10.07.2015  |  Klima, miljø og energi

Nye prioriteringer i klima- og energipolitikken

Venstreregeringen vil prioritere anderledes i energipolitikken. Mindre støtte til vind, positiv indstilling til skifergas og Bjørn Lomborg tilbage på finansloven.

Regeringen vil f.eks. se på, hvordan man kan hjælpe mange virksomheder med et stort energiforbrug, som i dag er hårdt belastede af høje, grønne afgifter Det siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt til Børsen.

Den overordnede melding fra ministeren er, at de seneste års energipolitik har været lige vel til den grønne side, og at denne regering vil balancere hensynene anderledes. Dog skal den grønne omstilling sikres og Danmark som udstillingsvindue skal bevares. ”For her er der et guldæg at værne om”, som ministeren siger.

Læs også: Energisektoren skifter permanent kurs

Mindre støtte til vind
Den nye balance kan handle om at reducere støtten til nogle vedvarende energiformer, især vindenergi. Biogas og brint ser dog umiddelbart ud til ikke at blive ramt, fordi de ikke er markedsmodnet i en grad så de kan klare sig uden tilskud. For vindmølleindustrien er situationen dog anderledes, siger Lars Christian Lilleholt:

"Målet må jo altid være, at teknologierne kan stå på egne ben. Og derfor forventer jeg også, at vi meget snart er i en situation, hvor tilskuddet til landbaserede vindmøller ligger på et meget lavt niveau."

Positiv over for skifergas
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er også fortaler for, at der skal hentes skifergas op fra den danske undergrund, hvis de miljømæssige hensyn overhovedet tillader.

Her og nu vil Lars Christian Lilleholt afvente resultatet af en større undersøgelse af erfaringerne omkring udvinding af skifergas i både Danmark og internationalt.

Læs også: Energisektoren skal redde klimaet

Bjørn Lomborg skal hjem igen
En tredje, ny prioritering er, at Bjørn Lomborg og hans organisation, Copenhagen Consensus, skal tilbage på finansloven. For at få ’flere stemmer i klimadebatten, som er for ensidig og lidt for elitær”, sagde Lilleholt til Berlingske allerede i januar i år.

Støttepartierne i blå blok er positive, og der tegner sig dermed et flertal.

Mere fra Eva

Eva Harpøth Skjoldborg

Redaktør, CSR.dk

Uddannelse: cand.merc.int, Copenhagen Business School 2001. Diverse efteruddannelsesforløb i journalistik ved Danmarks Journalisthøjskole. Anden beskæftigelse: Freelanceskribent med fokus på CSR, rapportering for Maersk Gruppen, ISS, LEGO, Dansk Supermarked og Carlsberg, publikationer for Novo Nordisk. Tidlige ansættelser: Journalist og kommunikationsmedarbejder, No…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere