Rapport: Få investorer i klimaalliancer stemmer grønt

En ny rapport sår tvivl om effekten af alliancer som Net-Zero Asset Owner Alliance, hvor investorer sammen skal nedsætte CO2-udledningen.

Undersøgelsen viser blandt andet, at selskaber i investoralliancen NZAOA, er mere tilbøjelige til at stemme for klimatiltag rettet mod energiselskaber. Arkivfoto. .

15.12.2021

CSR.dk

Det er måske kun tanken, der tæller, når selskaber tilslutter sig den FN-støttede investorsammenslutning Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), som forpligter sine medlemmer til at stræber efter en CO2-neutral investeringsportefølje.

Ifølge en ny undersøgelse, er det nemlig tvivlsomt, hvor meget medlemmerne faktisk ændrer i den grønne dagsorden ved at være med i alliancen – i hvert fald når de skal stemme ved generalforsamlingerne.

Læs også: Private investorer vil sætte pengene på grønt

Undersøgelsen, som er foretaget af forskere fra Irland og Skotland, viser at kun 13 ud af 46 NZAOA-medlemmer selv har stemt på klimarelaterede forslag ved aktionærmøder. De resterende medlemmer lader i overvejende grad sine aktionærforeninger og pengeforvaltere stemme for dem.

”Et medlemskab hos disse typer alliancer betyder ikke, at man er frontløber på klimaområdet”, fortæller Theodor Cojoinau, professor i bæredygtig økonomi hos University of Edinburgh til Bloomberg.

Inkonsistente stemmer
NZAOA er en af mange typer alliancer, som finansaktører etablerer for at forpligte sig til en nedsætning af de drivhusgasser, som aktiviteterne i de selskaber, de investerer i, udleder. I hvor høj grad deres investeringer lever op til deres forpligtelser, er dog under kritik fra både nonprofitorganisationer og forskere på området.

Læs også: Investorer bruger deres stemme aktivt på diversitet

Forskerne fandt derudover, at NZAOA-medlemmer, og andre selskaber, er mere tilbøjelige til at stemme om klimatiltag rettet mod virksomheder, der beskæftiger sig med sort energi. NZAOA-medlemmerne er imidlertid uklare når det kom til at stemme om virksomhedstiltag, som stemmer overens med Paris-aftalen.

Kun tre ud af ny medlemmer i alliancen stemte for et tiltag, der skulle få Shell til at sætte CO2-målsætninger i overensstemmelse med Paris-aftalen. Samtidig stemte investorerne imod initiativet ’Say on Climate’, som presser virksomheder til at reagere proaktivt på global opvarmning.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V