtig indkøbsstrategi på plads, at kun halvdelen mener, at den er godt afstemt med virksomhedens bæredygtighedsstrategi.
Lovbrud i horisonten
Ifølge INVERTO kan manglen på en bæredygtig indkøbsstrategi sætte mange virksomheder i risiko for at bryde nye love, der skal træde i kraft i løbet af de næste par år, som eksempelvis EU's Corporate Sustainability Due Diligence-direktiv.
Direktivet bliver implementeret i 2024 og indeholder blandt andet regler, der kræver, at store virksomheder vurderer og adresserer negative menneskerettigheder og miljøpåvirkninger i deres værdikæder.
"Virksomheder, der undlader at vedtage en bæredygtighedsstrategi for indkøb, tager en stor risiko og kan blive fanget på det forkerte ben, ligesom de kan blive udsat for pres af deres mere ESG-fokuserede aktionærer,” forklarer Thibault Lecat, der er adm. direktør for Inverto i Storbritannien.
INVERTOs undersøgelse
Til rapporten "Sustainable Procurement Study 2022" undersøgte INVERTO 90 fagfolk inden for indkøb, direktion og bestyrelsesroller på tværs af Europa og USA. 39 procent af de adspurgte var ansat i virksomheder med en omsætning på over 2 milliarder euro.
Derfor gælder det også om, at virksomheder både indlejrer bæredygtighedsmindsettet i sin driftsmodel, men også i forsyningskæden på medarbejder- og netværksniveau, som i dag endnu ikke helt er tilfældet, ifølge undersøgelsen.
Læs også: Sådan får du et bæredygtigt webdesign
Over tre fjerdedele af de adspurgte rapporterede om god støtte fra de øverste niveauer i deres organisationer med hensyn til bæredygtige indkøb, og 68 procent rapporterede at have et dedikeret bæredygtighedsteam på plads.
Men kun 29 procent mente, at bæredygtighedsincitamenter for medarbejderne var godt integreret i modellen, og kun omkring halvdelen vurderede bæredygtighedstræning for deres indkøbsteams som god eller meget god.
"Det er betryggende, at kun et lille og faldende mindretal af virksomheder ignorerer behovet for at implementere en virksomheds strategi for bæredygtighed. Men virksomheder, der har været langsomme til at reagere, vil gerne begynde at planlægge bæredygtighedsstrategier for indkøb,” tilføjer Thibault Lecat.
- KCP