PwC: Flere virksomheder rapporterer på SDG’erne, men der mangler målsætninger

Ifølge en ny rapport fra PwC er antallet af virksomheder, der inddrager Verdensmålene i sin rapportering stigende, men konkrete målsætninger og egentlig integration af målene er fortsat en mangelvare.

Arbejdsforhold er blandt de mest populære emner at rapportere om blandt virksomhederne i PwC’s undersøgelse. Der mangler imidlertid i høj grad konkrete målsætninger, der kan gøre udmeldingerne til virkelighed..

13.12.2018

CSR.dk

Næsten tre ud af fire (72 procent) af virksomhederne i en undersøgelse fra konsulentbureauet PwC nævner FN’s Verdensmål, SDG’erne, i deres seneste CSR-rapporter. Det er 10 procent mere end sidste år. Men når det kommer til konkrete målsætninger og handlinger, der trækker dem ind i driften, så ser det straks tyndere ud.

Læs også: SDG-rapportering: Vær ærlig, tag alt med og få indstillingen på plads

De 17 SDG'er finder vej til flere og flere rapporter, men de reelle strategier til at gøre dem til konkret handling er en mangelvare, lyder det fra PwC. Illustration: UNDP/MS.

Det konkluderer PwC i analysen ”From promise to reality”, hvor man har undersøgt bæredygtighedsrapporteringen i 729 børsnoterede virksomheder i 21 lande på tværs af seks industrier for at kortlægge anvendelsen af netop SDG’erne.

Selvom inddragelsen af de 17 mål i rapporterne altså er stigende, så viser analysen en mangel på strategier, der kan gøre ordene til virkelighed. Mere præcist har halvdelen af de undersøgte virksomheder identificeret deres vigtigste mål, men kun godt hver fjerde (28 procent) har sat dem sammen med specifikke mål til at vurdere fremskridtet ud fra.

”Kun et lille fremskridt”
Grundlæggende peger PwC på, at der trods det øgede fokus på SDG’erne og det enorme forretningspotentiale (analysen nævner indtægter i billion-klassen og hundredvis af millioner af nye job), så er der fortsat et gab mellem virksomhedernes udmeldte intentioner og deres evner til rent faktisk at trække målene ind i deres kerneforretning og rapportere om dem.

De vigtigste punkter

  • 72 procent af virksomhederne i undersøgelsen nævner SDG’erne; de fleste (60 procent) i deres bæredygtighedsrapporter i stedet for årsregnskaber og lign.
  • 50 procent af virksomhederne har identificeret højprioritets-SDG’er
  • Kun 28 procent fremviser meningsfulde KPI’er relateret til målene
  • 27 procent af virksomhederne nævner SDG’erne som en del af deres forretningsstrategi
  • Kun 19 procent af CEO’s eller formænd nævner SDG’erne i deres beretninger
  • Gennemsnitsscoren for rapporteringskvaliteten hos de virksomheder, der har prioriteret SDG’erne, var 2,71 ud af 5
  • De førende industrier i forhold til at nævne SDG’erne i deres rapportering er Technology, Media & Telecoms and Energy og Utilities & Mining.

”Fremskridtene inden for den generelle opmærksomhed og integration er et positivt skridt for SDG’erne, men det er kun et lille skridt. For hvert eneste af de 17 mål er der akutte udfordringer rundt om i verden, der direkte påvirker erhvervslivet. Selvom der klart er appetit på SDG’erne, så mangler mange organisationer stadig strategier, værktøjer og kulturen til at forvandle ord til handling”, siger Global SDG Lead for PwC UK, Louise Scott.

Læs også: ”Folk skal aktiveres til at tale om SDG’erne”

I forhold til tidligere udgaver af undersøgelsen viser årets analyse ikke nogen ændringer i forhold til de mest populære mål. SDG8 (Anstændige jobs og økonomisk vækst), SDG12 (Ansvarligt forbrug og produktion) og SDG13 (Klimaindsats) er således fortsat de oftest prioriterede i virksomhederne.

PwC bemærker desuden at det i nogle tilfælde ser ud til at nogle virksomheder rapportere på SDG’er, der hænger sammen med eksisterende aktiviteter og målsætninger, de allerede arbejder med.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

13.11.2024Valified

Sponseret

Valified lancerer frivillig ESG-rapportering for SMV’er i samarbejde med EU’s ESG-standard

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

11.11.2024FSR - danske revisorer

Sponseret

Ny dansk oversættelse af ESRS

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

08.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V