P4G: Bæredygtighed er fremtiden – handlingserklæring sætter skub i udviklingen

På det netop overståede P4G-topmøde slog deltagerne fast, at bæredygtighed er det nye markedsvilkår. En ny handlingserklæring skal accelerere udviklingen, så verdensmål og Parisaftale kan opfyldes.

Unilevers topchef Paul Polman (nr. to fra højre) understregede både nødvendigheden og det enorme forretningspotentiale i en omstilling til en mere bæredygtig verden. Foto: P4G.

22.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

"Lad os smøge ærmerne op, og komme i gang med arbejdet”. Sådan indledte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i fredags, den 19. oktober, det store P4G-topmøde i København, hvor topfolk fra regeringer, globale virksomheder og civilsamfundet samt iværksættere, akademikere og unge fra 53 lande deltog.

Læs også: Kun 1,5 graders opvarmning kræver handling nu

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foran punkterne i den såkaldte Copenhagen Commitment, der skal sætte skub i udviklingen af offentlig-private partnerskaber, der kan fremme verdensmålene og gøre temperaturmålsætningen fra Parisaftalen realistisk. Foto: P4G.

Målet for P4G-samarbejdet er at ’sætte handling bag globale mål - gennem samarbejde på tværs af kontinenter, sektorer og generationer´, som det hedder. For at understrege den målsætning, gav deltagerne på topmødet grønt lys til en ny handlingserklæring, The Copenhagen Commitment to accelerate the path to a sustainable future (direkte download).

Med erklæringen vil man bl.a. sætte skub i udviklingen og opskaleringen af offentlig-private partnerskaber, eksempelvis for at skaffe strøm til landområder i Afrika, sikre adgang til rent drikkevand for udsatte grupper og udskifte dieselbusser med grønnere alternativer. 

Det er ikke alene i tråd med at nå såvel FN’s Verdensmål som temperaturmålsætningen fra Parisaftalen, men også en gigantisk forretningsmulighed for de virksomheder, der forstår at tage vare på den, lød det på topmødet.

”Verdensmålene er det største globale forretningspotentiale. Det koster os faktisk mere at lade være med at satse på bæredygtighed, end det gør at omstille gennem verdensmålene”, sagde CEO for Unilever, Paul Polman, ifølge DI, med henvisning til en undersøgelse, der anslår, at potentialet i SDG’erne er på 77 billioner kroner på verdensplan.

Videre pegede han på, at uden partnerskaber med civilsamfundsorganisationer og det offentlige vil fødevarebranchen lide enorme tab. Ligeledes er manglende ligestilling allerede nu en kæmpe udgift.

”Fødevarebranchen vil ikke kunne tjene penge om 30 år, hvis vi ikke omstiller nu. Mange virksomheder kan allerede mærke presset. Vi går glip af billioner dollars om året, alene fordi kvinder holdes ude af arbejdsmarkedet kloden rundt. Og det er kun ét af verdensmålene”, sagde han.

Innovative virksomheder skal levere de nye løsninger
Netop virksomhederne er ifølge Dansk Industri, der lagde lokaler til topmødet, afgørende i forhold til at levere de nødvendige grønne løsninger på klodens udfordringer.

”P4G's mål om at skabe offentlig-private partnerskaber afspejler den vitale rolle, som den private sektor spiller for at skabe en bedre verden for os, for vores børn og vores børnebørn. Der skal innovative virksomheder til at levere mange af de nye løsninger, som kan sikre rent vand, bæredygtig energi og mad til alle i fremtiden”, siger Thomas Bustrup, direktør i DI.

Læs også: Partnerskaber skal gøre Danmark bedst til bæredygtig forretning

Blandt partnervirksomhederne i P4G er Grundfos, der sammen med en række øvrige samarbejdspartnere og med støtte fra P4G har startet en forundersøgelse til et projekt i Vietnam, som skal reducere vandspildet fra 22 procent til 15 procent i 2025. Det ser man som et eksempel til efterfølgelse.

”Det er en dansk styrke at arbejde sammen på tværs af offentlige og private interesser, så det er godt set af regeringen at sætte sig i spidsen for den bevægelse. Det er ikke mindst nødvendigt inden for vand, hvor den private sektor må og skal spille en større rolle, hvis vi sammen skal nå de ambitiøse SDG-mål – det kræver gode løsninger på konkrete problemer”, siger kommunikationsdirektør i Grundfos, Kim Nøhr Skibsted.

Støtte og priser til flere projekter
Under topmødet meddelte P4G, at man har øremærket ca. 28 mio. kr. til at støtte seks forskellige offentlig-private partnerskaber, der skal være med til at hjælpe verdens udviklingslande med ’at præstere inkluderende vækst og opfylde SDG’erne’, som man formulerer det.

Partnerskaberne fokuserer bl.a. på renere byer i Afrika og Sydamerika gennem mindre affald, elektriske busser og vedvarende energi, ligesom energieffektivitet i bygninger og bæredygtig logistik i Kina er med i projektplanerne.

Læs også: Arla og Grundfos i partnerskaber der får penge fra P4G

Derudover blev fem initiativer hædret med 2018 P4G State-of-the-Art Partnership Awards, fordelt på de fem verdensmål, som P4G koncentrerer sin indsats omkring. De fem partnerskaber blev udvalgt af et team af globale eksperter og internationale organisationer i samarbejde med forskellige danske ministerier på baggrund af deres præstationer inden for innovation, effekt, skaleringspotentiale og implementeringsmuligheder.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online