Pier47 er et 1800-tals inspireret pakhus med fremtidsteknologi
Det markante teglbyggeri er inspireret af 1800-tallets pakhuse, men rummer bæredygtigt tankegods til den helt store guldmedalje, bogstaveligt talt.
Vi står foran den høje murstensbygning med Langelinie i ryggen. En skribent, en fotograf og arkitekten Lene Tranberg, fra Lundgaard & Tranberg arkitekter, der sammen med et hold af arkitekter har tegnet den bæredygtige kontorejendom. Det markante teglbyggeri er inspireret af 1800-tallets pakhuse, men rummer bæredygtigt tankegods til den helt store guldmedalje, bogstaveligt talt.
Det vender vi tilbage til.
"Hele essensen i bygningen er, at det åbne skal kombineres med det private," fortæller Lene Tranberg, da vi står i den store lobby med ovenlys og forskudte etagedæk: Dæk, der næsten svæver og skiftes til at lappe ind over terrazzogulvet i stuen, hvor vi står og kigger op gennem de seks etager.
Stueetagen er et stort, åbent rum, og det første indtryk er, at der er en rigtig god akustik, hvilket ifølge Lene Tranberg også har været en vigtig pointe, så lyden ikke forplantes til etagerne.
Længere oppe krydser trapper og broer det store atrium – alle etager er således forbundet og giver stedet en levende atmosfære, som giver beskueren lyst til at udforske og undersøge.
At stå på broen gennem atrium må ifølge arkitekten næsten uundgåeligt føre til "at man får bedre tanker i sit arbejde," siger hun og lader blikket dvæle ved de forskellige etagers lysindfald.
Spændet mellem åben og lukket er fremtidens arbejdsplads
Arkitekterne Lundgaard & Tranberg er kendt for at have tegnet blandt andet det cirkulære Tietgenkollegie ved DR-byen, SEB-banks hovedsæde ved Kalvebod Brygge, hvor strå og siv titter frem mellem adgangsvejene, og senest – og måske også mest markant – Axel Towers, der med sine sammenvævede cylindre beklædt med tombak har skabt et vartegn i centrum af København.
"Pier47 er robust og fleksibelt som et pakhus, med stor rummelighed og kan generere mange måder at bruge det på, alt efter hvilke behov virksomhederne har," siger Lene Tranberg, mens vi går langs vinduerne på anden sal.
"Man kan forestille sig mange typer lejere, både nogen som ønsker det mere opdelte og nogen det mere private, eller f.eks. at man sidder måske tre virksomheder i huset, der kan udnytte muligheden for at bruge hinanden i et større arbejdsfællesskab. Noget, som jo tegner fremtiden mange steder," siger hun.
Pakhusenes store sammenhængende rum går igen i Pier47: Det er ligeledes muligt for virksomheder at udnytte det åbne rums potentiale og samtidig have mere private zoner, uden at alt bliver cellekontorer og aflukkede rum.
Lene Tranberg går hen i lysindfaldet fra et af vinduerne i lommen mellem to mødelokaler og sætter sig imaginært op af væggen. Det er ikke svært at forestille sig en gruppe skriveborde foran hende.
"Du kan lave en lille gruppe her. Hvis det nu var en masse mennesker, der ikke nødvendigvis altid arbejdede sammen, men kunne bruge relationen i fællesskab til noget, ville det jo være spændende. Tanken kan være fremmed for nogen, men jeg tror på, at det også kunne fremme noget. At få skabt en ny arbejdskultur, der gør det virkelig interessant at være på arbejdspladsen," siger hun.
Ud over den store lobby, som også kan fungere som midlertidige arbejdspladser, er væsentlige fælles funktioner placeret i bygningens gavle, såsom auditoriet og en konferenceafdeling, en stor fælles kantine og mindre møde-/spiserum.
Atypiske vinduer giver perspektiv på verden udenfor
Det første man lægger mærke til ved bygningen, er de mange vinduer i varierende størrelser og højder fra gulvet, så øjet hele tiden dvæler ved et nyt udsnit af den storslåede udsigt til havnen ind mod Østerbro og Øresund på den anden side.
Pointen er, ifølge Lene Tranberg, at vinduerne indrammer udsigten, så man bliver mere opmærksom på de spektakulære kik, der er i alle retninger, og særlige pointevuer. Hvor de store vinduer lukker det store vue ind, lukker de lave vinduer tæt ved arbejdspladsen vandets refleksioner ind i rummet og supplerer den store udsigt med et kik til jorden under dig, som bekræfter, hvor i verden du befinder dig.
"En væg af billeder," som arkitekten kalder det, når man nogle skridt fra væggen kan se flere vinduer på en gang, men udsigten til vand og Middelgrundsfortet på den anden side opleves også som helt åbenlyse kvaliteter for byggeriet.
Mens samtalen kredser om udsigten, sejler Oslobåden ind i inderhavnen og bliver rammet ind af vinduerne. Så tæt på, at det er umuligt ikke at rette opmærksomheden mod de langsomme bevægelser i vandet uden for.
"Man får lyst til at indfange det, der foregår uden for vinduerne. Rammerne indfanger motivet og holder det fast," siger Lene Tranberg, da vi er løbet fra sjette til femte sal, for med øjnene at eskortere Oslobåden helt i havn.
Et bæredygtig kontorlejemål lønner sig
Bygningen er bevidst skabt med naturlig ventilation og termoaktive dæk og kerner, med grundvandskøling.
Det medvirker til lave driftsomkostninger og betyder blandt andet, at byggeriet har fået en ekstra etage forærende, fordi der ikke skal bruges plads til tekniske installationer som ventilation allerøverst.
Netop den bæredygtige grundtanke, som bygningen er født ind i, har givet sig udslag i guld-certificeringen DGNB. Kun 33 bygninger i Danmark har ifølge hjemmesiden den certificering. For dem, der tænker i bundlinjer, betyder det 70 pct. mindre varmeforbrug.
Men for Lene Tranberg er det hele en del af den måde, Pier47 er tænkt ind i fremtidens arbejdsplads.
"Jeg ville i hvert fald gerne arbejde her."
Fremtidssikring var bevidst valg
ATP Ejendomme har gemt grunden til det helt rigtige byggeri. En grund erhvervet tilbage i 90'erne, der blev købt med intentionen om at bygge bæredygtigt, i gode materialer, og med en intention om at kippe med flaget til den omkringliggende historik i området - Rederierne, pakhusene og skibene.
"Det er tegnet af en af landets førende arkitekter, og kvalitetsmæssigt ligger det væsentligt over markedet. Arkitekturen, det omkringliggende miljø og materialevalget indgår også i den kvalitet," siger underdirektør Lars Gøtke fra ATP Ejendomme. Derfra var der ikke langt til at tage skridtet og bygge til fremtiden, selvom husets pakhustema også trækker tråde til fortiden.
"Det var helt bevidst, at ejendommen skulle leve op til guld-mærket i bæredygtighed. Udover lave driftsomkostnigner, er det også fremtiden," siger han.
Alternativ er langsommeligt nybyggeri
Det er ikke så ofte, at man får lov at bygge nyt i den skala - og med den placering i København - som Pier47befinder sig i. Er man en virksomhed med behov for 1000 pladser i moderne lokaler, har man ikke mange muligheder i København, påpeger underdirektør i ATP Ejendomme, Lars Gøtke.
"Markedssituationen i København er i øjeblikket den, at skal du have et større lejemål, som er moderne indrettet med open space, som de fleste gerne vil sidde i, så er der ikke mange muligheder," siger Lars Gøtke og fortsætter.
"Hvis det skal være over 10.000 kvm er alternativet, at du må rykke ud af byen og bygge nyt - og så må du vente, til det står færdigt," siger han.
Nysgerrig på Pier47? Læs mere her
Artiklen er produceret af Børsens kommercielle afdeling 20.09.17 i samarbejde med ATP Ejendomme.