Regeringen nedlægger Rådet for Samfundsansvar
Den 1. januar 2016 udløber mandatet for Rådet for Samfundsansvar, og det har V-regeringen annonceret, at man ikke vil forlænge. Både erhvervsliv og fagfolk undrer sig.
Siden 2009 har Rådet for Samfundsansvar rådgivet regering og en lang række virksomheder om, hvordan parterne hver i sær og i samarbejde kan fremme ansvarlighed i det danske erhvervsliv. Men det ser V-regeringen nu ikke længere noget behov for, skriver Altinget.
Rådet har således ifølge regeringen udspillet sin rolle og vil derfor ikke få forlænget sit mandat, når det nuværende udløber ved udgangen af 2015. Men prioriteringen undrer flere af rådets medlemmer, der repræsenterer nogle af de største virksomheder i både hjemligt og internationalt regi.
Jeg mener, at der fortsat er brug for at støtte op om det her område. Mange sager er blevet vendt i en konstruktiv dialog i stedet for i offentlige tovtrækkerier. Og det giver simpelthen bedre beslutninger. Det ville være kedeligt, hvis vi skulle undvære det, siger Director of Group Sustainability i A.P. Møller Mærsk, Annette Stube, til Altinget.
Hun bliver bakket op af rådets næstformand, generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl:
Det (nedlæggelsen, red.) er ærgerligt, for rådet opfyldte en vigtig funktion i forhold til at sætte rammerne for at opføre sig samfundsansvarligt. Rådet bragte interessenter på området fra forskningsverdenen, erhvervslivet og ngo'erne sammen. Det forum forsvinder nu ud i det blå uden nogen erstatning.
Området skal styrkes
Også i forskningssektoren giver beslutningen anledning til skepsis, specielt i forhold til signalværdien udadtil.
Det er en kovending i forhold til, at CSR har været et satsningsområde for Danmark. Det kan vanskeligt ses som andet end, at virksomhedernes ansvarlighed ikke har samme bevågenhed som tidligere, siger forsker i CSR på Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet, Rasmus Feldthusen, til Altinget.
Lektor ved Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier på Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff, er ligeledes overrasket over beslutningen om at lukke rådet, men ligesom Rasmus Feldthusen vil han også afvente et eventuelt nyt udspil fra regeringens side.
Det er synd at nedlægge rådet, for det er jo åbenlyst en god ting at have et råd, der kan tage initiativer og komme med input til debatten på området. Men lukningen kan jo være et udtryk for, at man ikke synes, rådet har levet op til forventningerne. Det er jo svært at vide. Selvfølgelig skal området styrkes. Og jeg håber, regeringen virkelig tænker over, hvordan man kan skabe et forum, der kan tage debatten og være ledende på området.
Det kunne være interessant at vide, om regeringen har været skuffet. Men ministerens melding lyder ikke, som om han vil præsentere noget, der er lige så forpligtende som rådet her, der jo blandt andet har sat ansvarlig skat på dagsordenen, siger Rasmus Feldthusen
Fra regeringens side begrunder man nedlæggelsen med at Danmark allerede er langt fremme på CSR-området, men det ræsonnement er utilstrækkeligt, mener flere iagttagere.
Læs også: Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet
Rådet for Samfundsansvar har i perioden 2012-2015 17 medlemmer, inkl. formand og siden i sommer direktør for FNs Global Compact-program, Lise Kingo. Medlemmerne repræsenterer erhvervsorganisationer, NGOer, civilsamfundet, kommuner, regioner og fagbevægelsen. Beskæftigelsesministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet er observatører i rådet.