30.11.2022  |  Samfund

Pensionskasse understøtter politiske ambitioner: ”Det er vigtigt med transparens”

Det er afgørende, når private aktører bakker op om europæiske værdier og politik, som når danske Pensam kræver transparens i sine investeringers skatteforhold, roser danske EU-parlamentariker Niels Fuglsang (S).

”Det er fair for alle, at man betaler den skat, man skal.”

Sådan lyder det fra Torsten Fels, der er adm. direktør i Pensam. Derfor vil den danske pensionskasse nu kræve en større grad af transparens, når det kommer til skatteforhold, fra den amerikanske oliekæmpe Conocophillips, som Pensam er en stor investor i.

Det skriver Børsen.

Det gør den stærke investor i samarbejde med ngo’en Oxfam Ibis ved på næste generalforsamling at stille et krav om, at der blandt andet offentliggøres tal for skattebetalinger i hvert af de enkelte lande, som Conocophillips opererer i.

“Vi har den grundlæggende holdning, at man skal betale den retmæssige skat. Langt hovedparten af Pensams medlemmer er offentligt ansatte, så de er afhængige af skattekroner,” siger Torsten Fels, hvis medlemmer tæller sosuer såvel som portører.

“Vi anklager dem ikke for at snyde – men vi vil vide, hvordan det ser ud, så vi kan forholde os til det. Det er ikke vidtgående, det er ganske almindelig god praksis,” fortsætter han.

Udbreder europæiske normer

Det er både positivt og nødvendigt, når private aktører som Pensam tager skeen i den anden hånd og skubber på for forandring i sine egne investeringer. For politisk velvilje kan ikke stå alene, vurderer Niels Fuglsang (S), der er dansk EU-parlamentariker og chefforhandler for EU’s udarbejde af forebyggelsestiltag mod skattely.

Læs også: Rederier: EU-regulering skal være ægte grøn

“Verden er større end EU, og derfor har vi brug for, at den her praksis med “land til land”-rapportering bliver spredt mere globalt. Vi ser nogle gange, at andre dele af verden overtager de samme principper, som vi sætter i EU. Her er Pensam med til at brede det ud,” siger han.

“Vi politikere forsøger at presse på, men det er godt, at pensionsselskaberne også gør det,” tilføjer Niels Fuglsang.

For Pensams Torsten Fels handler det først og fremmest om at skabe gennemsigtighed.

“Det er vigtigt med transparens. Når man som selskab agerer globalt skal man være åben om forholdene. Hvis alt er som det skal være, så er der ingen grund til at skjule det,” siger Pensams adm. direktør Torsten Fels.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere