Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts

Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.

Der kan dyrkes afgrøder under vindmøller og solcelleanlæg. Det vil det nye partnerskab holde sig for øje. .

15.04.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Novo Holdings, Sampension og European Energy har etableret et nyt partnerskab, Renewable Energy Partnership I, der skal sætte skub i den grønne omstilling i Danmark og Sverige.

De tre partnere tilfører i udgangspunktet 650 mio. kroner i kapital til køb af jordarealer til vedvarende energianlæg, men kan inden for partnerskabet lånefinansiere sig op til en samlet investeringspulje på mere end 1,5 mia. kr. Det vil øge investeringerne i den grønne omstilling i Danmark og Sverige betydeligt.

“European Energy har kendskabet til, hvor det er muligt og attraktivt at udvikle solenergi og landvind. Vi og Sampension har kapitalen og vil gerne bidrage til den grønne omstilling. Derfor går vi sammen med European Energy, der ved en masse om at udvikle grøn energi, og på den måde er det en rigtig god kombination,” siger Morten Beck Jørgensen, ledende partner i Novo Capital Investors, Novo Holdings, i et interview i Børsen.

Et vigtigt bidrag til 70%-målet
Partnerne forventer med samarbejdet at kunne bidrage til, at Danmark kommer et skridt nærmere ambitionerne i den danske klimalov om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent allerede i 2030. Derudover vil konvertering af landbrugsjord til grønne energianlæg styrke betingelserne for at opnå renere grundvand.

”Med det nye samarbejde er vi med til at lægge et fundament for yderligere udvikling af solcelleanlæg og vindmølleparker i Danmark og Sverige samtidig med, at vi sikrer vores kunder et godt afkast af investeringen ved udlejning af de opkøbte og udviklede jordarealer. Vi vil gerne bidrage til en øget grøn omstilling på et ansvarligt grundlag, når vi investerer på pensionskundernes vegne, og glæder os til samarbejdet med både Novo Holdings og European Energy, som i forvejen varetager driften af vores vindmølleparker,” siger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension.

Brug for mange gigawatts
European Energy har opgaven med at købe jorden, og bagefter leje den ud til at opføre solcelle- og vindmølleparker på. Adm. direktør for European Energy, Knud Erik Andersen, har til Børsen udtalt, at han forventer at kunne opføre 4-6 gigawatt grøn energi på den jord, partnerskabet vil købe.

Og der er brug for mange flere grønne gigawatt til elektrificering af transport, energiforsyning og hele potentialet i power to x, som er kerneelementer i den grønne omstilling

”Hvis vi skal i mål med vores grønne ambitioner allerede i 2030, er det vigtigt, at udbygningen af den grønne energiproduktion accelereres, og dette partnerskab er et stort skridt i den rigtige retning, der på markedsvilkår bidrager til at sætte fart på udviklingen,” siger Knud Erik Andersen.

Mulige dobbelte gevinster
De landbrugsarealer, som partnerskabet vil opkøbe, skal naturligvis være velegnede til etablering af vedvarende energianlæg. Men derudover vil partnerskabet afsøge mulighederne for at kombinere fødevareproduktion og energiproduktion, og for at omlægge lavbundsjorder til grøn energiproduktion.

Forbindelsen til fødevareproduktion består i, at man på samme jord som energianlæggene opføres vil kunne dyrke f.eks. proteingræs og/eller have græssende kvæg gående.

En anden dobbeltgevinst for klimaet kan opstå, såfremt parkerne etableres på lavbundsjorde, som dermed tages ud af landbrugsproduktionen.

Kort fortalt er lavbundsjorde naturlige vådområder, som drænes for vand for at blive dyrket. Når det sker, frigives den naturligt lagrede CO2. Der er store klimagevinster forbundet med udtagning af jorden, og på de seneste to finanslove er der afsat omkring 2, 1 mia. kr. til udtagning af lavbundsjorde inden 2029. Det vil dog kun svare til 15-20 procent af den mængde jord, der er brug for at få taget ud, hvis Danmarks 70 procentsmål for reduktion af CO2 skal nås.

Så hvis al den nødvendige udtagning af jord skal ske, skal der, som Dansk Energi skriver på sin hjemmeside, ”… udvikles et marked for opkøb af lavbundsjord, så udviklere af grøn energi enten kan købe eller leje jorden direkte af landmændene og sætte solceller eller vindmøller op”.

Renewable Energy Partnership I er netop et tiltag, som kan være med til at etablere et sådant marked. Der er dog ikke nogen garanti for, at de kommer til at bruge lavbundsjorde, selvom de gerne vil. Skal lavbundsjordene have klimaeffekt skal de oversvømmes, og så bliver etableringen og driften af vedvarende energianlæg dyrere. Og partnerskabet er en forretning uden statsstøtte, som skal skabe et fornuftigt afkast til de involverede partnere.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V