Opsvinget skal udnyttes til at skabe job til flere

Økonomien er i klar fremgang, og det skal udnyttes til at få flere fra kanten af arbejdsmarkedet ind i varmen. Det var der bred enighed om, da virksomheder, organisationer og politikere satte hinanden stævne til Cabi og VFSA’s årskonference.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen åbnede Cabi og VFSA's årskonference.

20.09.2017

Sponseret

CABI

Over 220 virksomhedsledere, HR-professionelle, repræsentanter fra brancheforeninger og politikere var samlet i Aalborg Kongres & Kultur Center 18. september, da Cabi og VFSA – Virksomhedsform for Socialt Ansvar i samarbejde med en række nordjyske samarbejdspartnere var værter for konferencen Alternative rekrutteringsveje, når din virksomhed mangler arbejdskraft.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) åbnede konferencen, og det var med et budskab om, at vi skal udnytte det økonomiske opsving til at få flere i arbejde og væk fra offentlig forsørgelse. Det kan samtidig være med til at sikre, at der ikke opstår flaskehalse på arbejdsmarkedet, hvor virksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, de har brug for, mente ministeren.

Minister: Alle vinder når udsatte kommer i job
”Vi skal undgå, at det økonomiske opsving bliver en sovepude, og vi må lægge os i selen for at få flere ind på arbejdsmarkedet. Alle vinder socialt og økonomisk ved at give udsatte en trædesten ind på arbejdsmarkedet. Og så må vi hjælpe de virksomheder, som rigtig gerne vil, men som ikke helt ved, hvordan de skal gribe det an,” sagde Troels Lund Poulsen.

Dermed slog han tonen an til en dag, der var præget af stor enighed om, at virksomheder, kommuner og organisationer skal arbejde tæt sammen om at bringe ledige fra kanten af arbejdsmarkedet i job. Og at der blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet gemmer sig ressourcer, som skal benyttes bedre.

”Der er en betydelig træghed til at få udnyttet højkonjunkturerne. Det er vigtigt at få italesat, at mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet også er en ressource til arbejdskraft. Vi kan udvide rekrutteringsgrundlaget, når vi besætter stillinger i højkonjunkturer,” sagde Karl Schmidt, direktør for Arbejdsmarkedskontor Midt-Nordjylland.

Mangfoldighed er en økonomisk gevinst for ISS
Under konferencen fortalte en række virksomheder om deres konkrete erfaringer med at rekruttere fra kanten af arbejdsmarkedet. Flemming Bendt, formand for VFSA og adm. direktør i ISS Facility Services i Danmark fortalte bl.a. at mangfoldige teams i ISS skaber højere indtjening til virksomheden end ikke-mangfoldige teams. Han kunne samtidig fortælle, at ISS i 2016 har taget imod 275 flygtninge, og 46 procent af dem har i dag fået job eller er begyndt i uddannelse.

Jesper Arkil, adm. direktør for entreprenørvirksomheden Arkil A/S slog desuden et slag for, at CSR og socialt ansvar gøres så konkret som muligt i de enkelte virksomheder.

”Der er rigtig meget varm luft i CSR, og man kan virkelig pynte sig med lånte fjer. Jeg ser sådan på det, at det skal være konkret, og det er det hos os, når vi ansætter lærlinge og giver dem en uddannelse,” sagde Jesper Arkil.

Behov for enkle regler
I sit indlæg talte Troels Lund Poulsen for en forenkling af regler i beskæftigelsesindsatsen, og det blev også berørt i den afsluttende paneldebat, hvor bl.a. Aalborg-borgmester og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg Thomas Kastrup-Larsen (S) deltog sammen med næstformand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen, samt repræsentanter fra brancheorganisationer og virksomheder.

Mette Rønnau, direktør i Cabi hæfter sig ved, at der på dagen var bred enighed om, at flere skal flyttes fra kanten af arbejdsmarkedet og i job.

”For fem år siden stod jobcentre og virksomheder ofte på hver sin side og pegede fingre ad hinanden, men i dag er samarbejdet i langt højere grad blevet en selvfølge. Vi bruger ikke længere så meget tid på alt bøvlet, men taler i stedet om mulighederne for at få flere fra kanten af arbejdsmarkedet i job. Det er bredt accepteret, at virksomhedernes sociale ansvar og god forretning går hånd i hånd,” siger Mette Rønnau.

Dynamikken på det danske arbejdsmarked betyder ifølge hende, at der er gode muligheder for at udvider rekrutteringsgrundlaget.

”Der er rigtig mange der skifter job i Danmark, og vi har en jobomsætning på over 800.000 om året. Det betyder, at der er et kæmpe potentiale for at de fra kanten af arbejdsmarkedet kan komme ind. Men hvis det skal gøres let og smidigt for både virksomheder og kommuner, er der behov for at se på de love og regler, der gælder på beskæftigelsesområdet,” slutter Mette Rønnau.

Konferencen var arrangeret af VFSA og Cabi samarbejde med Business Region North Denmark, RAR Nordjylland, Kommunekontaktrådet Nordjylland og Vækstforum Nordjylland.

Du kan downloade alle oplægsholderes præsentationer på Cabis hjemmeside

26.11.2024CABI

Sponseret

Dokumentation af S’et i ESG åbner døre til nye kunder

29.04.2024CABI

Sponseret

Flere virksomheder får øjnene op for, at ledige fra kanten af arbejdsmarkedet kan bidrage til den grønne omstilling

17.04.2024CABI

Sponseret

Videnshuset Cabi indgår nu i samarbejde med Center for Små og Mellemstore virksomheder, Aarhus Universitet

21.02.2024CABI

Sponseret

Krav om data på S’et i ESG får stor betydning for virksomheders konkurrenceevne

31.01.2024CABI

Sponseret

Den grønne omstilling giver nye muligheder for social inklusion

22.09.2023CABI

Sponseret

ESG-dokumentation: Hvad pokker gør jeg lige?