Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet
Verdens bestøvere skal reddes for at vende tabet af biodiversitet. Det er Trillion Bees’s mission og alle er inviteret til at deltage i arbejdet.
’Bee The Change’ står der, med billeder af bier på skærme, på gulvene og på tværs af mad- og drikkevarebutikkerne i i Dubai International Airport under COP 28. Og det fortsætter på COP’ens område, hvor der vil være et officielt lanceringsevent, debatter og foredrag, premiere på en dokumentarfilm og en kunstinstallation, hvor COP-deltagere kan lægge deres personlige intentioner for naturen i puljen.
Trillion Bees har meldt deres mission ud: De vil øge bevidstheden om, finansiere investeringer i og drive adfærdsændring for at skabe en verden, hvor bestøvere trives.
For nok er de små, men bier og andre bestøvere er afgørende for at opretholde sunde økosystemer og sikre menneskers og naturens trivsel. En planet fyldt med natur og blomstrende biodiversitet kan endda hjælpe med at afbøde klimakrisen.
Hvem kan være med?
PANGAIA etablerede fonden Bee The Change i 2020 for at redde bier og andre bestøvere. Det arbejde skal nu skaleres til en global indsats med koalitionen Trillion Bees og kampagnen Bee The Change. Samtidig åbnes der for at andre kan deltage.
Meld dig til her.
Vidt forskellige virksomheder og organisationen kan melde sig til Bee The Change. Fælles for alle er, at de skal være committet til at arbejde for at beskytte bier og andre bestøvere som sommerfugle, insekter, flagermus – ja, flagermus er også bestøvere – gennem f.eks. at støtte kampagner, ændre deres forretningspraksis, fremme biodiversitet i samarbejde med politikere og leverandører etc
Det kan være alt fra fødevarevirksomheder, som er afhængige af biodiversitet for kunne fremstille deres produkter, til lokalafdelinger af WWF, restaurantkæder, tøjvirksomheder, hvis råmaterialer i høj grad er naturlige og derfor også afhængige af bestøvere, til nyhedsbureauer der ser en mulighed for at bruge deres kanaler til at sprede budskabet.
"Vi ønsker at sætte naturen i centrum for klimasamtalen, og derfor bringer vi Bee The Change til COP28," siger Eva Kruse, Chief Global Engagement Officer, PANGAIA, en virksomhed der udvikler nye materialer, som bl.a. bruges til PANGAIA tøj og sko, der sælges globalt. PANGAIA er indtil nu hovedkraften bag den ny koalition. .
I løbet af de næste syv år vil Trillion Bees-koalitionen engagere og mobilisere over to milliarder mennesker og rejse en milliard dollars til Bee The Change Fund. De skal bruges til at støtte feltprojekter, græsrodsorganisationer og naturgenopretningsprojekter for at redde bestøvere, levesteder og biodiversitet.
Meld dig til og deltag her.
At tale til håb og handling
Udover de konkrete projekter har Trillion Bees en anden vigtig opgave. At skabe en folkebevægelse, som selvfølgelig gerne vil informere, men mest af alt vil inspirere folk til at handle og gøre noget.
”Vi har mere end nogen sinde brug for at gå fra kun at kommunikere om en dystopisk fremtid, som typisk efterlader folk apatiske, til at skabe grobund for håb og inspiration til handling,” siger Morten Lehmann, chef for Tailwind, en rådgivningsvirksomhed, som er med til at stifte og løbe Trillion Bees i gang.
Videoer produceret til lanceringen er gode eksempler på det ifølge Morten Lehmann . Se en her.
”Vi har i mange år forsøgt næsten udelukkende at kommunikere til det kognitive, det rationelle med begrænset succes. Vi ved nu at jo tættere folk føler sig forbundet naturen, desto større er chance for at skabe grobund for adfærdsændringer, hvorfor kampagnen også forsøge at kommunikere ikke kun til det kognitive, men også det emotionelle, den højre side af hjernen, for derigennem skabe grobund for handling, siger han.
Hvad gør bestøvere?
Bestøvere overfører pollen fra en støvdrager på én plante til støvfanget på en anden, som gør at planten kan sætte frø eller frugt.
Insekter er den største gruppe af bestøvere, og bier den vigtigste af disse. Men også fluer, sommerfugle, biller, flagermus, og fugle bidrager til den vigtige proces.
Bier og de andre bestøvere er afgørende for vores fødevareforsyning - de bestøver 70 af de ca. 100 afgrødearter, der brødføder 90% af verden.
Ifølge FN er bi- og bestøverkolonier kollapset i mange dele af verden af en række forskellige årsager fra tilbagegang i blomstrende planter og brug af pesticider til spredning af skadedyr og luftforurening.
Han fortæller videre, at Tailwind blev skabt netop ud fra en frustration over den generelt dårlige kommunikation omkring bæredygtig som sjældent formår at inspirere og skabe håb hos modtageren. Når den er værst skaber den snarere grobund for apati og tavshed.
”Som Troels Kløvedal engang sagde - Vi liver faktisk i paradis, vi er bare ikke klar over det. Det kan være svært at forholde sig lige nu når nyhedsbilledet er præget at krige, men det er værd at mindes os om at vi faktisk levet på en helt fantastisk planet som er værd at passe på,” siger Morten Lehmann.
Medlemmer får nye viden og inspiration
Medlemmer af koalitionen skal nok mest være optaget af at bidrage til missionen, men de kan også få en ofte tiltrængt håndsrækning til at komme videre i deres indsats for biodiversitet. Ifølge Morten Lehmann er rigtig mange virksomheder over de seneste år blevet mere bevidste om biodiversitet, men mange har svært ved at gøre arbejde konkret og gøre det rigtige.
“Biodiversitet er virkelig komplekst hvorfor Bee The Change har et panel af videnskabs folk som er eksperter på lige præcis bestøvere, som sikrer at alle Bee The Change aktivitet og arbejde på beskytte og fremme bestøvere at baseret på videnskab og får den størst mulighed positive impact. Derudover får man adgang til at gruppe af ligesindede virksomheder og organisationer og deres ekspertise på området,” siger han.
Med udgangspunkt i videnskab
Den viden og inspiration, man vil kunne hente hos Bee The Change, bliver fra øverste hylde i den forstand, at initiativet har et rådgivende forskerudvalg (Scientific Advisory Board). Et konkret og aktuelt eksempel er, at man netop nu er i gang med en grundlæggende metode for design af projekter og forventede resultater, baseret på officielle rapporter fra FN-organer med fokus på biodiversitet. Metoden vil være Trillion Bees’ nordstjerne for handling og finansiering.
Desuden er der allerede indgået aftale med G42, en AI-virksomhed med produkter der kan bruges til at kortlægge og overvåge biodiversitet i specifikke områder.