Oversvømmede byer skal kunne drikke mælk: Holland præsenterer flydende kostald
Et selvforsynende, flydende samfund kommer skridtet tættere på, når Holland om få måneder åbner op for verdens første flydende kostald.
Det var den hollandske arkitekt Peter van Wingerden, der i 2012 under orkanen Sandys belejring af New York fik idéen til en ny måde at tænke fødevareforsyning på, skriver foodculture.dk. Idéen gik på, at forsyningerne skulle placeres centralt i byerne, så eksempelvis oversvømmede veje ikke ville stoppe leveringen, samt at konstruktionen i sig selv skulle kunne modstå stigende vandmængder i tilfælde af storm og skybrud.
Den flydende kostald
Verdens første flydende mælkefarm åbner i starten af 2017 i Rotterdam, Holland. Det er arkitekten Peter van Wingerden og den virksomhed han er partner i, Beladon, der står bag konstruktionen. Virksomheden er specialiseret i flydende bygninger som hoteller og natklubber, men har nu udvidet med landbrugskonstruktioner.
Den flydende kostald skal første gang præsenteres til efteråret i forbindelse med det årlige topmøde i den globale mejerisektor IDF World Dairy Summit.
Nu bliver fantasi snart til virkelighed i den hollandske by Rotterdam. Til efteråret kan interesserede nemlig få en rundvisning i det der bliver verdens første flydende kostald og i starten af næste år skal køerne ifølge planen gå ombord på deres nye, flydende hjem.
Et lille stykke landbrug i byen
Den flydende stald skal bringe landbruget ind i byen – på flere måder. Ud over at være tæt på kunderne, som skal kunne købe frisk mælk direkte fra stalden, vil mælkefarmen også få et uddannelsesmæssigt formål idet skoleklasser får mulighed for at besøge platformen og lære om mælkeproduktion.
Verdens første flydende mælkefarm er konstrueret så den ligger stabilt på vandet – også selvom køerne bevæger sig og placerer sig ujævnt. Den særlige kostald får plads til 40 køer, der hver har 15 kvadratmeter at boltre sig på. Resten af den flydende konstruktion vil blive brugt til mælkeproduktion samt til informations- og salgslokaler. Køerne får desuden en gangbro over til et afhegnet græsområde på kanten af fastlandets havneareal, så de kan komme på græs når de vil.
Det forventes, at der dagligt vil blive produceret 1.200 liter mælk.
Et cirkulært system
Peter van Wingerden glæder sig over den kommende kostald, som han ser som en prototype. Han drømmer om at udvikle konceptet til hele byer, der både er selvforsynende, bæredygtige og flydende.
”Vi har lavet en konstruktion, som vi kan sætte alle steder i verden. Den kan tilpasses, så den kan blive stor og lille, og det er et cirkulært system, så den er med til at opretholde sin egen drift”, siger Peter van Wingerden til foodculture.dk.
Læs også: USA’s udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer
At konceptet er cirkulært ses i staldens konstruktion. Den er nemlig bygget, så køernes urin siver gennem gulvet, hvor den bliver opsamlet og renset. Restproduktet, salt, bliver brugt som gødning og det overskydende, rene vand bliver skyllet ud i havet.
På samme måde bliver afføringen udnyttet, da den bliver fejet sammen og indsamlet af en robot og derefter brugt som gødning.
Professor: Fremtidens landbrug rykker ikke til byerne
Selvom han medgiver at projektet er spændende og innovativt, mener Tommy Dalgaard, der er professor i jordbrug og bæredygtig ressourceanvendelse ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, ikke at den flydende landbrugsmodel vil kunne konkurrere med det etablerede landbrug.
Tommy Dalgaard mener, at flydende marker og stalde vil forblive supplement, da de simpelthen ikke vil kunne forsyne storbyer som Shanghai, New York eller vores egen hovedstad. Han er dog ikke negativ over for idéen af den grund.
Læs også: Ny klimarapport giver grønne anbefalinger
”Det er som oftest velstillede mennesker, der med deres overskud ønsker at bidrage til, smage på og følge frembringelsen af de fødevarer, de spiser. Men det er slet ikke en dårlig idé”, siger Tommy Dalgaard til foodculture.dk. Han tilføjer:
”Det er meget bedre at bruge vores velstand og kræfter på at forbruge den slags ting end så meget andet, selvom man kan diskutere, om de, der har så travlt med at dyrke bæredygtigt i byerne, ikke hellere skulle investere i bæredygtig produktion ude på det rigtige land”.
Læs mere om den flydende farm her.
-CHM