Regeringen nedlægger Rådet for Samfundsansvar

Den 1. januar 2016 udløber mandatet for Rådet for Samfundsansvar, og det har V-regeringen annonceret, at man ikke vil forlænge. Både erhvervsliv og fagfolk undrer sig.

25.11.2015

CSR.dk

Siden 2009 har Rådet for Samfundsansvar rådgivet regering og en lang række virksomheder om, hvordan parterne hver i sær – og i samarbejde – kan fremme ansvarlighed i det danske erhvervsliv. Men det ser V-regeringen nu ikke længere noget behov for, skriver Altinget.

Læs også: Regeringens klimamand retter skarp kritik

Rådet har således – ifølge regeringen – udspillet sin rolle og vil derfor ikke få forlænget sit mandat, når det nuværende udløber ved udgangen af 2015. Men prioriteringen undrer flere af rådets medlemmer, der repræsenterer nogle af de største virksomheder i både hjemligt og internationalt regi.

”Jeg mener, at der fortsat er brug for at støtte op om det her område. Mange sager er blevet vendt i en konstruktiv dialog i stedet for i offentlige tovtrækkerier. Og det giver simpelthen bedre beslutninger. Det ville være kedeligt, hvis vi skulle undvære det,” siger Director of Group Sustainability i A.P. Møller Mærsk, Annette Stube, til Altinget.

Hun bliver bakket op af rådets næstformand, generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl:

”Det (nedlæggelsen, red.) er ærgerligt, for rådet opfyldte en vigtig funktion i forhold til at sætte rammerne for at opføre sig samfundsansvarligt. Rådet bragte interessenter på området fra forskningsverdenen, erhvervslivet og ngo'erne sammen. Det forum forsvinder nu ud i det blå uden nogen erstatning.”

Området skal styrkes
Også i forskningssektoren giver beslutningen anledning til skepsis, specielt i forhold til signalværdien udadtil.

”Det er en kovending i forhold til, at CSR har været et satsningsområde for Danmark. Det kan vanskeligt ses som andet end, at virksomhedernes ansvarlighed ikke har samme bevågenhed som tidligere,” siger forsker i CSR på Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet, Rasmus Feldthusen, til Altinget.

Lektor ved Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier på Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff, er ligeledes overrasket over beslutningen om at lukke rådet, men ligesom Rasmus Feldthusen vil han også afvente et eventuelt nyt udspil fra regeringens side.

”Det er synd at nedlægge rådet, for det er jo åbenlyst en god ting at have et råd, der kan tage initiativer og komme med input til debatten på området. Men lukningen kan jo være et udtryk for, at man ikke synes, rådet har levet op til forventningerne. Det er jo svært at vide. Selvfølgelig skal området styrkes. Og jeg håber, regeringen virkelig tænker over, hvordan man kan skabe et forum, der kan tage debatten og være ledende på området.”

”Det kunne være interessant at vide, om regeringen har været skuffet. Men ministerens melding lyder ikke, som om han vil præsentere noget, der er lige så forpligtende som rådet her, der jo blandt andet har sat ansvarlig skat på dagsordenen,” siger Rasmus Feldthusen

Fra regeringens side begrunder man nedlæggelsen med at Danmark allerede er langt fremme på CSR-området, men det ræsonnement er utilstrækkeligt, mener flere iagttagere.

Læs også: Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet

Rådet for Samfundsansvar har i perioden 2012-2015 17 medlemmer, inkl. formand og siden i sommer direktør for FN’s Global Compact-program, Lise Kingo. Medlemmerne repræsenterer erhvervsorganisationer, NGO’er, civilsamfundet, kommuner, regioner og fagbevægelsen. Beskæftigelsesministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet er observatører i rådet.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online