15.11.2017  |  Klima, miljø og energi

Sådan har vi bygget Pier47

Indhold fra partner Hvad er dette?

500.000 håndlagte mursten, en kridtpibe og en kanonkugle. Fortællingerne er mange, når projektchefen bag opførslen af Pier47 sætter ord på den unikke ejendom på Langeliniespidsen.

Den ikoniske kontorejendom Pier47 er beliggende på spidsen af Langeliniekajen, hvor den afslutter rækken af nyfortolkede pakhuse, som er den betegnelse, de markante bygninger går under. For det er, hvad Pier47 er, en topmoderne fortolkning af det traditionelle pakhusbyggeri. Mette Munkedal Tange, projektchef hos ATP Ejendomme, har været med fra start til slut og kan som én af de få prale med, at hun kender hver en kringelkrog og detalje i den knap 20.000 m2 store kontorejendom.

”I det her hus er der ingen smalle steder. Der er ikke gået på kompromis med noget og de valg, der er foretaget er gennemtænkt ned til mindste detalje, hvilket giver huset kant og karakter,” fortæller hun og peger på beliggenheden som en faktor, der er med til at give Pier47 det unikke udtryk:

Det maritime liv lige uden for vinduerne gør, at du virkelig mærker de ændringer, der sker i naturen hen over året – en ændring, som man sjældent oplever andre steder. Den ene dag kan du have et fuldstændig åbent view ud over havet og den næste, kan der ligge et stort krydstogtsskib til kaj lige ved siden af. Og det gælder selvfølgelig også, når vejret er råt, og det regner og rusker mod vinduerne – her bliver fornemmelsen af at være ved havet bestemt ikke mindre tydelig.”

Placeringen på spidsen af Langelinie er også tænkt ind og benyttet til gavn for husets indeklima. Et naturligt ventilationssystem trækker luften udefra gennem sluser og fylder rummene med den friske havluft. En løsning, der sparer en masse energi sammenlignet med mekanisk ventilation. Luftslusen går også under navnet lydsluse, da lyddæmpende elementer i åbningen reducerer den lyd, der kan komme udefra.

God akustik og høj kvalitet
Akustikken i Pier47 skal ifølge projektchefen også fremhæves. For bag de specialdesignede trælistelofter gemmer sig bløde polyestermåtter, der virker akustikregulerende mod de massive egestave, som beklæder ejendommens gulve fra første til sjette sal. Yderligere har nogle af væggene bagvedliggende akustikdæmpende materialer, og ejendommens store indendørs betonkerner er fritlagte med henblik på, at lejere selv kan beklæde med akustikdæmpende malerier, bannere eller noget helt tredje, hvis der viser sig ønske og behov for det.

”Da ejendommen er bygget som storrumskontor, var det vigtigt for os at tænke akustik ind som et indeklimaparameter for at forhindre den støj, der normalt kan være i store, åbne miljøer. På grund af de tiltag, vi har gjort, fornemmer man slet ikke, at man er i et stort rum, når man bevæger sig rundt i ejendommen og vigtigst af alt, man bliver ikke forstyrret af, hvad der foregår på de andre etager”, forklarer hun.

Øverst oppe blev det skrånende tag først bygget i en model, der måtte ændres flere gange for at sikre, at konstruktionen sad lige i skabet. Og de 500.000 mursten, der danner husets skal, går igen i den sorte beton, der viser sig som gulv i husets atrium i stueetagen.

”Der er mange ting, jeg er stolt over ved det her hus, men skal jeg fremhæve én ting, må det være det specialdesignede betongulv”, forklarer hun og fortsætter: ”Det er virkelig atypisk, at man ser et betongulv i den størrelsesorden, der står så flot. Og det farvespil man qua gulvets udformning bliver mødt af, når man træder ind i atriummet, kan man jo ikke andet end at blive betaget af”, afslutter hun.

Kridtpiben og kanonkuglen
Et så stort byggeri som Pier47 mødte naturligt nok et par bump på vejen. Det blev blandt andet til en stormflod, havvand i ventilationssystemet og endda en kridtpibe og en kanonkugle. Det sidste kræver vist lidt nærmere uddybning.

Da byggegruppeentreprenøren var i færd med at grave, stødte de på en kugle, der lå dybt nede i jorden. Specialiserede sikkerhedsfolk blev tilkaldt og arbejdet fuldstændig indstillet. Kuglen viste sig at være en kanonkugle, der var affyret af englænderne under Københavns Bombardement i 1806. Da krudtet i kuglen kunne være ustabilt, måtte den ikke flyttes, så sprængningen af den måtte ske på stedet.

”Vi skabte et værre postyr. Naboejendommen blev ryddet, politiet afspærrede området, Københavns Brandvæsen patruljerede ude i havnen og bomberydderne kom forbi og sprængte kanonkuglen, efter at en lang lunte var blevet tilkoblet”, forklarer Mette Munkedal Tange, mens hun med hænderne i bedste Olsen Banden stil viser, hvordan håndtaget til sprængningen blev presset i bund.

”Set i bakspejlet virker det helt fjollet, at det var muligt at skabe så meget postyr på grund af sådan en gammel kugle.”

Udgravningen bød på endnu en overraskelse i form af en lille udskåret kridtpibe tilbage fra 1700-tallet. Piben stammer formentlig fra et bosted, der har ligget på bunden af Langelinie, inden området blev fyldt op og blev til havn.

Nysgerrig på et lejemål i Pier47? Se mere her.

Mere fra ATP Ejendomme A/S

ATP Ejendomme A/S

www.atp-ejendomme.dk

ATP Ejendomme A/S er stiftet i 1995 og er et 100 % ejet datterselskab af ATP. Vi investerer i erhvervsejendomme, som vi lejer ud til især kontorer og butikker.ATP Ejendomme arbejder aktivt med ESG-integration. Dette gøres bl.a. gennem årlig ESG-rapportering til organisationen GRESB Real Estate, som evaluerer og sammenligner investorers performance inden for bæredygtighed og samfundsansvar…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere