Regeringen vil have mere kunstig intelligens – husk etikken, lyder råd

Danmark skal løfte brugen kunstig intelligens, mener regeringen. DI hilser strategien velkommen som et vigtigt første skridt, mens IDA minder om, at der også skal være plads til sikre ansvarlighed og data-etik.

Danmark skal løfte brugen og udviklingen af kunstig intelligens, med øje for etik og ansvarlighed..

15.03.2019

CSR.dk

Kunstig intelligens rummer store potentialer for at skabe yderligere vækst og bedre offentlig service, og derfor skal Danmark gå forrest i udviklingen og brugen af teknologien. Det mener regeringen, som i går, d. 14. marts, derfor lancerede en ny strategi på området.

Læs også: Den smarte by skal have hjertet med

Strategien skal tage udgangspunkt i de mange områder, hvor kunstig intelligens allerede er i brug, eksempelvis i apps, i søgemaskiner, til billedgenkendelse, til diagnosticering og ansigtsgenkendelse samt til automatisering i industrien.

Samtidig skal den håndtere de udfordringer, der følger med udviklingen, i form af at sikre et ansvarligt og etisk grundlag for kunstig intelligens, bedre adgang til data for virksomheder, øget viden og kompetencer samt øgede investeringer i kunstig intelligens.

Konkret har regeringen fire defineret sigtelinjer:

  1. Danmark skal have et fælles etisk grundlag for kunstig intelligens med mennesket i centrum
  2. Danske forskere skal forske i og udvikle kunstig intelligens
  3. Danske virksomheder skal opnå vækst ved at udvikle og anvende kunstig intelligens
  4. Den offentlige sektor skal anvende kunstig intelligens til at tilbyde service i verdensklasse.

”Kunstig intelligens rummer et stort potentiale for dansk erhvervslivs forretningsmuligheder og for samfundet som helhed. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag kan fremlægge en national strategi for kunstig intelligens, som kan komme især virksomheder, men også borgere og den offentlige sektor til gavn, samtidig med at vi har et stærkt dataetisk fokus”, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Som en del af udspillet lancerer regeringen seks etiske principper for ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens. Der skal sikres flere åbne offentlige data, som ikke er personhenførbare, til kunstig intelligens. Og der etableres en fælles dansk sprogressource, der skal understøtte udviklingen af kunstig intelligens på dansk.

IDA: Tempo med plads til ansvarlighed
Hos Ingeniørforeningen, IDA, er man tilfredse med udmeldingen fra regeringen og peger på, at ’det ikke [er] et sekund for sent, at der rettes et skarpere blik på, hvordan vi kan drage nytte af kunstig intelligens’. Samtidig fremhæver man nødvendigheden af de etiske overvejelser.

”Vi ved, at andre lande allerede har klædt om, varmet op og har startet kampen. Så hvis vi som nation gerne vil være med fremme, og samtidig sikre at udviklingen sker i et tempo, hvor der også er plads til sikre ansvarlighed og data-etik, er det også ved at være sidste udkald,” siger IDA-formand Thomas Damkjær Petersen, der også er formand for SIRI-kommissionen, og fortsætter:

”Kunstig intelligens og de algoritmer, der ligger bag får større og større indflydelse på både vores liv som borgere og som en konkurrencefaktor for dansk erhvervsliv. Det er derfor vigtigt, at vi anskuer de muligheder, der er i kunstig intelligens, og på samme tid holder et vågent øje med de negative aspekter”.

DI: Flere forskningsmidler er næste skridt
I Dansk Industri hilser man ligeledes strategien velkommen som ’vigtig, hvis vi ønsker at fastholde vores position som et af verdens mest digitaliserede lande.’ Organisationens direktør med ansvar for digitalisering, Lars Frelle-Petersen, påpeger samtidig, at Danmark ikke er særligt langt fremme på området, og derfor skal man med det samme tænke langsigtet.

Læs også: Kunstig intelligens skal give grønnere madvaner

”Helt overordnet ser vi strategien som en fin version 1. Næste skridt er blandt andet at finde flere midler til forskning i kunstig intelligens. Frankrig har meldt ud, at de frem mod 2023 vil bruge 11 mia. kr. på bl.a. forskning i kunstig intelligens. Det niveau er vi ikke i nærheden af i dag”, siger han.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart