Plastvirksomheds affaldssortering reducerer miljøpåvirkning betydeligt

På få måneder har virksomheden Carmo med simple initiativer reduceret miljøpåvirkningen med over 12 tons og mindsket udgifter til affaldshåndtering med 30 procent. Nu vil de vise vejen for resten af branchen.

Carmo samarbejder med genvindingsvirksomheden Stena Recycling om at sortere plasten, så mest muligt kan genanvendes. Arkivfoto..

02.12.2021

CSR.dk

Siden maj har plastvirksomheden Carmo fra arbejdet med at kategorisere og affaldssortere virksomhedens overskudsplast og -affald. Virksomheden har indrettet affaldssystemer og oplært medarbejderne i plastiksortering, så de nu sorterer plast i otte fraktioner. På fire måneder har det nye initiativ sparet miljøet for 12,3 tons udledt CO2 ved at sende op mod 11 tons affaldsplast til materialegenvinding.

Før Carmo påbegyndte sorteringen, endte langt størstedelen af affaldsfraktionerne i deponi eller blev brændt. Derfor er ambitionen fremadrettet, at al affald, der forlader virksomheden, skal være sorteret.

Affaldssortering betaler sig
Med initiativer samarbejder Carmo med genvindingsvirksomheden Stena Recycling, der køber og videresælger plasten til genvinding hos andre europæiske plastvirksomheder.

Læs også: Stor succes med reparation af plastik-kofangere i Tryg

Da der findes mange forskellige plasttyper og -fraktioner, er det optimale, at de enkelte fraktioner er adskilt og af en vis kvalitet, for at de kan videresælges og genvindes til at indgå i produktion af nye produkter. Det er derfor ikke en selvfølge, at alt det afleverede plastaffald kan genanvendes en til en, fortæller produktområdechef hos Stena Recycling, Vibeke Jacobsen.

”De forskellige plasttyper kan ikke genvindes, hvis de er blandet sammen, da de har forskellige smeltetemperaturer og egenskaber. Men en god sortering ved virksomhederne sikrer en højere genanvendelsesprocent og bedre kvalitet på det materiale, som bliver genvundet. Derfor er det ekstra vigtigt, at de enkelte plastproducenter er grundige i sorteringen af deres fraktioner og gerne også giver data på typerne af plast, der er i deres plastaffald”, siger hun.

Hos Carmo er det tydeligt, at der er sket en ændring på kort tid. Sorteringen begyndte i slutningen af maj og allerede i september nåede man op på, at 88 procent af plastaffaldet kunne bruges til materialegenanvendelse.

De ansatte er blevet miljørepræsentanter
Carmos sorteringssucces kan ikke kun måles i besparelse af kroner og tons CO2. Virksomheden har nemlig oplevet en øget begejstring blandt de ansatte, som har fået øjnene op for sortering og miljøhensyn.

Læs også: Plastic Change kårer Danmarks største plastikforurenere

”De er blevet miljøambassadører, og flere har endda bidraget med yderligere forslag til genanvendelse. Blandt andet er vi nu også i gang med at sortere vores kantineaffald. Men det er også en absolut nødvendighed at have medarbejderne med, hvis man ønsker at gennemføre en ændring som dette”, fortæller Per Brix og tilføjer, at Carmo er blevet bedt om at fortælle deres sorteringshistorie til andre plastvirksomheder.

”Plastindustrien, der er vores brancheforening for plastvirksomheder, har bedt os om at udbrede vores erfaringer med resten af branchen. Affaldssortering har virkelig givet mening for os, og kan vi bidrage med ny viden til andre virksomheder, så gør vi det meget gerne”, uddyber han.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online