23.01.2023 | Klima, miljø og energi
Ny emballagelov er stort skridt mod mindre affald og cirkulære emballager
Indhold fra partner Hvad er dette?
EU-kommissionen har præsenteret et nyt skelsættende forslag med blandt andet reduktions- og genbrugsmål for emballager. Det er en milepæl mod et samfund med mindre affald, mener Dansk Erhverv, der opfordrer til en målrettet indsats for at få det til at lykkedes.
Med sit forslag om en ny emballagelov tager EU-kommissionen et stort skridt mod en fremtid med mindre emballage, mere genbrug og langt mere genanvendeligt plast i nye emballager.
”Dansk Erhverv deler de cirkulære ambitioner i tiltaget, og især harmoniseringstiltagene i forslaget er noget som vil støtte op om erhvervets grønne ambitioner på emballageområdet, især når det gælder mærkningsordninger og designkriterier for emballage” siger Andreas Hastrup Clemmensen, chefkonsulent for cirkulær økonomi i Dansk Erhverv.
Rammevilkår skal sikre velfungerende løsninger
Af tiltagene kan nævnes stigende reduktionsmål og genbrugsmål for emballager pr. produktgruppe, hvilket bl.a. betyder at 80 pct. af alle takeaway-kopper skal være genbrugelige i 2040. Herudover er der konkrete designkrav til emballager, herunder krav til genanvendt indhold i plastemballager.
Selvom det er positivt, at kommissionen præsenterer en helhedsplan for, hvordan hele emballageområdet kan reformeres, stiller det også en række nye krav til erhvervslivet, som ikke kan løftes alene. Derfor efterspørger Dansk Erhverv, at erhvervslivet inddrages i løsningerne.
”Der er med forslaget i bund og grund tale om en stor omvæltning ift. hvordan man håndterer emballage i dag. For at stille krav til mere genanvendelse er man afhængig af både affaldssortering, genanvendelsesindustrien og resten af værdikæden. Derfor er der brug for at tænke helhedsorienteret i løsningerne, og vi vil meget gerne inddrages så vi sikrer effektive løsninger, som fungerer i praksis for både virksomheder og forbrugere” siger Andreas Hastrup Clemmensen.
Derudover vil genbrugsløsninger kræve en adfærdsforandring hos forbrugerne, der i dag er vant til komforten i at købe en kop kaffe på farten og ikke skulle tænke over, hvad vi gør af emballagen.
”Succesen af genbrugsemballager afhænger af, om de returneres efter brug, og at man kan sikre hygiejne og logistik så de brugte emballager der kommer retur kan håndteres forsvarligt og genbruges. Vi har derfor brug for velfungerende og simple rammevilkår, som sikrer, at det i højere grad bliver attraktivt at genbruge emballagen,” siger Andreas Hastrup Clemmensen.
Klima, miljø og energi

Ansøgning til Sustainability Awards er åben
Dansk Erhverv hylder i samarbejde med EY for tredje år i træk de største danske rollemodeller indenfor bæredygtighed. Tænker din virksomhed den bæredygtige omstilling ind i kerneforretningen, så kan du nu ansøge om en af årets priser.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
SDG Business Accelerator – afrunding af første batch
SDG Business Accelerator er et program for danske SMV’er, som ønsker at styrke de muligheder, som arbejdet med bæredygtighed og verdensmål kan give virksomheden på et relevant eksportmarked. Måske er det noget for din virksomhed?
Indhold fra partner
Samfund

2030-panelet udgiver første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark
Hvad er 2030-panelet, hvem består det af og hvad viser den første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark?
Indhold fra partner
Kommunikation

CSRD – oftest stillede spørgsmål
Hvilke virksomheder er omfattet af de nye regler om CRSD, og hvornår skal man begynde at afrapportere? Hvilke standarder skal der bruges og er det obligatorisk at bruge en revisor? Alt det og meget mere kan du få svar i denne FAQ, hvor vi stiller skarpt på Corporate Sustainability Reporting Directive, og ikke mindst på, hvad det betyder for dig og din virksomhed. Har du spørgsmål til CSRD, så læs med her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
Ny guide til de nye regler om ligelig kønsrepræsentation i ledelsen
De største virksomheder skal rapportere om måltal for det underrepræsenterede køn i bestyrelsen, politikker og progression. Folketinget vedtog i maj 2022 skærperede regler om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for rapportering herom. Erhvervsstyrelsen har den 6. december offentliggjort en ny vejledning, og nedenfor kan du få overblik.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR, ESG eller CSRD: Hvad betyder forkortelserne?
Min kollega arbejder med CSR. Nogle gange kalder hun det for ESG. For tiden danner hun sig et overblik over ESRS, som virksomheder skal bruge til rapportering jf. CSRD. Udover det sidder hun med CSDDD, som er inspireret af UNGP. Hvis du også har vanskeligt ved at finde rundt i de mange forkortelser, som præger arbejdet med bæredygtighed i disse år, så læs med her.
Indhold fra partner