Nyt workshopformat skal kickstarte arbejdet med diversitet og inklusion i bygge-og anlægsbranchen
Tiden er for alvor inde til at byggeriets virksomheder begynder at arbejde fokuseret med problematikker omkring diversitet og ligestilling, lyder det fra Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar. Udtalelsen kommer på baggrund af en ny lov omkring håndtering og retningslinjer for sexisme i det danske erhvervsliv. Gennem skræddersyede workshops vil foreningen nu klæde byggebranchen på til at håndtere udfordringer omkring ligestilling, inklusion og sexisme.
I kølvandet på de sidste års talrige eksempler på sexismesager i det danske erhvervsliv, meldte Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i sidste måned ud, at det nu bliver lovpligtigt for virksomheder at arbejde aktivt med at modvirke sexisme og krænkende adfærd på arbejdspladsen. Det sker bl.a. igennem et øget fokus på seksuel chikane i Arbejdstilsynets materiale om APV-processen, samt krav til at virksomheder kan fremvise egne interne politiker og retningslinjer for håndteringen af det.
Ifølge Christina Schultz, sekretariatschef i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, er det et fornuftigt tiltag, der kan være et skridt på vejen mod en kulturændring:
“Det er positivt, at der bliver lovgivet om problemet med sexisme fra politisk hånd. Men i sidste ende skal forandringen ske i virksomhederne selv, så det er en god anledning for alle virksomheder, på tværs af brancher, til at komme i gang med at arbejde strategisk med sexisme, diversitet og ligestilling, da det også kan styrke forretningen”, siger hun.
Diversitet kan aflæses på bundlinjen
Sidste år lavede Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar en rundspørge der viste, at flere af byggeriets virksomheder er begyndt at arbejde med forskellige tiltag i forlængelse af MeToo-bølgen. Nogle er også begyndt at sætte sig konkrete mål for deres medarbejdersammensætning og har udviklet politikker og indsatser på området. Men for mange virksomheder er det stadig en ny dagsorden.
“Det er forholdsvist nyt, at der er kommet så meget fokus på indsatser mod sexisme og styrkelsen af diversitet i virksomheder, og jeg oplever, at mange ledere har svært ved at gribe området an. Det kan for mange virke som et sprængfarligt emne, der trækker fronter op. Men al forskning viser, at et inkluderende arbejdsmiljø, med fokus på diversitet og ligestilling, kan aflæses direkte på en virksomheds bundlinje” siger Christina Schulz.
Som noget nyt, vil foreningen nu tilbyde at rådgive virksomheder i byggeriet, der ønsker at arbejde fokuseret med diversitet og inklusion:
“Vi har udviklet et workshopformat, hvor vi gennem forskellige øvelser og oplæg vil gøre medarbejdere og ledelse opmærksomme på de ofte usynlige barrierer, der forhindrer en inkluderende kultur. Vi vil give værktøjer, der kan klæde ledelsen på til at håndtere udfordringer omkring ligestilling, sexisme og diversitet, og vi vil skabe et trygt rum, hvor der er mulighed for sammen at blive klogere på, hvordan det står til i jeres team eller organisation” fortæller hun.
Stærke fortællinger som afsæt for diskussioner
På Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, havde Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar støttet af Grundejernes Investeringsfond samlet fem kvinder fra forskellige dele af byggebranchen, der fortalte om deres oplevelse af at være kvinde i byggeriet. Fortællingerne blev filmet hver især, og nu vil Christina Schultz bruge dem som en del af workshoppen:
“Fortællingerne tager fat på nogle af de helt centrale temaer og udfordringer, der er i forhold til at være kvinde i byggeriet, og de viser både, hvor det kan være svært, og hvordan indsatser fra ledelsen eller støtte fra en kollega kan gøre en kæmpe forskel. Derfor giver de super god mening at tage med som afsæt til nogle af de samtaler om diversitet og inklusion, vi skal tage fat på ude i de forskellige virksomheder” siger hun.
De fem kvinder var gennem et intensivt workshopforløb blevet trænet i fortæller-teknikker og sceneoptræden, og der var over 200 mennesker samlet til konferencen.
Workshoppen vil blive tilpasset afhængig af virksomheden eller teamet og vil som udgangspunkt blive faciliteret af Christina Schultz, som har arbejdet med CSR i 20 år i forskellige brancher. Hun har et stort kendskab til byggebranchen, og til hvordan værdikæden og processerne er organiseret.
Læs mere om workshoppen og tilmeld dig her
Om fortællingerne og links til brug
Til Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts 2022 samlede Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar fem kvinder, der fremførte deres stærke fortællinger om at være kvinder i forskellige dele af byggebranchen. Kvinderne har på hver deres måde oplevet store udfordringer ved at være en minoritet i en mandsdomineret branche, men deres fortællinger rummer også drømme, håb og gode oplevelser af at blive mødt af en kollega eller leder, der har skabt en stor positiv forandring for dem. Kvinderne blev trænet i fortælleteknikker i et intensivt workshopforløb inden, og fortællingerne er blevet filmet og tekstede.
Fortællingerne er støttet af Grundejernes Investeringsfond.
De kan findes via disse links, og må benyttes af alle til undervisningssammenhæng, oplæg, debat eller lignende:
Annikas fortælling - Når barsel og moderskabet bliver et problem for chefen
Annikas fortælling handler om, hvordan hun som en ung, kvindelig ingeniør blev mødt af chefer, der i forskellige sammenhænge får fortalt hende hvor dyrt og besværligt de synes det er at ansætte kvinder på grund af barsel, og som stiller moderskabet op i skarp kontrast til muligheden for at levere som chef og karrierekvinde. På et tidspunkt bliver hun selv ansvarlig for et team, som hun sammensætter med et gennemgående fokus på diversitet, og det har en positiv effekt på deres leverancer og bundlinje.
Anjas fortælling - Kalender med nøgne kvinder i frokoststuen
Anjas fortælling handler om hvordan hun på første arbejdsdag som snedkerlærling på en byggeplads ser en kalender med nøgne kvinder hængende i kantinen på sin arbejdsplads da hun skal spise frokost. Hendes fortælling handler om at tage tyren ved hornet og forsøge at få kalenderne pillet ned, og her møder hun overraskende nok stor modstand fra forskellige dele af virksomheden. Nu har hun startet sit eget firma, og her hænger de i stedet en kalender med nuttede hundehvalpe op.
Marias fortælling - Kampen for ligestillingen i nedrivningsbranchen
Marias fortælling giver indblik i, hvordan det som ung kvindelig ingeniør er at træde ind i nedrivningsbranchen med håb og ambitioner om at gøre en forskel for klimaet i arbejdet ude på byggepladserne. Her bliver hun i forskellige sammenhænge mødt af en dårlig ledelse, der får hendes øjne op for et kæmpe problem med ligestillingen i branchen, da hun forsøger at sætte grænser og adressere problemet. Heldigvis griber en af hendes chefer hende, og det har gjort en stor positiv forskel for Maria.
Claras fortælling - Kæmper mod den fordømmende kultur på byggepladsen
Claras fortælling handler om at brænde for håndværkerfaget og være virkelig dygtig, men om den modstand hun i starten af sin tid som lærling har mødt fra omverdenen i forhold til at være en af de eneste kvinder på både uddannelse og arbejdsplads. Heldigvis oplever hun på et vigtigt tidspunkt at blive bakket op af leder og kollegaer i sin beslutning om at være byggeleder, og det har givet hende en styrke til at gøre det, selvom det kan være udfordrende at være ene kvinde på byggepladsen en gang imellem. Claras fortælling handler også om at turde at sige fra overfor en hård tone og en dårlig kultur, der går lige så meget ud over mænd som kvinder.
Ninnas fortælling - Da julefrokosten stoppede med at være sjov
Ninnas fortælling handler om at være en nyudklækket arkitekt, der netop er blevet ansat på en af de helt eftertragtede tegnestuer. Til firmaets julefrokost kommer en mandlig kollega over til hende og siger upassende og seksuelle ting, som hjemsøger hende i lang tid efter. Et år efter fortæller hun det til sin chef, der tager det meget seriøst. Der bliver lavet en personalepolitik mod seksuel chikane, som med et gør det meget nemmere at sige fra.