Politikere: Markedet skal styre udviklingen, men vi kan hjælpe

Madspild et personligt ansvar man som borger eller virksomhed selv må tage på sig, og markedet må bestemme udviklingen, siger regeringen. Men markedet er ikke stort nok, så det bør støttes mere politisk, siger oppositionen.

Der er blandede holdninger til, hvor meget Christiansborg skal blande sig i den danske kamp mod madspild..

21.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Når det kommer til de politiske rammer omkring kampen mod madspild i Danmark, så er de to repræsentanter for henholdsvis regering og opposition, som CSR.dk har talt med, langt hen ad vejen enige om, at det grundlæggende er op til markedet at diktere udviklingen.

Samtidig er der dog en vis uenighed om, hvornår, hvordan og i hvilket omfang det offentlige skal træde ind og skubbe markedet i den rigtige retning. Her er man i blå blok mest indstillet på en mere tilbagetrukket rolle.

”Det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen. Foto: Venstre.

”Vi har alle sammen et ansvar for at udnytte vores ressourcer optimalt, og derfor mener jeg, at det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger MF og fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen.

På den anden side af midten gerne vil man imidlertid gerne gøre mere, specielt omkring økonomien.

”Markedet omkring det her er ikke stort nok endnu, og derfor kan vi fra politisk hold godt gøre mere for at understøtte den spirende udvikling. For jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn.

Juridiske udfordringer omkring madaffald
I forhold til den konkrete kritik fra Merete Holst omkring besværlighederne ved at donere overskudsmad til dyrefoder, giver Sanne Bjørn Meyersdirektøren medhold. I samme åndedrag understreger hun dog også de udfordringer, der rent juridisk er på området.

”Hun har helt ret, og det er noget vi bør undersøge. Men det er jo kommunerne, der håndterer affaldet, og det gør det svært for os her på Christiansborg at lave rammer. Vi har sat nogle mål, som skal være realistiske, og som vi håber vil blive fulgt”, siger Sanne Bjørn og peger i øvrigt på, at dagligvarekæderne har et mindst lige så stort ansvar, og at man også her kunne overveje økonomiske incitamenter.

”Jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn. Foto: Kim Vadskær.

Tiltag af den type vil Erling Bonnesen ikke umiddelbart forholde sig til, men han understreger, at man er villig til at undersøge mulighederne.

Åben for nye idéer
”Generelt er vi altid lydhøre for nye idéer og nytænkning på et område som dette. Madspild har et bredt politisk fokus, og friske idéer er velkomne fra alle sider, også erhvervslivet selv. Mindre madspild er jo i alles interesse”, siger han.

V-LA-K-regeringen har madspild med i sit regeringsgrundlag, hvor man på side 28 kan læse, at ”Regeringen vil komme med et udspil – Gastro 2025 – som sætter rammerne for en styrket udvikling af den danske gastronomi. Gastronomien skal bruges som løftestang for en styrket afsætning af danske fødevarer på eksportmarkederne, udvikling af bedre måltidsvaner, modvirke madspild og understøtte udviklingen af Danmark som en interessant turistdestination.” Derudover henter man også inspiration i udlandet.

Hos de Radikale vil man også madspild til livs. Konkret påpeger partiet bl.a. at man i valgkampen i 2015 bl.a. foreslog, at ”offentlige institutioner over en femårig periode halverer deres madspild, at vi sammen med detailhandlen fjerner regler, der forhindrer, at butikker kan reducere madspild, at vi hjælper producenter til at anvende ny fødevareemballage, der minimerer madspild og støtter fødevarebankkonceptet, hvor overskudsmadvarer distribueres til organisationer, der arbejder for at hjælpe udsatte borgere.”

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J