Oversvømmede byer skal kunne drikke mælk: Holland præsenterer flydende kostald

Et selvforsynende, flydende samfund kommer skridtet tættere på, når Holland om få måneder åbner op for verdens første flydende kostald.

Den flydende kostald kan 'opankres' på eksempelvis floder i storbyer. Illustration: Beladon BV Property Development.

20.06.2016

CSR.dk

Det var den hollandske arkitekt Peter van Wingerden, der i 2012 under orkanen Sandys belejring af New York fik idéen til en ny måde at tænke fødevareforsyning på, skriver foodculture.dk. Idéen gik på, at forsyningerne skulle placeres centralt i byerne, så eksempelvis oversvømmede veje ikke ville stoppe leveringen, samt at konstruktionen i sig selv skulle kunne modstå stigende vandmængder i tilfælde af storm og skybrud.

Den flydende kostald

Verdens første flydende mælkefarm åbner i starten af 2017 i Rotterdam, Holland. Det er arkitekten Peter van Wingerden og den virksomhed han er partner i, Beladon, der står bag konstruktionen. Virksomheden er specialiseret i flydende bygninger som hoteller og natklubber, men har nu udvidet med landbrugskonstruktioner.

Den flydende kostald skal første gang præsenteres til efteråret i forbindelse med det årlige topmøde i den globale mejerisektor IDF World Dairy Summit. 

Nu bliver fantasi snart til virkelighed i den hollandske by Rotterdam. Til efteråret kan interesserede nemlig få en rundvisning i det der bliver verdens første flydende kostald og i starten af næste år skal køerne ifølge planen gå ombord på deres nye, flydende hjem.

Et lille stykke landbrug i byen
Den flydende stald skal bringe landbruget ind i byen – på flere måder. Ud over at være tæt på kunderne, som skal kunne købe frisk mælk direkte fra stalden, vil mælkefarmen også få et uddannelsesmæssigt formål idet skoleklasser får mulighed for at besøge platformen og lære om mælkeproduktion.

Verdens første flydende mælkefarm er konstrueret så den ligger stabilt på vandet – også selvom køerne bevæger sig og placerer sig ujævnt. Den særlige kostald får plads til 40 køer, der hver har 15 kvadratmeter at boltre sig på. Resten af den flydende konstruktion vil blive brugt til mælkeproduktion samt til informations- og salgslokaler. Køerne får desuden en gangbro over til et afhegnet græsområde på kanten af fastlandets havneareal, så de kan komme på græs når de vil.

Det forventes, at der dagligt vil blive produceret 1.200 liter mælk.

Et cirkulært system
Peter van Wingerden glæder sig over den kommende kostald, som han ser som en prototype. Han drømmer om at udvikle konceptet til hele byer, der både er selvforsynende, bæredygtige og flydende.

”Vi har lavet en konstruktion, som vi kan sætte alle steder i verden. Den kan tilpasses, så den kan blive stor og lille, og det er et cirkulært system, så den er med til at opretholde sin egen drift”, siger Peter van Wingerden til foodculture.dk.

Læs også: USA’s udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

At konceptet er cirkulært ses i staldens konstruktion. Den er nemlig bygget, så køernes urin siver gennem gulvet, hvor den bliver opsamlet og renset. Restproduktet, salt, bliver brugt som gødning og det overskydende, rene vand bliver skyllet ud i havet.

På samme måde bliver afføringen udnyttet, da den bliver fejet sammen og indsamlet af en robot og derefter brugt som gødning.

Professor: Fremtidens landbrug rykker ikke til byerne
Selvom han medgiver at projektet er spændende og innovativt, mener Tommy Dalgaard, der er professor i jordbrug og bæredygtig ressourceanvendelse ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, ikke at den flydende landbrugsmodel vil kunne konkurrere med det etablerede landbrug.

Tommy Dalgaard mener, at flydende marker og stalde vil forblive supplement, da de simpelthen ikke vil kunne forsyne storbyer som Shanghai, New York eller vores egen hovedstad. Han er dog ikke negativ over for idéen af den grund.

Læs også: Ny klimarapport giver grønne anbefalinger

”Det er som oftest velstillede mennesker, der med deres overskud ønsker at bidrage til, smage på og følge frembringelsen af de fødevarer, de spiser. Men det er slet ikke en dårlig idé”, siger Tommy Dalgaard til foodculture.dk. Han tilføjer:

”Det er meget bedre at bruge vores velstand og kræfter på at forbruge den slags ting end så meget andet, selvom man kan diskutere, om de, der har så travlt med at dyrke bæredygtigt i byerne, ikke hellere skulle investere i bæredygtig produktion ude på det rigtige land”.

Læs mere om den flydende farm her.

-CHM

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams