Ny undersøgelse: Unge vil ikke lade klimahandling være op til den enkelte
Ny måling afslører generationskløft, når det kommer til klima. Yngre dansker er både mere villige til at omlægge sine vaner og kost for klimaets skyld, men efterspørger også i højere grad end ældre politisk handling, der hjælper udviklingen på vej.
Den yngre del af befolkningen er i langt højere grad end den ældre i gang med selv at omstille deres kostvaner i retning af mindre kød på tallerkenerne i form af ugentlige, kødfrie dage, viser Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forenings årlige undersøgelse om danskernes holdning til kød.
Samtidig tegner undersøgelsen et billede af, at befolkningen – særligt den yngre del – gerne ser politisk handling for at understøtte den reduktion af kødforbruget, de allerede selv er i gang med.
“Undersøgelsen viser, at danskerne selv gerne vil spise grønnere, men også at de forventer, at politikerne skaber gode rammer for en grønnere kost ved at investere i erhvervsudvikling og ved at sætte klimamålsætninger for de offentlige køkkener. Vi håber derfor, at politikerne tager ansvaret på sig. Det forventer befolkningen, og især de unge,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, i en pressemeddelelse.
Mens analysen viser, at et flertal af danskerne (57 procent) på tværs af alle aldersgrupper mener, at politikerne har et ansvar for at “fremme klimavenlig mad og reducere kødforbruget i Danmark”, er der især opbakning blandt de unge under 35 år til Folketinget “bør investere mere i plantebaserede fødevarer”.
Coop Analyse har også spurgt, om Folketinget bør “indføre en national målsætning om CO2-reduktion for maden i de offentlige køkkener”. Her erklærer blot 16 procent af den yngre aldersgruppe sig helt eller delvist uenige, mens 44 procent er helt eller delvist enige.
Læs også: Hollandsk by forbyder reklamer for kød
“Politikerne er lige nu i gang med en vigtig debat om omstillingen af landbruget i en mere plantebaseret retning, og vores undersøgelse viser, at befolkningen er klar til at omfavne udviklingen. At det er fremtidens forbrugere i den yngre målgruppe, der enten allerede har lagt kosten om eller ønsker at gøre det, sætter bare en endnu tykkere streg under udviklingen,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Selvom efterspørgslen på politisk handling vokser, betyder det ikke, at danskerne – og især de unge – ikke allerede er i gang med den grønne kostudvikling. Hvor hele 30 procent blandt de 18-34-årige svarer, at de spiser helt eller overvejende vegetarisk, gælder det for 59 procent, at de spiser vegetarisk aftensmad én eller flere dage om ugen.
“Det er sjette år i træk, at vi laver denne undersøgelse, og hvert år har vi set, at det er den yngre del af befolkningen, der er mest villige til at omlægge kosten. I år ser vi en stigning i andelen af fleksitarer på tværs af alle aldersgrupper, men det er stadig de unge, der driver udviklingen,” forklarer han og fortsætter:
”Mange ældre har i deres svar anført, at de simpelthen bare er ‘vant til at spise kød’ og derfor har svært ved at omlægge kosten, og her ved vi, at de unge er mere parate til at prøve nye smage og retter.”
- KCP