05.10.2017  |  Klima, miljø og energi

Ny platform skal forlænge tøjets levetid og minimere tøjspild

Med online platformen Design for Longevity vil Danish Fashion Institute sætte gang i nogle tanker og fremme en anderledes tilgang til design og mode hos både designere og produktudviklere.

I sidste uge kulminerede mange måneders arbejde, research, workshops og undersøgelser med lanceringen af den nye online platform Design for Longevity.

Platformen, der henvender sig direkte til designere i ønsket om at forlænge tøjs levetid og minimere tøjspild, er søsat af Danish Fashion Institute som led i ECAP-samarbejdet (the European Clothing Action Plan), der er et treårigt EU-støttet bæredygtighedsprojekt:

”Designeren spiller en utrolig vigtig rolle i overgangen til en mere bæredygtig industri. De beslutninger, der bliver taget allerede i designfasen, har stor betydning for produktets endelige levetid og mulighed for recirkulering, men det er stadig meget komplekst, hvordan man kan sikre, at tøj får en længere holdbarhed. Mange ved hverken, hvor de skal starte eller slutte”, siger Tobias Noe Harboe, der er leder af projektet, til fashionforum.dk.

Læs også: H&M og Ikea vil lave tøj af træ

Viden og erfaring skal kommunikeres bredere
Ifølge Tobias Noe Harboe, der selv har en baggrund som designer for brands som Henrik Vibskov og Bruuns Bazaar, findes der allerede meget brugbar viden og erfaring, men det er noget, der hovedsageligt florerer i den akademiske verden og blandt CSR-eksperter.

Derfor bliver hverken viden eller erfaring kommunikeret ordentligt ud til designerne – og det er blandt andet, hvad Design for Longevity-platformen skal rette op på:

”Med det nye website ønsker vi at samle den bedste inspiration, viden og værktøjer på én platform, og gøre det både mere simpelt og tilgængeligt for designere og produktudviklere”, siger han til fashionforum.dk.

Selvom platformen primært henvender sig til designere og produktudviklere, understreger Tobias Noe Harboe imidlertid, at alle har mulighed for at skrive sig op – også modevirksomheder, privatpersoner og studerende.

Læs også: Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien

Skal skabe en anderledes tilgang til design og mode
Design for Longevity-platformen er produceret i samarbejde med førende europæiske modeorganisationer og universiteter, heriblandt British Fashion Council, Sustainable Fashion Academy, Designskolen Kolding og KADK, og er udviklet i samråd med fagpersoner fra hele modesektoren.

Den nye platform vil blandt andet tilbyde relevant information og konkrete værktøjer, der bliver præsenteret i både artikel- og videoformat, som skal hjælpe designere med at implementere ændringer i deres arbejde både hurtigt og effektivt.

Derudover vil platformen også fungere som en form for fællesskab, hvor alle kan dele viden, udveksle ideer og erfaring eller diskutere løsningsmodeller på tværs af fagligheder:

”Målet er at sætte gang i nogle tanker og fremme en anderledes tilgang til design og mode. Jo flere, der skriver sig op, jo bedre kan vi skabe en forståelse for, hvad der er brug og interesse for. På den måde kan vi også forbedre det indhold, vi deler”, siger Tobias Noe Harboe til fashionforum.dk.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere