06.06.2017  |  Klima, miljø og energi

Organisk emballage vinder frem

Forskere arbejder på, at fødevareemballage i fremtiden skal være lavet af overskudsmad. Eller i hvert fald af lignende, organisk materiale.

Fødevareemballage skal i fremtiden være lavet af… fødevarer. I hvert fald hvis det står til et stigende antal forskere over hele verden, skriver New York Times.

Læs også: Den spiselige sixpack-ring

Udviklingen skal løse tre af verdens store mad- og emballageproblemer: Alt for store mængder mad går til spilde, der er for meget overskydende emballage fra maden og emballagen, der typisk er lavet af plastik, forgår ikke sådan lige. I stedet ender det i store plastikøer- eller bunker rundt om i naturen.

Nogen der blandt andre forsøger at omdanne overskudsmad til emballage er USA’s Department of Agriculture. Et af ministeriets forskerhold har udviklet et materiale fra mælkeprotein, der eksempelvis kan bruges til pizzabakker, emballage til ost eller en opløselig suppeemballage, man kan varme og spise sammen med indholdet.

Produktet ville også kunne bruges til andre former for konservering, fortæller Peggy Tomasula til New York Times. Hun er forskningsleder på landbrugsministeriets laboratorie og beskriver, hvordan det nye materiale kunne bruges til eksempelvis at erstatte det sukker på cornflakes, der forhindre dem i at blive bløde for hurtigt.

Ud med plastik, ind med organisk materiale
Bæredygtig emballage vinder i det hele taget mere og mere ind. Selv når det ikke handler om at få brugt overskudsmaden, er mange enige om at skifte plastikken ud med organisk materiale.

Nestlé Waters og Danone samarbejder eksempelvis om at lave vandflasker ud af træ, og amerikanske Ecovative har udviklet emballage lavet af svampe. Esben Bayer, der har grundlagt Ecovative, fortæller, at det i høj grad handler om at se biologien som byggesten i stedet for plastik, metal osv.

”Jeg studerede maskiningeniør, og mens jeg arbejdede på vindmøller, kunne jeg ikke glemme, hvad jeg havde set som barn, da jeg voksende op på en farm i Vermont. Biologi er virkelig den bedste teknologi, vi har til rådighed, og derfor er vi i højere grad begyndt at se levende celler som levende maskiner”, siger Esben Bayer til New York Times.

Læs også: Big data gør affald til ressource

Ecovatives organiske produkt er skabt af mycelium, der er den underjordiske del af svampe. Ecovative gror selv svampen i forskellige jordtyper og miljøer, hvilket resulterer i materialer, med forskellig styrke og fleksibilitet. Svampematerialet, der blandt andet kan bruges til emballage, kan i princippet spises, selvom Esben Bayer i stedet anbefaler, at man bruger det til kompost.

Læs mere om de alternative, organiske emballageprodukter her.

-CHM 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere