Rapport: Deleøkonomiens største potentiale for CO2-reduktion ligger i transportsektoren

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd viser, at det kan være en god idé at benytte sig af en delebilsordning - den kan nemlig sænke CO2-aftrykket per husholdning med mellem 140 og 980 kilo årligt.

I en dansk undersøgelse fra 2015 svarede 31 procent af adspurgte delebilsmedlemmer hos Letsgo, at de ville eje en bil, hvis ikke de var medlemmer. Arkivfoto.

21.11.2017

CSR.dk

I en ny rapport evaluerer Nordisk Ministerråd klimakonsekvenserne af deleøkonomi, og her er konklusionen klar: Det største potentiale for CO2-reduktion ligger i transportsektoren.

Læs også: København har Europas tredje bedste delebiler

Således vurderer rapporten, baseret på tidligere undersøgelser, at delebilsordninger kan sænke CO2-aftrykket per husholdning med mellem 140 kilo og 980 kilo årligt, skriver Ingeniøren.

Det skyldes primært, at delebilsordninger ændrer medlemmernes forbrugeradfærd, så de vælger at benytte bilerne mindre. Samtidig produceres der færre biler, når folk benytter sig af samkørsel.

Medlemmer kører mindre
Ifølge rapporten betaler man for eksempel et fast kontingent årligt samt et beløb, hver gang man vælger at benytte en delebil – og et sådant medlemskab kan give en stor klimagevinst.

Den største CO2-reduktion kommer nemlig af, at medlemmer i gennemsnit kører mindre, hvilket blandt andet skyldes omkostningerne ved enkeltture og det faktum, at man har mindre direkte adgang til bilen.

Ifølge en hollandsk undersøgelse fra 2015 fører det til en reduktion i den kørte distance på 15 til 20 procent, hvilket svarer til en årlig CO2-reduktion per husholdning på 90 kilo. En anden undersøgelse fra 2011 i USA giver en reduktion på hele 840 kilo.

Den mere intuitive virkning af delebilsordninger er, at langt færre ejer biler. I en amerikansk undersøgelse fra 2016 med over 6.000 adspurgte medlemmer af delebilsvirksomheden car2go fandt man, at hver af virksomhedens biler har fjernet syv til 11 privatejede biler fra vejene.

I en dansk undersøgelse fra 2015 svarede 31 procent af adspurgte delebilsmedlemmer hos Letsgo, at de ville eje en bil, hvis ikke de var medlemmer.

Forbrugeradfærd har betydning for klimaeffekten
Hvordan delebilsordninger påvirker forbrugerens adfærd har stor betydning for klimaeffekten, og for hvordan konceptet vil forme transportsektorens CO2-aftryk i fremtiden.

Først er der ’pris-effekten’, hvor lavere omkostninger og fraværet af store oprindelige investeringer kan betyde, at flere erstatter offentlig og andet mere miljøvenlig transport med bilen, skriver Ingeniøren.

Dernæst kommer ’indkomst-effekten’, der omhandler, hvor husholdningerne vælger at bruge de penge, der kan spares i transportudgifter. Hvis de sparede midler bliver brugt på flyrejser, går en stor del af gevinsten selvsagt i fløjten.

Læs også: Uber vil køre elektrisk i London

På trods af det store potentiale i en fremtid fuld af delebiler konkluderer rapporten i øvrigt, at den overordnede virkning i de nordiske lande vil blive minimal på grund af den eksisterende CO2-beskatning.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V