15.12.2021  |  Klima, miljø og energi

Rapport: Få investorer i klimaalliancer stemmer grønt

En ny rapport sår tvivl om effekten af alliancer som Net-Zero Asset Owner Alliance, hvor investorer sammen skal nedsætte CO2-udledningen.

Det er måske kun tanken, der tæller, når selskaber tilslutter sig den FN-støttede investorsammenslutning Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), som forpligter sine medlemmer til at stræber efter en CO2-neutral investeringsportefølje.

Ifølge en ny undersøgelse, er det nemlig tvivlsomt, hvor meget medlemmerne faktisk ændrer i den grønne dagsorden ved at være med i alliancen – i hvert fald når de skal stemme ved generalforsamlingerne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Private investorer vil sætte pengene på grønt

Undersøgelsen, som er foretaget af forskere fra Irland og Skotland, viser at kun 13 ud af 46 NZAOA-medlemmer selv har stemt på klimarelaterede forslag ved aktionærmøder. De resterende medlemmer lader i overvejende grad sine aktionærforeninger og pengeforvaltere stemme for dem.

”Et medlemskab hos disse typer alliancer betyder ikke, at man er frontløber på klimaområdet”, fortæller Theodor Cojoinau, professor i bæredygtig økonomi hos University of Edinburgh til Bloomberg.

Inkonsistente stemmer
NZAOA er en af mange typer alliancer, som finansaktører etablerer for at forpligte sig til en nedsætning af de drivhusgasser, som aktiviteterne i de selskaber, de investerer i, udleder. I hvor høj grad deres investeringer lever op til deres forpligtelser, er dog under kritik fra både nonprofitorganisationer og forskere på området.

Læs også: Investorer bruger deres stemme aktivt på diversitet

Forskerne fandt derudover, at NZAOA-medlemmer, og andre selskaber, er mere tilbøjelige til at stemme om klimatiltag rettet mod virksomheder, der beskæftiger sig med sort energi. NZAOA-medlemmerne er imidlertid uklare når det kom til at stemme om virksomhedstiltag, som stemmer overens med Paris-aftalen.

Kun tre ud af ny medlemmer i alliancen stemte for et tiltag, der skulle få Shell til at sætte CO2-målsætninger i overensstemmelse med Paris-aftalen. Samtidig stemte investorerne imod initiativet ’Say on Climate’, som presser virksomheder til at reagere proaktivt på global opvarmning.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere