Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

En ny rapport viser på overraskende vis, at der internationalt er stor opbakning til klimahandling. "Folk kan fejlagtigt få den opfattelse, at de langsomme fremskridt i bekæmpelsen af klimakrisen skyldes en udbredt mangel på engagement," fortællere forskerne bag undersøgelsen.

Ifølge rapporten tror under halvdelen på, at andre vil give 1 procent af deres indkomst til bekæmpelsen af klimakrisen. Foto: 123rf.com.

03.07.2024

CSR.dk

Umiddelbart kan det godt virke, som om verden er dybt splittede, når det kommer til bekymringen for klimaforandringer – og viljen til at gøre noget ved dem.

Landmænd overalt i Europa demonstrerer mod grøn klimapolitik og De Gule Veste i Frankrig marcherer gennem Paris’ gader med kampråb og klimapolitiske slogans.

Men ny forskning publiceret i Nature Climate Change viser, at 86 procent af verdens befolkning faktisk støtter klimahandling, mens 89 procent mener, at deres egen regering skal gøre mere for at tackle og bekæmpe klimaforandringerne.

Læs også: Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

Og det overrasker Peter Andre, Teodora Boneva, Felix Chopra og Armin Falk, der alle er professorer og forfattere til rapporten.

”Selvom vi forventede at flere går ind for klimahandling i specifikke, var vi faktisk overraskede over at finde ud af, at procentdelen af borgerne, der er pro-klima er høj, når man kigger på tværs af landene,” fortæller de i et interview med CarbonBrief.

Hvad der også er interessant er, at respondenterne i undersøgelsen, som omfatter 130.0000 adspurgte fordelt over 125 lande, systematisk undervurderer andre borgeres villighed til at tage aktion. 

Studiet viser nemlig, at blot 43 procent af verdens befolkning tror, at andre vil give 1 procent af deres indkomst til at støtte klimaet.

Forskerne kalder resultatet for en såkaldt opfattelseskløft, som eksisterer mellem vores egen og andres holdning til klimaet. 

Og det kan der være mange grunde til, påpeger de.

Læs også: Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

”Før i tiden har medier givet utroligt meget opmærksomhed til et lille antal klimaskeptikere. Derudover er klimaforandringerne grundlæggende svære at tackle. Folk kan fejlagtigt få den opfattelse, at de langsomme fremskridt i bekæmpelsen af klimakrisen skyldes en udbredt mangel på engagement – personligt og politisk,” siger de til CarbonBrief.

”I vores øjne er det mere vigtigt nu at ændre denne opfattelseskløft, end det er at prøve at forstå dens oprindelse. Ifølge adfærdseksperter er mennesker ’betingede samarbejdspartnere’ – vi bidrager mere til det fælles gode, hvis vi tror, at andre også gør det. Derfor er pessimisme om andres indsats skadeligt,” fortsætter forskerne.

Derfor håber Peter Andre, Teodora Boneva, Felix Chopra og Armin Falk, at deres forskning kan få flere til at få øjnene op for, at der faktisk er utrolig stor opbakning til at få bugt med klimakrisen. 

– HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online