Nu vil virksomheder have styr på compliance

Dansk Industri og Danske Advokater er gået sammen om at udbyde Danmarks vist nok første samlede complianceuddannelse. Over seks dage kommer man igennem alt fra lovgivning, kommunkation, planlægning, risikovurdering, ledelsesinvolvering, tredjeparter til krisestyring og interne undersøgelser.

02.02.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der er noget i gære i dansk CSR. I Dansk Industri taler man om, at det nærmest er et paradigmeskift. Det handler om danske virksomheders ønske om at sikre sig orden i eget hus.

”Vi ser det, f.eks. når vi afholder arrangementer om anti-korruption, nye rapporteringskrav eller nye standarder, så er der meget større interesse nu end for et par år siden. Det handler om flere ting: lovgivning, særligt i Storbritannien med UK Bribery Act og Modern Slavery Act, som virksomhederne skal leve op til og nye krav fra kunder i takt med at danske virksomheder arbejder stadig mere internationalt,” forklarer Christine Jøker Lohmann, som er medarrangør og underviser på uddannelsen på vegne af DI – Dansk Industri.

Danske korruptionssager øger opmærksomheden

De seneste års sager om korruption og bestikkelse, som har involveret danske virksomheder og organisationer, spiller også en rolle i virksomhedernes voksende interesse for governance og compliance.

F.eks. ATEA-sagen, som er en rent dansk sag om gavegivning i forbindelse med ordrer til en offentlig kunde; BK Medical-sagen med en dansk direktør involveret i kick-back ordninger med en russisk distributør over flere år, hvor virksomheden selv gik til politiet, og Hempel-sagen omkring skibsmaling i Tyskland, som er et land, vi forbinder med lav korruption, men hvor virksomheden har opsagt fire personer pga. mistanke om bestikkelse.

Et andet nyere fænomen er, at det også er de mindre virksomheder, som udtrykker behov for at skrive tingene ned og tage aktiv stilling og aktivt arbejde med compliance og governance som et emne. Både i strukturerne, men også ved at klæde sine medarbejdere bedre på, så de, når de står ude ved en eller anden grænse og f.eks. bliver afkrævet faciliteringspenge, fortsat opfører sig i overensstemmelse med virksomhedens værdier og etik.

Dansk CSR er uformel
De nye krav og forventninger betyder øget behov for dokumentation af arbejdet. Og her får en del danske virksomheder problemer. Det er ikke sådan at der er nogen grund til at tro, at danske virksomheder i praksis ikke overholder gældende lovgivning. Ofte er det bare ikke sådan skrevet ned, hvordan de holder styr på tingene.

”I en dansk kontekst arbejder man ofte med mere uformelle strukturer, hvor politikkerne ikke er skrevet ned og organiseringen af arbejdet er måske ikke formaliseret,” siger Christine Jøker Lohmann.

Det ligger fint i tråd med det, som man på CSB kalder ”implicit CSR”, hvor virksomhedernes samfundsansvar i høj grad er et resultat af fælles normer, værdier og forventninger mellem samfund, borgere, kunder, offentlige og private institutioner og virksomhederne. Der er også dem, der siger, at det bare handler om at der i Danmark er for mange ”hjemmelavede løsninger”.

Uanset måden at sige det på, så giver det udfordringer, når man agerer internationalt, hvor der er krav om mere eksplicitte erklæringer etc.

Fokus på organisering
Danske Advokater og Dansk Industri håber, at man efter at have gennemført uddannelsen vil føle sig rustet til en rolle som ”compliance officer”. For selvom uddannelsen kommer omkring både national og international lovgivning og retningslinjer – også FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv og OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber – så kommer hovedparten af undervisningen til at handle om metoder og organisation.

”De konkrete udfordringer varierer jo – er det konkurrencelov, kædeansvar, arbejdstagerforhold eller anti-korruption der er mest relevant for den enkelte virksomhed, men metoden – at skrive sine politikker ned, kommunikere dem, organisering af risikovurderinger, overvåge politikkernes implementering og overholdelse, procedurer, kontroller – kan ofte bruges på tværs af emnerne,” siger Christine Jøker Lohmann.

Du kan læse mere om uddannelsen og tilmelde dig her. Kursusstart er 29. marts 2017. 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V