Ny teknologi kan bremse madspild
Ny dansk teknologi kan sørge for, at mange tons frugt slipper for at blive kasseret hvert år.
En ny dansk teknologi vil gennem elektroniske temperaturfølere bremse modningsprocessen i tropiske frugter, når de fragtes via skib til Europa. Det kan betyde, at mange tons frugt slipper for at blive kasseret hvert år.
Når frugt som ananas og avocado fragtes med skib til Europa, risikerer de at modne for meget undervejs og blive dårlige. Frugterne udskiller nemlig gassen ethylen, der får dem til at modne hurtigere, og derfor bliver mange tons årligt smidt i skraldespanden.
Naturligt mineral mindsker processen
Det har den danske virksomhed Kjærulf Pedersens A/S nu fundet et middel imod. De har udviklet en ny teknologi, den såkaldte fotokatalytiske proces, som standser produktionen af ethylen. Det foregår ved, at man inden transporten dækker dele af kølecontaineren med et naturligt mineral, som belyses med UVC-lys. Det gør overfladen kemisk aktiv, hvilket nedbryder ethylen og standser modningsprocessen.
I dag høster man typisk frugten længe inden, den er moden, og processen foregår derfor i containeren under transporten. Med Kjærulf Pedersens teknologi kan frugten modne længere tid i solen, og det giver efter sigende også bedre smag.
Indstillet til pris for den nye teknologi
Kjærulf Pedersens A/S har på baggrund af den nye teknologi opnået en finaleplads i Innovationspris-konkurrencen under FDBs Grønne Idépris. Prisen sætter i år fokus på at mindske madspild, og vinderen modtager 100.000 kroner. Ud over Kjærulf Pedersen A/S er også de to danske virksomheder Webstech ApS og Christian Vollstedt ApS nomineret.
Læs mere om finale-ideerne på www.grønpris.fdb.dk/innovationsprisen