Ny dokumentationsmetode kan minimere byggeriets CO2-udledning betydeligt

”Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for.” Sådan siger Jens Jacob Porsmose fra Andreasen & Hvidberg, der sammen med Bayo.s og Aalborg Universitet har udviklet en ny metode til med CO2-besparelse på op til 80 procent ved fundering af et konventionelt typehus sammenlignet med betonfundering.

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering. Foto: Andreasen & Hvidberg.

16.11.2023

CSR.dk

Den, der er i stand til at måle og dokumentere jordbundens bæreevne, har også mulighed for at udnytte jordens styrker i et byggeri.

Sådan er kongstanken hos direktør Jens Jakob Porsmose fra den geo- og miljøtekniske rådgiver Andreasen & Hvidberg. Sammen med Bayo.s Skruefundamenter og Aalborg Universitet har han udviklet en ny metode og et software til dokumentation af skruepæles installation og bæreevne.

Læs også: Jysk virksomhed gør dokumentation til grøn vækstmulighed

Dokumentationen af bæreevnen foretages, mens pælene bliver monteret i jorden, og på den måde kan antal og længde optimeres undervejs i et projekt, så entreprenøren undgår overdimensionering.

Tankesættet bag dokumentationsmetoden er allerede blevet benyttet af Andreasen & Hvidberg på flere konstruktioner, der er opført på skruefundamenter. 

Det er blandt andet CPH Village, Hages Badehotel Lolland og til stabilisering af en kloakledning i et stort moseområde i Støvring Ådal.

”Vi så et potentiale for at optimere brugen af skruepæle, fordi der ikke ligger så meget forskning bag anvendelsen, som der gør ved andre former for fundering, og vi så et behov for at anskue brugen på andre måder end ud fra det eksisterende normgrundlag. Byggebranchen skal ikke sætte mere stål i jorden, end der reelt er behov for,” siger Jens Jakob Porsmose.

Til kamp mod overdimensionering
De tre samarbejdspartnere er også for nylig blevet præmieret med Bygningskomponentprisen af Villum Fonden & Velux Fonden. Ifølge de to fonde sætter forskningens resultater nemlig ”nye standarder for skruefundamenter, der kan gøre byggebranchen mange tons CO2 lettere, hurtigere og billigere”.

 Læs også: Nu skal husejere motiveres til at renovere frem for at rive ned

Ifølge Jens Jacob Porsmose har det givet et stort vidensløft at deltage i forskningsprojektet, hvor blandt andet skruepælenes lejringstæthed, sidetryk, lodret last og moment er blevet undersøgt i 1200 tests på Aalborg Universitet. 

”Vi oplever en generel tendens i markedet til overdimensionering, og forskningsprojektet har givet os viden og data til også at kunne rådgive geoteknisk inden for andre konstruktionsformer. Vi har en hel afdeling, der beregner og optimerer pæle, og vi er undervejs blevet landsdækkende. Hele den her grundtanke om at optimere peger i den grad ind i den grønne omstilling og kan om noget give CO2-besparelser,” siger han.

- HCL 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

27.03.2025Comm2ig

Sponseret

Analyse: Er End User Devices it-forretningens største klima-potentiale?

27.03.2025CSR.dk

Kamp til stregen om eftertragtede puljepenge til CO2-fangst

27.03.2025Verdo

Sponseret

KlimaEnergi og Verdo Go Green indgår strategisk partnerskab om solcelleanlæg til erhvervslivet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom