Ny FN-rapport: Vi skal stoppe ødelæggelsen af naturen
Verden skal stoppe ødelæggelsen af naturen, producere mindre kød og ændre fødevareforbruget, hvis klimaforandringerne skal bremses. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i ny rapport fra FN's klimapanel
I Geneve har verdens førende klimaforskere været samlet for at godkende en ny rapport fra IPCC om den globale fødevareproduktions påvirkning af klimaet.
Konklusionen er klar: Klimakrisen løses ikke alene ved at nedbringe de skadelige udledninger fra industri-, transport- og energisektoren.
Verdens globale fødevareproduktion skal gennemgå væsentlige ændringer, forbruget skal gøres mere bæredygtigt, og den globale arealanvendelse ændres, så vi blandt andet stopper skovrydning og udpining af jorden.
Mere natur og skov
For Danmarks Naturfredningsforening understreger den nye rapport, at mere skov og anden natur er en væsentlig nøgle til at bremse klimaforandringerne.
Det fortæller præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
– Etablering af mere skov og anden natur er det mest effektive redskab til at suge CO2 ud af atmosfæren. Og det skal vi også gøre i Danmark ved at gennemføre en jordreform, hvor vi udlægger landbrugsjord til natur, og ved at etablere mere ny skov.
I februar fremlagde Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer et fælles udspil til en jordreform i Danmark, der skal sænke landbrugets samlede CO2-udledning med 10 procent.
Danmarks Naturfredningsforening er desuden gået sammen med TV 2 om at rejse mere skov i Danmark.
Den 14. september afholdes indsamlingsshowet ’Danmark planter træer’, hvor målet er at plante én million træer, der skal fjerne og tilbageholde CO2 fra atmosfæren.
Fødevareproduktionen skal ændres
En vigtig pointe i rapporten er, at den globale fødevareproduktion udgør en central udfordring for klimaet.
Af rapporten fremgår det, at menneskets produktion af kød og vegetabilsk olie er mere end fordoblet siden 1961, mens den gennemsnitlige mængde kalorier til rådighed er steget med en tredjedel.
Samtidig oplever vi et stort spild af fødevarer. 25-30 procent af al mad, der produceres i dag, går til spilde.
IPCC peger derfor på, at fødevareproduktionen globalt skal gøres mere effektiv, så der kommer større udbytte af landbrugsarealerne, og at vores forbrug af fødevarer skal ændres.
Kødforbruget skal nedbringes
Det er især den globale produktion af kød, som bidrager negativt til klimaet.
Kødproduktionen udleder i sig selv store mængder af drivhusgasser, mens store dele af det globale landareal benyttes til produktion af dyrefoder. Det medfører skovrydning af f.eks. regnskovene, der ellers tilbageholder særligt meget CO2 og desuden er hjemsted for de fleste arter på jorden.
– Rapporten understreger, at vi ikke løser klimakrisen uden at ændre vores kostvaner og på globalt plan spise meget mindre kød, siger Maria Reumert Gjerding.
Danmark er i forvejen et af de mest kødspisende lande, og den danske svineproduktion er storimportør af soja fra Argentina og Brasilien.
Netop sojaproduktionen bidrager til skovrydning af den sydamerikanske regnskov.
Op mod 80 procent af den danske kornproduktion går i dag til dyrefoder.
Danmark er desuden det mest intensivt dyrkede land i Europa med et landbrug, hvor stor set al jord bliver pløjet hvert år.