Ny type beton kan få stor betydning for CO2-udledning

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, står bag arbejdet der førte til godkendelse af en ny betonblanding, hvor affaldsproduktet stålovnsslagge erstatter en del af cementen. Det vil sænke CO2-belastningen på produkter og konstruktioner af beton, hvis producenter griber den nye formel, og forsyningsselskabet glæder sig til, at den nye betonblanding bliver udbredt.

Foto: Via Ritzau

16.09.2024

CSR.dk

Det er egentlig meget simpelt. Når beton skal hærde og få den optimale styrke og holdbarhed, skal der tilsættes et bindemiddel. I mange år har vi i Danmark brugt portlandcement, men nu har HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab fået testet og godkendt en blanding, hvor man kan bruge slagge sammen med cement. Slagge kommer fra stålproduktion, og er altså et produkt, som ellers ville være affald. Slaggebeton har et lavere CO2-aftryk, og er derfor et attraktivt produkt for forsyningsselskabet. Tilsætning af slagge har også positive effekter på kvaliteten af betonen, og kan være med til at sikre en lang levetid af konstruktionerne.

”Vi leder hele tiden efter metoder til at nedbringe den CO2-udledning, som vores anlægsprojekter bidrager med. Vi har indført krav om en række el-drevne maskiner på byggepladser i vores udbud, og nu er vi lykkedes med at få testet og godkendt slaggebeton. Det nye produkt kan bruges til rør, sekantpæle og mange andre betonkonstruktioner. Og HOFOR bruger store mængder beton hvert år, så det vil gøre en stor forskel,” siger Morten E. Jensen, projektchef i HOFOR.

Klar til at købe slaggebeton

Slaggebeton har længe været brugt i udlandet, men er først blevet godkendt til byggeri i Danmark efter HOFORs ansøgning. Det har krævet en række laboratorieforsøg for at fastlægge om styrke og holdbarhed lever op til kravene.

”Det har været en spændende og nødvendig proces at teste slaggebeton. Det nytter ikke, at produktet er mere bæredygtigt at producere, hvis det så ikke kan holde lige så mange år, som det vi normalt bruger. Men slaggebeton har indtil videre bestået på alle tests, og der er tilsvarende rigtig gode erfaringer fra udlandet. Nu er vi helt klar til at aftage produkter i den nye blanding”, understreger Morten E. Jensen.

Slaggebeton er lige nu godkendt til brug i visse eksponeringsklasser, og forsyningsselskabet håber at få udvidet godkendelsen, når de sidste test er færdige og dokumenteret.

Skybrudstunneler i den nye beton

HOFOR har planer om flere skybrudstunneler under København – de næste er Valby Skybrudstunnel og Svanemøllen Skybrudstunnel. Tunnelerne er nødvendige for at få mere regnvand væk fra byen, når der er kraftig regn og skybrud. Det er tunneler med en diameter helt op til 4,9 m og det kræver meget beton.

”Når vi skal bruge så meget beton, kan det virkelig gøre en forskel, hvis vi kan bruge slaggebeton. Med denne nye opskrift kan vi spare 50-70 pct. af den CO2-udledning, vi ville have med den traditionelle blanding,” fortæller Morten E. Jensen.

HOFOR har planer om flere skybrudstunneler. Valby Skybrudstunnel skal bruge op mod 20.000 m3 beton og Svanemøllen Skybrudstunnel hele 100.000 m3. Og så er der en række mindre projekter, der også har behov for betonkonstruktioner.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V