Ny forskning: Skadedyr forhøjer CO2-udslippet markant

Nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet og DTU sætter fokus på skadedyrs rolle i drivhuseffekten. De små kryb kan ifølge forskerne have en langt større indflydelse på klimaforandringer end hidtil antaget.

22.05.2012

CSR.dk

Foto: Photos.com.

Fossile brændstoffer til energi og transport er i høj grad skyld i i øget drivhuseffekt på jorden. Men en anden truende faktor befinder sig lige under jordoverfladen, viser et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet.

"I fremtidens klima kan skadedyr på planter forøge stimulationen af organismerne i jorden. Denne forøgede stimulation medfører en øget risiko for, at de kulstof-reserver der er bundet i jorden bliver nedbrudt. Dette vil forøge udskillelsen af CO2 til atmosfæren og derved accelerere drivhuseffekten, siger professor Søren Christensen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Læs: Drop bøffen og hjælp klimaet

Forskningssamarbejde skal belyse problematikken
Forskere fra Biologisk Institut på Københavns Universitet publicerer i samarbejde med forskere fra DTU og Tyskland de nye forskningsresultater i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, som belyser risikoen for, at skadedyr på planter kommer til at skade atmosfæren.

Resultatet af den nye forskning viser, at græshopper og andre skadedyr, der gnaver af planternes blade, medfører at planterne udskiller større mængder sukkerforbindelser, hvilket betyder større aktivitet hos de underjordiske organismer. Og det kan få vidtrækkende konsekvenser, da det kan forårsage, at jordens bundne kulstof-reserver frigøres hurtigere. Det betyder, at CO2-udskillelsen accelererer med øget drivhuseffekt til følge.

Læs: Danisco vil bruge sukkeroer til ethanol

Eskalering af drivhuseffekten
Daglig leder af CLIMAITE-centret, centerleder Claus Beier fra DTU tilføjer:

"Vore undersøgelser antyder, at jordbundens kulstofreserver kan påvirkes af naturlige biologiske processer, så de nedbrydes hurtigere og dermed forstærker CO2-udledningen til skade for fremtidens klima", siger han.

Forskerne er desuden i fuld gang med at kortlægge diversitet og funktion af den kolossale mænge af forskellige organismer, der findes i jorden. En dybere forståelse af disse forhold er en forudsætning for at vurdere forskellige klimascenarier. Og lige nu peger alt altså i retning af en eskalering af drivhuseffekten, når skadedyr kan forårsage en øget udskillelse af de bundne kulstofreserver i jorden.

- OWG

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle