Ny forskning: Skadedyr forhøjer CO2-udslippet markant

Nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet og DTU sætter fokus på skadedyrs rolle i drivhuseffekten. De små kryb kan ifølge forskerne have en langt større indflydelse på klimaforandringer end hidtil antaget.

22.05.2012

CSR.dk

Foto: Photos.com.

Fossile brændstoffer til energi og transport er i høj grad skyld i i øget drivhuseffekt på jorden. Men en anden truende faktor befinder sig lige under jordoverfladen, viser et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet.

"I fremtidens klima kan skadedyr på planter forøge stimulationen af organismerne i jorden. Denne forøgede stimulation medfører en øget risiko for, at de kulstof-reserver der er bundet i jorden bliver nedbrudt. Dette vil forøge udskillelsen af CO2 til atmosfæren og derved accelerere drivhuseffekten, siger professor Søren Christensen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Læs: Drop bøffen og hjælp klimaet

Forskningssamarbejde skal belyse problematikken
Forskere fra Biologisk Institut på Københavns Universitet publicerer i samarbejde med forskere fra DTU og Tyskland de nye forskningsresultater i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, som belyser risikoen for, at skadedyr på planter kommer til at skade atmosfæren.

Resultatet af den nye forskning viser, at græshopper og andre skadedyr, der gnaver af planternes blade, medfører at planterne udskiller større mængder sukkerforbindelser, hvilket betyder større aktivitet hos de underjordiske organismer. Og det kan få vidtrækkende konsekvenser, da det kan forårsage, at jordens bundne kulstof-reserver frigøres hurtigere. Det betyder, at CO2-udskillelsen accelererer med øget drivhuseffekt til følge.

Læs: Danisco vil bruge sukkeroer til ethanol

Eskalering af drivhuseffekten
Daglig leder af CLIMAITE-centret, centerleder Claus Beier fra DTU tilføjer:

"Vore undersøgelser antyder, at jordbundens kulstofreserver kan påvirkes af naturlige biologiske processer, så de nedbrydes hurtigere og dermed forstærker CO2-udledningen til skade for fremtidens klima", siger han.

Forskerne er desuden i fuld gang med at kortlægge diversitet og funktion af den kolossale mænge af forskellige organismer, der findes i jorden. En dybere forståelse af disse forhold er en forudsætning for at vurdere forskellige klimascenarier. Og lige nu peger alt altså i retning af en eskalering af drivhuseffekten, når skadedyr kan forårsage en øget udskillelse af de bundne kulstofreserver i jorden.

- OWG

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

29.10.2024CSR.dk

Sweco lancerer Det Planetære Projekt: Et tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal

28.10.2024CSR.dk

Brancheforening lancerer betaversion af beregner for klimaaftryk på reklamemarkedet

28.10.2024Arrow ECS Denmark

Sponseret

Fra Overforbrug til Optimering: Sådan Kan Virksomheder Reducere CO2 og Øge Effektiviteten

25.10.2024Schneider Electric

Sponseret

AI kræver en fundamental omstilling i opbygningen og driften af datacentre

25.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Dansk iværksætter vil revolutionere den globale blomsterindustri

25.10.2024CSR.dk

Kløften mellem klimaviden og -handling vokser kun

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie