Politikere: Markedet skal styre udviklingen, men vi kan hjælpe

Madspild et personligt ansvar man som borger eller virksomhed selv må tage på sig, og markedet må bestemme udviklingen, siger regeringen. Men markedet er ikke stort nok, så det bør støttes mere politisk, siger oppositionen.

Der er blandede holdninger til, hvor meget Christiansborg skal blande sig i den danske kamp mod madspild..

21.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Når det kommer til de politiske rammer omkring kampen mod madspild i Danmark, så er de to repræsentanter for henholdsvis regering og opposition, som CSR.dk har talt med, langt hen ad vejen enige om, at det grundlæggende er op til markedet at diktere udviklingen.

Samtidig er der dog en vis uenighed om, hvornår, hvordan og i hvilket omfang det offentlige skal træde ind og skubbe markedet i den rigtige retning. Her er man i blå blok mest indstillet på en mere tilbagetrukket rolle.

”Det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen. Foto: Venstre.

”Vi har alle sammen et ansvar for at udnytte vores ressourcer optimalt, og derfor mener jeg, at det at begrænse madspild må være et personligt ansvar, som alle må tage på sig, både som privatperson og som virksomhed. Her skal det offentlige være klar til at rådgive og vejlede”, siger MF og fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen.

På den anden side af midten gerne vil man imidlertid gerne gøre mere, specielt omkring økonomien.

”Markedet omkring det her er ikke stort nok endnu, og derfor kan vi fra politisk hold godt gøre mere for at understøtte den spirende udvikling. For jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn.

Juridiske udfordringer omkring madaffald
I forhold til den konkrete kritik fra Merete Holst omkring besværlighederne ved at donere overskudsmad til dyrefoder, giver Sanne Bjørn Meyersdirektøren medhold. I samme åndedrag understreger hun dog også de udfordringer, der rent juridisk er på området.

”Hun har helt ret, og det er noget vi bør undersøge. Men det er jo kommunerne, der håndterer affaldet, og det gør det svært for os her på Christiansborg at lave rammer. Vi har sat nogle mål, som skal være realistiske, og som vi håber vil blive fulgt”, siger Sanne Bjørn og peger i øvrigt på, at dagligvarekæderne har et mindst lige så stort ansvar, og at man også her kunne overveje økonomiske incitamenter.

”Jeg er overbevist om, at vi kun har set begyndelsen. Der hvor vi kan sætte ind, er ved eksempelvis at overveje en form for præmie til dem, der gør det miljømæssigt rigtige. Det er jo velkendt at virksomheder skal kunne mærke det på pengepungen, før de handler”, siger fødevareordfører for Radikale Venstre, Sanne Bjørn. Foto: Kim Vadskær.

Tiltag af den type vil Erling Bonnesen ikke umiddelbart forholde sig til, men han understreger, at man er villig til at undersøge mulighederne.

Åben for nye idéer
”Generelt er vi altid lydhøre for nye idéer og nytænkning på et område som dette. Madspild har et bredt politisk fokus, og friske idéer er velkomne fra alle sider, også erhvervslivet selv. Mindre madspild er jo i alles interesse”, siger han.

V-LA-K-regeringen har madspild med i sit regeringsgrundlag, hvor man på side 28 kan læse, at ”Regeringen vil komme med et udspil – Gastro 2025 – som sætter rammerne for en styrket udvikling af den danske gastronomi. Gastronomien skal bruges som løftestang for en styrket afsætning af danske fødevarer på eksportmarkederne, udvikling af bedre måltidsvaner, modvirke madspild og understøtte udviklingen af Danmark som en interessant turistdestination.” Derudover henter man også inspiration i udlandet.

Hos de Radikale vil man også madspild til livs. Konkret påpeger partiet bl.a. at man i valgkampen i 2015 bl.a. foreslog, at ”offentlige institutioner over en femårig periode halverer deres madspild, at vi sammen med detailhandlen fjerner regler, der forhindrer, at butikker kan reducere madspild, at vi hjælper producenter til at anvende ny fødevareemballage, der minimerer madspild og støtter fødevarebankkonceptet, hvor overskudsmadvarer distribueres til organisationer, der arbejder for at hjælpe udsatte borgere.”

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: madspild

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V