Nu vil virksomheder have styr på compliance

Dansk Industri og Danske Advokater er gået sammen om at udbyde Danmarks vist nok første samlede complianceuddannelse. Over seks dage kommer man igennem alt fra lovgivning, kommunkation, planlægning, risikovurdering, ledelsesinvolvering, tredjeparter til krisestyring og interne undersøgelser.

Foto: 123rf.com

02.02.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der er noget i gære i dansk CSR. I Dansk Industri taler man om, at det nærmest er et paradigmeskift. Det handler om danske virksomheders ønske om at sikre sig orden i eget hus.

”Vi ser det, f.eks. når vi afholder arrangementer om anti-korruption, nye rapporteringskrav eller nye standarder, så er der meget større interesse nu end for et par år siden. Det handler om flere ting: lovgivning, særligt i Storbritannien med UK Bribery Act og Modern Slavery Act, som virksomhederne skal leve op til og nye krav fra kunder i takt med at danske virksomheder arbejder stadig mere internationalt,” forklarer Christine Jøker Lohmann, som er medarrangør og underviser på uddannelsen på vegne af DI – Dansk Industri.

Danske korruptionssager øger opmærksomheden

De seneste års sager om korruption og bestikkelse, som har involveret danske virksomheder og organisationer, spiller også en rolle i virksomhedernes voksende interesse for governance og compliance.

F.eks. ATEA-sagen, som er en rent dansk sag om gavegivning i forbindelse med ordrer til en offentlig kunde; BK Medical-sagen med en dansk direktør involveret i kick-back ordninger med en russisk distributør over flere år, hvor virksomheden selv gik til politiet, og Hempel-sagen omkring skibsmaling i Tyskland, som er et land, vi forbinder med lav korruption, men hvor virksomheden har opsagt fire personer pga. mistanke om bestikkelse.

Et andet nyere fænomen er, at det også er de mindre virksomheder, som udtrykker behov for at skrive tingene ned og tage aktiv stilling og aktivt arbejde med compliance og governance som et emne. Både i strukturerne, men også ved at klæde sine medarbejdere bedre på, så de, når de står ude ved en eller anden grænse og f.eks. bliver afkrævet faciliteringspenge, fortsat opfører sig i overensstemmelse med virksomhedens værdier og etik.

Dansk CSR er uformel
De nye krav og forventninger betyder øget behov for dokumentation af arbejdet. Og her får en del danske virksomheder problemer. Det er ikke sådan at der er nogen grund til at tro, at danske virksomheder i praksis ikke overholder gældende lovgivning. Ofte er det bare ikke sådan skrevet ned, hvordan de holder styr på tingene.

”I en dansk kontekst arbejder man ofte med mere uformelle strukturer, hvor politikkerne ikke er skrevet ned og organiseringen af arbejdet er måske ikke formaliseret,” siger Christine Jøker Lohmann.

Det ligger fint i tråd med det, som man på CSB kalder ”implicit CSR”, hvor virksomhedernes samfundsansvar i høj grad er et resultat af fælles normer, værdier og forventninger mellem samfund, borgere, kunder, offentlige og private institutioner og virksomhederne. Der er også dem, der siger, at det bare handler om at der i Danmark er for mange ”hjemmelavede løsninger”.

Uanset måden at sige det på, så giver det udfordringer, når man agerer internationalt, hvor der er krav om mere eksplicitte erklæringer etc.

Fokus på organisering
Danske Advokater og Dansk Industri håber, at man efter at have gennemført uddannelsen vil føle sig rustet til en rolle som ”compliance officer”. For selvom uddannelsen kommer omkring både national og international lovgivning og retningslinjer – også FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv og OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber – så kommer hovedparten af undervisningen til at handle om metoder og organisation.

”De konkrete udfordringer varierer jo – er det konkurrencelov, kædeansvar, arbejdstagerforhold eller anti-korruption der er mest relevant for den enkelte virksomhed, men metoden – at skrive sine politikker ned, kommunikere dem, organisering af risikovurderinger, overvåge politikkernes implementering og overholdelse, procedurer, kontroller – kan ofte bruges på tværs af emnerne,” siger Christine Jøker Lohmann.

Du kan læse mere om uddannelsen og tilmelde dig her. Kursusstart er 29. marts 2017. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

27.03.2025Comm2ig

Sponseret

Analyse: Er End User Devices it-forretningens største klima-potentiale?

27.03.2025CSR.dk

Kamp til stregen om eftertragtede puljepenge til CO2-fangst

27.03.2025Verdo

Sponseret

KlimaEnergi og Verdo Go Green indgår strategisk partnerskab om solcelleanlæg til erhvervslivet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom