Plastindustrien støtter EU-forbud mod eksport af plastaffald
Et forbud mod eksport af plastaffald skaber et incitament til øget genanvendelse og et styrket europæisk marked for genanvendelse af plast, mener Plastindustrien.
EU-Parlamentet har natten til fredag indgået en aftale om et forbud mod eksport af plastaffald, som er en del af aftalen om en ny affaldstransportforordning.
Og det kan få betydelige positive konsekvenser og skabe et stærkt incitament til øget genanvendelse af plastaffaldet, mener man hos Plastindustrien.
Det fortæller miljøpolitisk chef Christina Busk.
Læs også: Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
”Europa bør tage ansvar for vores eget affald. Ikke kun af etiske hensyn, men også fordi vi selv kan bruge plasten igen. Der er stigende efterspørgsel på genanvendt plast og det vil samtidig være en drivkraft til at udvikle nye teknologier og investere i løsninger, som gør det muligt at genanvende meget mere af vores plastaffald lokalt. Det er en værdifuld ressource, som vi skal holde på.
I dag eksporteres betydelige mængder plastaffald til lande uden for Europa.
Det flytter problemet med håndteringen af affaldet over til andre lande, og spænder samtidig ben for øget genanvendelse herhjemme, mener Christina Busk.
Læs også: Plastic Change og 175 lande står foran opgør med plastikforurening
Plastindustrien betragter et eksportforbud som en metode til at fremme cirkulær økonomi i EU og opfordrer til politisk støtte i den endelige udformning af Affaldstransportforordningen.
”Der er behov for politisk opbakning til at styrke det indre marked for plastgenanvendelse i EU og tage de nødvendige skridt for at nå EU’s mål om øget plastgenanvendelse.”
- HCL