Ny kompetence-klynge skal sikre Danmarks position i Cleantech-verdenstoppen
Copenhagen Cleantech Cluster blev officielt åbnet i midten af april. Kompetence-klyngen skal sikre, at Danmark fastholder sin position blandt de førende lande i verden indenfor miljøteknologi.
Efter mere end et års forberedelse er Copenhagen Cleantech Cluster nu en realitet. Den københavnske kompetenceklynge er skabt for at sikre en samlet indgang til den danske cleantech-branche for både investorer, iværksættere, universiteter, kommuner og virksomheder.
Et vigtigt fokus bliver, at etablere samarbejde mellem de forskellige sektorer i klyngen, betonede formand for Copenhagen Cleantech Cluster Anders Eldrup ved åbningen på Københavs Universitet.
Opgaven i Copenhagen Cleantech Cluster bliver for det første at styrke samarbejdet på tværs af sektorer og brancher og mellem erhvervsliv og universiteter. Klyngen skal være et samlingssted for forskere, iværksættere, investorer, offentlige instanser og videntunge virksomheder - lige fra de små i underskoven til de store i verdenstoppen, forklarede Anders Eldrup.
Han pointerede, at klyngen er nødvendig, hvis Danmark skal fastholde sin position som et af de førende lande i verden inden for miljøteknologi.
Vi er vant til mange førstepladser inden for vindmøller, kraftvarme, anvendelse af biomasse til energi og isolering. Men de flotte placeringer fik vi ved en række Olympiader, hvor der ikke var ret mange andre, der stillede op. Og så er det unægtelig nemmere at vinde guldmedaljen. I dag er konkurrencen hård fra lande som Storbritannien, Kina og USA. De har nemlig indset at en satsning på ren og effektiv energi giver større forsyningssikkerhed, lavere CO2-udslip, økonomisk vækst og arbejdspladser, sagde Anders Eldrup og understregede, at det med den øgede konkurrence netop er vigtigt, at den danske Cleantech-branche er samlet i en stærk klynge.
Store forventninger
En lang række danske cleantech-virksomheder var repræsenteret ved åbningen på Københavns Universitet. Som en del af programmet blev de fremmødte blandt andet spurgt, hvad det vigtigste, der skal komme ud af Copenhagen Cleantech Cluster er?
Det gav blandt andet følgende svar:
skabe internationale relationer, vi ikke kan klare selv, virkeliggøre lønsomme forretningsidéer, gøre det interessant for udenlandske eksperter at arbejde i Danmark og Dronningen skal køre elbil.
Hvad der er mest realistisk må den opmærksomme læser selv vurdere, men ved åbningen var det i alt fald tydeligt, at der er store forventninger til klyngen. De forventninger vil der blive gjort meget for at indfri fra regeringens side lovede Klima- og Energiminister, Lykke Friis, der var blandt talerne.
Danmark skal være et grønt vækstforum, der er i stand til at får de grønne idéer ud i verden. Derfor vil vi tilbyde excellente rammevilkår for de virksomheder, som vil være en del af klyngen og lade de bedste virksomheder vinde. Let the race begin! lød det fra Lykke Friis.
Copenhagen Cleantech Cluster er finansieret med 145 millioner kroner over de næste fem år, og er dermed blandt de største investeringer af sin slags i Danmark. 50 procent kommer fra EU, 25 procent fra Vækstforum Hovedstaden og Vækstforum Sjælland og 25 procent fra en række af landets førende cleantech-virksomheder, videninstitutioner og organisationer.