Oversvømmede byer skal kunne drikke mælk: Holland præsenterer flydende kostald

Et selvforsynende, flydende samfund kommer skridtet tættere på, når Holland om få måneder åbner op for verdens første flydende kostald.

Den flydende kostald kan 'opankres' på eksempelvis floder i storbyer. Illustration: Beladon BV Property Development.

20.06.2016

CSR.dk

Det var den hollandske arkitekt Peter van Wingerden, der i 2012 under orkanen Sandys belejring af New York fik idéen til en ny måde at tænke fødevareforsyning på, skriver foodculture.dk. Idéen gik på, at forsyningerne skulle placeres centralt i byerne, så eksempelvis oversvømmede veje ikke ville stoppe leveringen, samt at konstruktionen i sig selv skulle kunne modstå stigende vandmængder i tilfælde af storm og skybrud.

Den flydende kostald

Verdens første flydende mælkefarm åbner i starten af 2017 i Rotterdam, Holland. Det er arkitekten Peter van Wingerden og den virksomhed han er partner i, Beladon, der står bag konstruktionen. Virksomheden er specialiseret i flydende bygninger som hoteller og natklubber, men har nu udvidet med landbrugskonstruktioner.

Den flydende kostald skal første gang præsenteres til efteråret i forbindelse med det årlige topmøde i den globale mejerisektor IDF World Dairy Summit. 

Nu bliver fantasi snart til virkelighed i den hollandske by Rotterdam. Til efteråret kan interesserede nemlig få en rundvisning i det der bliver verdens første flydende kostald og i starten af næste år skal køerne ifølge planen gå ombord på deres nye, flydende hjem.

Et lille stykke landbrug i byen
Den flydende stald skal bringe landbruget ind i byen – på flere måder. Ud over at være tæt på kunderne, som skal kunne købe frisk mælk direkte fra stalden, vil mælkefarmen også få et uddannelsesmæssigt formål idet skoleklasser får mulighed for at besøge platformen og lære om mælkeproduktion.

Verdens første flydende mælkefarm er konstrueret så den ligger stabilt på vandet – også selvom køerne bevæger sig og placerer sig ujævnt. Den særlige kostald får plads til 40 køer, der hver har 15 kvadratmeter at boltre sig på. Resten af den flydende konstruktion vil blive brugt til mælkeproduktion samt til informations- og salgslokaler. Køerne får desuden en gangbro over til et afhegnet græsområde på kanten af fastlandets havneareal, så de kan komme på græs når de vil.

Det forventes, at der dagligt vil blive produceret 1.200 liter mælk.

Et cirkulært system
Peter van Wingerden glæder sig over den kommende kostald, som han ser som en prototype. Han drømmer om at udvikle konceptet til hele byer, der både er selvforsynende, bæredygtige og flydende.

”Vi har lavet en konstruktion, som vi kan sætte alle steder i verden. Den kan tilpasses, så den kan blive stor og lille, og det er et cirkulært system, så den er med til at opretholde sin egen drift”, siger Peter van Wingerden til foodculture.dk.

Læs også: USA’s udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

At konceptet er cirkulært ses i staldens konstruktion. Den er nemlig bygget, så køernes urin siver gennem gulvet, hvor den bliver opsamlet og renset. Restproduktet, salt, bliver brugt som gødning og det overskydende, rene vand bliver skyllet ud i havet.

På samme måde bliver afføringen udnyttet, da den bliver fejet sammen og indsamlet af en robot og derefter brugt som gødning.

Professor: Fremtidens landbrug rykker ikke til byerne
Selvom han medgiver at projektet er spændende og innovativt, mener Tommy Dalgaard, der er professor i jordbrug og bæredygtig ressourceanvendelse ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, ikke at den flydende landbrugsmodel vil kunne konkurrere med det etablerede landbrug.

Tommy Dalgaard mener, at flydende marker og stalde vil forblive supplement, da de simpelthen ikke vil kunne forsyne storbyer som Shanghai, New York eller vores egen hovedstad. Han er dog ikke negativ over for idéen af den grund.

Læs også: Ny klimarapport giver grønne anbefalinger

”Det er som oftest velstillede mennesker, der med deres overskud ønsker at bidrage til, smage på og følge frembringelsen af de fødevarer, de spiser. Men det er slet ikke en dårlig idé”, siger Tommy Dalgaard til foodculture.dk. Han tilføjer:

”Det er meget bedre at bruge vores velstand og kræfter på at forbruge den slags ting end så meget andet, selvom man kan diskutere, om de, der har så travlt med at dyrke bæredygtigt i byerne, ikke hellere skulle investere i bæredygtig produktion ude på det rigtige land”.

Læs mere om den flydende farm her.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart