P4G: Bæredygtighed er fremtiden – handlingserklæring sætter skub i udviklingen
På det netop overståede P4G-topmøde slog deltagerne fast, at bæredygtighed er det nye markedsvilkår. En ny handlingserklæring skal accelerere udviklingen, så verdensmål og Parisaftale kan opfyldes.
"Lad os smøge ærmerne op, og komme i gang med arbejdet”. Sådan indledte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i fredags, den 19. oktober, det store P4G-topmøde i København, hvor topfolk fra regeringer, globale virksomheder og civilsamfundet samt iværksættere, akademikere og unge fra 53 lande deltog.
Målet for P4G-samarbejdet er at ’sætte handling bag globale mål - gennem samarbejde på tværs af kontinenter, sektorer og generationer´, som det hedder. For at understrege den målsætning, gav deltagerne på topmødet grønt lys til en ny handlingserklæring, The Copenhagen Commitment to accelerate the path to a sustainable future (direkte download).
Med erklæringen vil man bl.a. sætte skub i udviklingen og opskaleringen af offentlig-private partnerskaber, eksempelvis for at skaffe strøm til landområder i Afrika, sikre adgang til rent drikkevand for udsatte grupper og udskifte dieselbusser med grønnere alternativer.
Det er ikke alene i tråd med at nå såvel FN’s Verdensmål som temperaturmålsætningen fra Parisaftalen, men også en gigantisk forretningsmulighed for de virksomheder, der forstår at tage vare på den, lød det på topmødet.
”Verdensmålene er det største globale forretningspotentiale. Det koster os faktisk mere at lade være med at satse på bæredygtighed, end det gør at omstille gennem verdensmålene”, sagde CEO for Unilever, Paul Polman, ifølge DI, med henvisning til en undersøgelse, der anslår, at potentialet i SDG’erne er på 77 billioner kroner på verdensplan.
Videre pegede han på, at uden partnerskaber med civilsamfundsorganisationer og det offentlige vil fødevarebranchen lide enorme tab. Ligeledes er manglende ligestilling allerede nu en kæmpe udgift.
”Fødevarebranchen vil ikke kunne tjene penge om 30 år, hvis vi ikke omstiller nu. Mange virksomheder kan allerede mærke presset. Vi går glip af billioner dollars om året, alene fordi kvinder holdes ude af arbejdsmarkedet kloden rundt. Og det er kun ét af verdensmålene”, sagde han.
Innovative virksomheder skal levere de nye løsninger
Netop virksomhederne er ifølge Dansk Industri, der lagde lokaler til topmødet, afgørende i forhold til at levere de nødvendige grønne løsninger på klodens udfordringer.
”P4G's mål om at skabe offentlig-private partnerskaber afspejler den vitale rolle, som den private sektor spiller for at skabe en bedre verden for os, for vores børn og vores børnebørn. Der skal innovative virksomheder til at levere mange af de nye løsninger, som kan sikre rent vand, bæredygtig energi og mad til alle i fremtiden”, siger Thomas Bustrup, direktør i DI.
Læs også: Partnerskaber skal gøre Danmark bedst til bæredygtig forretning
Blandt partnervirksomhederne i P4G er Grundfos, der sammen med en række øvrige samarbejdspartnere og med støtte fra P4G har startet en forundersøgelse til et projekt i Vietnam, som skal reducere vandspildet fra 22 procent til 15 procent i 2025. Det ser man som et eksempel til efterfølgelse.
”Det er en dansk styrke at arbejde sammen på tværs af offentlige og private interesser, så det er godt set af regeringen at sætte sig i spidsen for den bevægelse. Det er ikke mindst nødvendigt inden for vand, hvor den private sektor må og skal spille en større rolle, hvis vi sammen skal nå de ambitiøse SDG-mål – det kræver gode løsninger på konkrete problemer”, siger kommunikationsdirektør i Grundfos, Kim Nøhr Skibsted.
Støtte og priser til flere projekter
Under topmødet meddelte P4G, at man har øremærket ca. 28 mio. kr. til at støtte seks forskellige offentlig-private partnerskaber, der skal være med til at hjælpe verdens udviklingslande med ’at præstere inkluderende vækst og opfylde SDG’erne’, som man formulerer det.
Partnerskaberne fokuserer bl.a. på renere byer i Afrika og Sydamerika gennem mindre affald, elektriske busser og vedvarende energi, ligesom energieffektivitet i bygninger og bæredygtig logistik i Kina er med i projektplanerne.
Læs også: Arla og Grundfos i partnerskaber der får penge fra P4G
Derudover blev fem initiativer hædret med 2018 P4G State-of-the-Art Partnership Awards, fordelt på de fem verdensmål, som P4G koncentrerer sin indsats omkring. De fem partnerskaber blev udvalgt af et team af globale eksperter og internationale organisationer i samarbejde med forskellige danske ministerier på baggrund af deres præstationer inden for innovation, effekt, skaleringspotentiale og implementeringsmuligheder.