Rio-erklæring giver erhvervslivet vigtig rolle
I sluterklæringen fra Rio-topmødet er virksomhederne nævnt som vigtige bidragsydere i omstillingen til grøn økonomi. Det er positivt, lyder det fra DI, som glæder sig over at virksomhederne ikke længere ses som et problem, men i stedet en del af løsningen.
Rio+20 i hovedpunkter
Resultatet af Rio+20 topmødet, som sluttede i fredags, blev en sluterklæring, der blandt indeholder følgende hovedpunkter:
- Grøn vækst bliver nu anerkendt som globalt koncept. Det anses for at være et vigtigt resultat, fordi flere lande tidligere ikke har anerkendt, at fokus på grøn økonomi kan føre til vækst. Det har stået i vejen for internationale aftaler om at fremme grøn bæredygtig økonomi.
- Arbejdet med globale mål for en bæredygtig udvikling er sat i gang.
- FN's miljøprogram skal styrkes.
- Der bliver etableret et nyt internationalt bæredygtighedsforum.
- Et lands BNP skal ikke kun gøres op i kroner og ører, men også i naturværdier, så eksempelvis rovdrift på natur ikke på papiret gør et land rigere.
- Genopretning af natur på havet bliver en prioritet.
- Udfasning af støtte til fossile brændstoffer. Det vil forhindre, at der også i fremtiden bliver brugt milliarder på prisstøtte til forurenende brændstoffer.
- Der fastsættes mål for bedre udnyttelse af affald.
- Der fastsættes mål for adgang til vand - det vil give fattige menneskers mulighed for et bedre liv.
Kilde: Udenrigsministeriet
Rio+20 topmødets sluterklæring, som fredag blev godkendt af politiske ledere fra hele verden, lægger op til, at virksomhederne spiller en vigtig rolle i kampen for at skabe en mere bæredygtig verden.
Læs også: Reaktioner på Rio+20
Det er ifølge direktør i DI Lars Goldschmidt et af de positive elementer i den ellers meget udskældte sluterklæring.
Virksomhederne er i afsnittet om grøn økonomi nævnt som en central aktør i arbejdet med at finde langsigtede løsninger på udfordringerne inden for bæredygtighed. Tidligere blev virksomhederne snarere set som et problem i forhold til grøn omstilling, så der er tale om et vigtigt og positivt skridt fremad, siger Lars Goldschmidt til csr.dk.
Rammebetingelser skal på plads
Han hæfter sig også ved, at der nu er global enighed om, at virksomhedernes forretningsmæssige vilkår skal være i orden, hvis de skal levere grønne løsninger.
Det er et væsentligt fremskridt, at man ikke kun vil regulere virksomheders adfærd, men i stedet lave rammebetingelser, der gør det muligt for dem at levere grønne løsninger, som kan skabe et mere bæredygtigt samfund. Både nationalt og internationalt giver det forbedrede forretningsvilkår, pointerer Lars Goldschmidt.
Rapportering i fokus
I Rio-erklæringen bliver virksomhederne opfordret til at integrere bæredygtig udvikling i deres rapporteringer. Det element er også positivt, mener Lars Goldschmidt.
Det øger gennemskueligheden og kan være med til at sikre fælles konkurrencevilkår globalt, vurderer han.
Tempoet for lavt
Selvom DI ser flere lyspunkter i Rio-aftalen, er det dog stadig organisationens holdning, at ambitionerne om at skabe en bæredygtig verden er for små, og at tempoet er for lavt.
Læs også: Lidegaard og Hedegaard revser Rio-tekst
De virksomheder som var en del af DIs erhvervsdelegation i Rio, glæder sig over, at de nu anses for at være en vigtig del af løsningen på bæredygtigheds-udfordringerne. Men de så også gerne at ambitionsniveauet bliver højere, og at det bliver gjort tydeligere, hvor vi er på vej hen, siger Lars Goldschmidt.
Nødvendigheden af bæredygtighed er der global enighed om. Nødvendigheden af at sætte mål for bæredygtigheden er der global enighed om, men tempoet vil altid være en udfordring at nå til enighed om, understreger han.