Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts

Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.

Der kan dyrkes afgrøder under vindmøller og solcelleanlæg. Det vil det nye partnerskab holde sig for øje. .

15.04.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Novo Holdings, Sampension og European Energy har etableret et nyt partnerskab, Renewable Energy Partnership I, der skal sætte skub i den grønne omstilling i Danmark og Sverige.

De tre partnere tilfører i udgangspunktet 650 mio. kroner i kapital til køb af jordarealer til vedvarende energianlæg, men kan inden for partnerskabet lånefinansiere sig op til en samlet investeringspulje på mere end 1,5 mia. kr. Det vil øge investeringerne i den grønne omstilling i Danmark og Sverige betydeligt.

“European Energy har kendskabet til, hvor det er muligt og attraktivt at udvikle solenergi og landvind. Vi og Sampension har kapitalen og vil gerne bidrage til den grønne omstilling. Derfor går vi sammen med European Energy, der ved en masse om at udvikle grøn energi, og på den måde er det en rigtig god kombination,” siger Morten Beck Jørgensen, ledende partner i Novo Capital Investors, Novo Holdings, i et interview i Børsen.

Et vigtigt bidrag til 70%-målet
Partnerne forventer med samarbejdet at kunne bidrage til, at Danmark kommer et skridt nærmere ambitionerne i den danske klimalov om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent allerede i 2030. Derudover vil konvertering af landbrugsjord til grønne energianlæg styrke betingelserne for at opnå renere grundvand.

”Med det nye samarbejde er vi med til at lægge et fundament for yderligere udvikling af solcelleanlæg og vindmølleparker i Danmark og Sverige samtidig med, at vi sikrer vores kunder et godt afkast af investeringen ved udlejning af de opkøbte og udviklede jordarealer. Vi vil gerne bidrage til en øget grøn omstilling på et ansvarligt grundlag, når vi investerer på pensionskundernes vegne, og glæder os til samarbejdet med både Novo Holdings og European Energy, som i forvejen varetager driften af vores vindmølleparker,” siger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension.

Brug for mange gigawatts
European Energy har opgaven med at købe jorden, og bagefter leje den ud til at opføre solcelle- og vindmølleparker på. Adm. direktør for European Energy, Knud Erik Andersen, har til Børsen udtalt, at han forventer at kunne opføre 4-6 gigawatt grøn energi på den jord, partnerskabet vil købe.

Og der er brug for mange flere grønne gigawatt til elektrificering af transport, energiforsyning og hele potentialet i power to x, som er kerneelementer i den grønne omstilling

”Hvis vi skal i mål med vores grønne ambitioner allerede i 2030, er det vigtigt, at udbygningen af den grønne energiproduktion accelereres, og dette partnerskab er et stort skridt i den rigtige retning, der på markedsvilkår bidrager til at sætte fart på udviklingen,” siger Knud Erik Andersen.

Mulige dobbelte gevinster
De landbrugsarealer, som partnerskabet vil opkøbe, skal naturligvis være velegnede til etablering af vedvarende energianlæg. Men derudover vil partnerskabet afsøge mulighederne for at kombinere fødevareproduktion og energiproduktion, og for at omlægge lavbundsjorder til grøn energiproduktion.

Forbindelsen til fødevareproduktion består i, at man på samme jord som energianlæggene opføres vil kunne dyrke f.eks. proteingræs og/eller have græssende kvæg gående.

En anden dobbeltgevinst for klimaet kan opstå, såfremt parkerne etableres på lavbundsjorde, som dermed tages ud af landbrugsproduktionen.

Kort fortalt er lavbundsjorde naturlige vådområder, som drænes for vand for at blive dyrket. Når det sker, frigives den naturligt lagrede CO2. Der er store klimagevinster forbundet med udtagning af jorden, og på de seneste to finanslove er der afsat omkring 2, 1 mia. kr. til udtagning af lavbundsjorde inden 2029. Det vil dog kun svare til 15-20 procent af den mængde jord, der er brug for at få taget ud, hvis Danmarks 70 procentsmål for reduktion af CO2 skal nås.

Så hvis al den nødvendige udtagning af jord skal ske, skal der, som Dansk Energi skriver på sin hjemmeside, ”… udvikles et marked for opkøb af lavbundsjord, så udviklere af grøn energi enten kan købe eller leje jorden direkte af landmændene og sætte solceller eller vindmøller op”.

Renewable Energy Partnership I er netop et tiltag, som kan være med til at etablere et sådant marked. Der er dog ikke nogen garanti for, at de kommer til at bruge lavbundsjorde, selvom de gerne vil. Skal lavbundsjordene have klimaeffekt skal de oversvømmes, og så bliver etableringen og driften af vedvarende energianlæg dyrere. Og partnerskabet er en forretning uden statsstøtte, som skal skabe et fornuftigt afkast til de involverede partnere.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J