21.04.2020  |  Samfund

Partnerskab vil gøre affaldshåndteringen smartere

Ofte bliver affaldscontainere tømt, før der er behov for det. Et samarbejde mellem Sweco og Telia skal gøre op med spildkørslerne og resultere i mindre kørsel og højere serviceniveau.

Hver dag kører hundredvis af skraldebiler rundt i Danmark på fastlagte ruter for at hente affald. Og hver dag tømmes affaldscontainere, der kun er halvfyldte eller i nogle tilfælde helt tomme.

Læs også: Telia vil være CO2-neutral i 2030

Det er hverken optimalt for nærmiljøet, klimaet eller økonomien. Et nyt partnerskab mellem Sweco og Telia vil gøre op med ”spildkørslerne”.

Partnerskabet tager fat på denne samfundsudfordring med en ambition om at revolutionere affaldshåndteringen i Danmark gennem brug af intelligent mobilteknologi, sensorer og ruteplanlægningssoftware.

Sweco har udviklet en særlig sensor, der placeres i affaldscontainere og løbende indsamler information om, hvor meget plads der er tilbage i dem. På den måde er det muligt at planlægge præcis hvornår, det bedst kan betale sig at tømme den enkelte container. 

Sweco anslår, at antallet af tømninger kan reduceres med op til 50 procent, hvilket resulterer i færre kørsler og dermed mindre udledning af CO2 og NOx-partikler, færre støjgener og markant reducerede omkostninger. Det giver i sidste ende store besparelser på såvel den økonomiske som den miljø- og klimamæssige bundlinje.

Gevinster på kort og lang sigt
Datatransmissionen fra containerne foregår via Telias landsdækkende NarrowBand-IoT netværk, der er optimeret til at transportere denne type data, hvor bred dækning, lang batterilevetid og lave omkostninger er afgørende. NarrowBand-IoT teknologien er meget sikker og stabil, hvilket er af stor betydning i takt med, at milliarder af enheder tilsluttes internettet i disse år.

”Det nye produkt rummer et enormt potentiale og er et kerneeksempel på, hvad mobilteknologi kan gøre i forhold til at løfte såvel samfundsopgaver som kommercielle projekter endnu mere effektivt og ressourcebesparende. Den intelligente mobilteknologi kan gøre vores byer og virksomheder endnu smartere samt bidrage til den grønne omstilling med omfattende klimaløsninger”, udtaler Mortimer Liebman, direktør for Telias erhvervsforretning i Danmark.

Der er mere end seks millioner skraldespande og containere i hele Danmark, og gevinsterne er meget konkrete både på kort og lang sigt:

”Når virksomheder og kommuner kan overvåge deres containere og planlægge kørsel og tømninger, kan der spares mange kilometers transport med tunge affaldsbiler. Det giver en meget markant besparelse nu og her – og er en værdifuld, langsigtet investering i miljø- og klimaindsatsen”, siger Anders Krøjmand Humle, produktchef i Sweco GIS & IT.

Læs også: Projekt vil udvikle en baseline for verdensmålene i Danmark

Swecos og Telias fælles sensorløsning bliver i disse dage testet i en række danske virksomheder, og de indledende resultater er lovende i forhold til såvel de økonomiske som miljømæssige gevinster.

- SMF

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere