Rapport: Deleøkonomiens største potentiale for CO2-reduktion ligger i transportsektoren

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd viser, at det kan være en god idé at benytte sig af en delebilsordning - den kan nemlig sænke CO2-aftrykket per husholdning med mellem 140 og 980 kilo årligt.

I en dansk undersøgelse fra 2015 svarede 31 procent af adspurgte delebilsmedlemmer hos Letsgo, at de ville eje en bil, hvis ikke de var medlemmer. Arkivfoto.

21.11.2017

CSR.dk

I en ny rapport evaluerer Nordisk Ministerråd klimakonsekvenserne af deleøkonomi, og her er konklusionen klar: Det største potentiale for CO2-reduktion ligger i transportsektoren.

Læs også: København har Europas tredje bedste delebiler

Således vurderer rapporten, baseret på tidligere undersøgelser, at delebilsordninger kan sænke CO2-aftrykket per husholdning med mellem 140 kilo og 980 kilo årligt, skriver Ingeniøren.

Det skyldes primært, at delebilsordninger ændrer medlemmernes forbrugeradfærd, så de vælger at benytte bilerne mindre. Samtidig produceres der færre biler, når folk benytter sig af samkørsel.

Medlemmer kører mindre
Ifølge rapporten betaler man for eksempel et fast kontingent årligt samt et beløb, hver gang man vælger at benytte en delebil – og et sådant medlemskab kan give en stor klimagevinst.

Den største CO2-reduktion kommer nemlig af, at medlemmer i gennemsnit kører mindre, hvilket blandt andet skyldes omkostningerne ved enkeltture og det faktum, at man har mindre direkte adgang til bilen.

Ifølge en hollandsk undersøgelse fra 2015 fører det til en reduktion i den kørte distance på 15 til 20 procent, hvilket svarer til en årlig CO2-reduktion per husholdning på 90 kilo. En anden undersøgelse fra 2011 i USA giver en reduktion på hele 840 kilo.

Den mere intuitive virkning af delebilsordninger er, at langt færre ejer biler. I en amerikansk undersøgelse fra 2016 med over 6.000 adspurgte medlemmer af delebilsvirksomheden car2go fandt man, at hver af virksomhedens biler har fjernet syv til 11 privatejede biler fra vejene.

I en dansk undersøgelse fra 2015 svarede 31 procent af adspurgte delebilsmedlemmer hos Letsgo, at de ville eje en bil, hvis ikke de var medlemmer.

Forbrugeradfærd har betydning for klimaeffekten
Hvordan delebilsordninger påvirker forbrugerens adfærd har stor betydning for klimaeffekten, og for hvordan konceptet vil forme transportsektorens CO2-aftryk i fremtiden.

Først er der ’pris-effekten’, hvor lavere omkostninger og fraværet af store oprindelige investeringer kan betyde, at flere erstatter offentlig og andet mere miljøvenlig transport med bilen, skriver Ingeniøren.

Dernæst kommer ’indkomst-effekten’, der omhandler, hvor husholdningerne vælger at bruge de penge, der kan spares i transportudgifter. Hvis de sparede midler bliver brugt på flyrejser, går en stor del af gevinsten selvsagt i fløjten.

Læs også: Uber vil køre elektrisk i London

På trods af det store potentiale i en fremtid fuld af delebiler konkluderer rapporten i øvrigt, at den overordnede virkning i de nordiske lande vil blive minimal på grund af den eksisterende CO2-beskatning.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.02.2025CSR.dk

Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion

04.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kan du ikke se skoven for bare træer

04.02.2025CSR.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar om CBAM

03.02.20252CTRL APS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

03.02.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vejen til langtidsholdbare arbejdspladser

03.02.2025Lundgreen ApS / MiniMax

Sponseret

Nyt blødgøringsanlæg i DK – kører uden strøm, af 62% genanvendt plast, fjerner ALT kalk

03.02.2025LindCor ApS

Sponseret

Syv TOTO toiletter klarer 2.000 gæster på vild natklub i KBH

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybrid - Efterår 2024

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart november 2024.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Dakofa
Webinar
GRATIS webinar om Biobaserede Byggematerialer - udfordringer og muligheder

Strammere klimakrav og ønske om flere fornybare ressourcer i byggeriet giver mulighed for at øge efterspørgslen efter biobaserede byggematerialer. På dette seminar vil vi få et indblik i, hvilke udfordringer og muligheder der er ved at udvikle og anvende biobaserede byggematerialer i byggeriet.

Dato

04.02.2025

Tid

12:30

Sted

Online / Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

CABI
Webinar
Bliv klar til at lede neurodivergente medarbejdere

I en tid, hvor det anslås, at op mod 20 % af befolkningen er neurodivergent og tænker anderledes end gennemsnittet, er det afgørende at skabe arbejdspladser, hvor alle hjerner kan trives og bidrage. Men hvordan onboarder og leder man neurodivergente medarbejdere? Det får du viden om og værktøjer til på dette webinar.

Dato

06.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Industri
Webinar
Sådan integrerer du ESG og social ansvarlighed i HR-praksis

Deltag i vores webinar og få indsigt i, hvad ESG-rapportering betyder for dig som HR-ansvarlig. Med de nye krav til bæredygtighedsrapportering vil HR's rolle og ansvar udvides betydeligt.

Dato

06.02.2025

Tid

14:00

Sted

Online