Regeljungle bør saneres

Hvis Danmark fortsat vil have vækst i eksporten af energiteknologi, er det nødvendigt at få ryddet op i junglen af ugennemskuelige regler på energiområdet, mener Danmarks Vækstråd, som rådgiver Erhvervs- og Økonomiministeren.

05.03.2008

CSR.dk

Danmark har i mange år været langt fremme i udbygningen af vedvarende energi. Blandt andet er danske virksomheder førende, hvad angår eksport af vindmøller. Sidste år lå eksporten af energiteknologi på 46 milliarder kr.
Hvis Danmark fortsat skal beholde den internationale førertrøje, have vækst på energi-, miljø- og klimaområdet samt øge eksporten af energiteknologi, er det imidlertid på høje tid at få ryddet op i junglen af regler, tilskud og afgifter på energiområdet, f.eks. inden for brug af biomasse og affald til produktion af varme og el. Det mener Danmarks Vækstråd, der rådgiver Økonomi- og Erhvervsministeriet.

I en netop udgivet rapport fra Rådet med titlen ”Det grønne guld”, hedder det således, at de offentlige reguleringer er ugennemskuelige og ofte skifter retning. På den baggrund anbefales regeringen, kritisk at gennemgå hele området for at sikre, at det erhvervsmæssige potentiale udnyttes og miljøet fremmes.

”Vi ved, at energiforbruget vil stige med omkring 50 procent frem til 2020. Samtidig øges presset for at reducere CO2-udledningen voldsomt, og det er i dette spændingsfelt, at de erhvervsmæssige muligheder skal findes”, siger direktør for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

”Dels bør vi intensivere brugen af alternative energikilder som f.eks. vind og bioethanol, dels bør vi finde flere energiintelligente løsninger, hvorved forbruget af energi reduceres eller bruges mere effektivt. På det punkt har Danmark i forvejen en afgørende styrkeposition”, mener Lars Nørby Johansen.

Grønt guld sendes ud af landet
Danmarks Vækstråd peger i sin rapport på, at den nuværende regulering af energiområdet er resultatet af mange års forsøg på at styre energiproduktionen. Samtidig har reguleringen været et håndtag, som skiftende regeringer har drejet på i forsøget på at styre finanspolitikken.

Resultatet er, at regelsættet i dag er kompliceret og svært gennemskueligt.

Danske afgifter gør, at store mængder affald eksporteres. Da det ikke er tilladt kraftvarmeproducenter at tjene penge på varme og energi baseret på CO2-neutralt affald, forsvinder producenternes interesse i at erstatte kul med affald. I stedet bliver det grønne guld - affaldet - f.eks. kørt til Tyskland til afbrænding i kraftvarmeværker, som tjener penge på det.

Regler spænder ben for hinanden
”Det er uklogt. Derfor bør regeringen og Folketinget gennemgå hele det sæt af reguleringer, som findes på energiområdet. Reguleringerne bider ind imellem hinanden i haserne. På den ene side er reguleringen af energiområdet lavet ud fra hensynet til miljøet og på den anden side har reguleringen stor betydning, når det gælder om at få penge i statskassen”, siger Lars Nørby Johansen.

Vækstrådet peger ligeledes på, at forskelle i afgiftsregler for produktion af el og varme betyder, at biomasse ikke udnyttes tilstrækkeligt effektivt i kraftvarmesektoren.

Det er et almindeligt problem i varmeforsyningsloven, at der i mange tilfælde ikke skabes incitament til at vælge en mere energioptimal løsning.

”Dette er en betydelig stopklods i forhold til at udvikle nye metoder til udnyttelse af biomasse og dermed udnyttelsen af det erhvervsmæssige potentiale”, hedder det i rapporten.

Desuden er der f.eks. kæmpetilskud til produktion af biogas til varme og lidt mindre tilskud til brug af biogas til el, mens tilskud til husdyrgødning til varme er belagt med afgift.

På den baggrund anbefaler Danmarks Vækstråd regeringen, at den foretager en kritisk gennemgang af skatter, afgifter og love, der påvirker produktionen og anvendelsen af energi. Dette skal sikre anvendelsen af vedvarende energi og CO2-neutrale energikilder.

”Hvis politikerne ønsker en ordentlig energiindustri, er det vigtigt, at der ikke bliver spændt ben ved, at man laver en selvmodsigende lovgivning. Hele området må kulegraves, så man får rimelige rammevilkår for industrien”, mener Lars Nørby Johansen.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

02.01.2025CSR.dk

Ikea går til modangreb på omdiskuteret dokumentar: Grænser sig til det ”uetiske”

02.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea stiger en plads på international miljø- og klimakarakter

27.12.2024CSR.dk

Med træer og solceller skal Novo Nordisk flytte grønt ind i Odense

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams

Dansk Industri
Webinar
Webinar: ESG i Værdikæder - Kom i gang med værdikædeoptegning

Dette webinar stiller skarpt på, hvordan virksomheder kan kortlægge deres værdikæde med et praktisk print-ud værktøj. Få overblik over leverandører, produktion og kunder, og få indsigt i, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed i din virksomhed.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams