Nyt initiativ skal gøre plastforbrug cirkulært
Med ’Forum for cirkulær plastemballage’ vil Plastindustrien sørge for, at en langt større andel af den plastbaserede indpakning skal kunne genbruges, til gavn for både natur og økonomi. Tre konkrete projekter skal sættes i gang inden for et halvt års tid.
Plastaffald er en stor kilde til forurening, øget CO2-udslip og ressourcespild, både i Danmark og mere eller mindre alle andre lande verden over, og som eksempelvis Ellen MacArthur Fonden har påpeget, så er der akut behov for at forbedre andelen af den producerede plast, der bliver genbrugt.
Læs også: Innovationspris skal nedbringe plastaffald i havet
Den opgave har Plastindustrien, der er brancheorganisation for plastvirksomheder i Danmark, taget til sig og oprettet ’Forum for cirkulær plastemballage’, der som navnet antyder skal sørge for, at en langt større del af plastemballagen bliver fastholdt i en cirkulær økonomi, hvor dens ressourcer kan genanvendes.
Plastikemballage er i høj grad en medalje med to sider. På den ene beskytter den sit indhold og forlænger holdbarheden af fx fødevarer markant, hvilket er med til at minimere madspild. Flere undersøgelser konkluderer derfor, at plastemballage overordnet bidrager positivt til vores CO2-aftryk.
På den anden side bliver alt for lidt emballage indsamlet og genanvendt – både i Danmark og globalt – og plastemballage er en af de affaldstyper, der oftest ender i naturen og i havet. Af de 323.000 tons plastaffald, der årligt bliver genereret i Danmark, udgør emballage to tredjedele, og det er her, det nye forum skal sætte ind.
Folkene bag
Beslutningstagergruppen består på nuværende tidspunkt af:
- Christina Busk, Plastindustrien
- Sine Beuse Fauerby, Danmarks Naturfredningsforening
- Gitte Buk Larsen, Aage Vestergaard Larsen A/S
- Ulf Arnesson, Stena Recycling
- Henning Sandal, Færch Plast
- Malene Teller Blume, COOP
- Karen Marie Tyberg, Arla
- Maja Rosenstock, Aarstiderne
- Lars Skjold Frederiksen, RPC Superfos
- Anders Top Haustrup, Plus Pack
- Anette Priess Gade, Styropack
- Kjeld Pedersen, Kellpo
- Pia Dahlin, BASF
- Sofie Kastbjerg, Teknologisk Institut
- Carsten Bach, Liberal Alliance
- Christian Poll, Alternativet
Fagfolk skal sikre konkrete facitter
Som Plastindustrien beskriver det, skal forummet konkret levere følgende resultater:
- En fælles vision, der beskriver det overordnede og visionære danske mål for fremtidens plastemballage i en cirkulær økonomi.
- Et fælles roadmap til at realisere vores vision: Hvilke muligheder og barrierer er der? Hvordan overkommer vi barriererne og griber mulighederne? Og i hvilken rækkefølge bør indsatsen prioriteres?
- Minimum tre konkrete projekter er sat i gang for at omsætte tankerne fra det fælles roadmap til handling
Til det formål har brancheorganisationen sigtet efter at ”sammensætte forummet, så det består af repræsentanter fra hele værdikæden omkring emballage”, hvilket skal ”sikre, at status quo bliver udfordret”, som det hedder.
Forummets deltagere bliver delt i en beslutningstagergruppe og fire separate arbejdsgrupper, der skal skabe grundlaget for en ”effektiv proces med bredt ejerskab”. Førstnævnte gruppe har ansvaret for at sætte visionen og definere temaer for de fire arbejdsgrupper.
Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast
Som eksempler på temaer angiver Plastindustrien design til genanvendelse, design, der minimerer madspild, bioplast og indsamlings- og tilbagetagningsordninger. Ud fra disse skal arbejdsgrupperne så finde ud af, hvordan visionen kan blive til virkelighed og på den baggrund sætte gang i de minimum tre konkrete projekter, der er initiativets slutmål. Tidshorisonten er relativt kort; forummets arbejde forventes afsluttet primo 2018.
-AK