Sådan kan fremtidens grønne elnet også blive stabilt
Forsyningssikkerhed og vedvarende energi står ofte som modsætninger i energidebatten. Ny forskning fra Aarhus Universitet viser imidlertid, at det godt kan lade sig gøre at forene de to.
Den grønne omstilling stiller store krav til Europas energisystem i fremtiden, der både skal balancere behovet for en grøn omstilling med stigende energibehov og krav om forsyningssikkerhed.
Det kan blive en fremtid med hyppige strømafbrydelser og høje elpriser. Ny forskning fra Aarhus Universitet viser dog, at det er muligt at skabe et stabilt og klimavenligt energinet-
Ifølge ph.d. Ebbe Kyhl Gøtske fra Aarhus Universitet er det her afgørende, at man ikke udfaser alle termiske kraftværker for hurtigt. De kan nemlig fungere som en vigtig reserve i overgangen til et grønnere energisystem.
Forskernes nye model viser, at merprisen for at sikre et stabilt energisystem kun vil være cirka 10 procent med en effekttilstrækkelighed på 99,9 procent og med en lille netto-negativ udledning i forhold til 1990-niveauer som bonus.
Strategisk elektrificering
Elektrificeringen af samfundet får elforbruget til at stige drastisk, hvilket lægger pres på energiinfrastrukturen. Danmark har i dag kun 3 minutters strømafbrydelser om året, men Energinet vurderer, at dette kan stige til 8-30 minutter i 2034.
Den voksende afhængighed af udenlandsk strøm kan tilmed forværre situationen, særligt i perioder med lav vedvarende energiproduktion. Særligt såkaldt dunkelflaute, hvor både sol og vind svigter, udgør en udfordring.
“Vi bør være strategiske med, hvilke kraftværker vi beholder, som kan agere reservelast”, siger Ebbe Kyhl Gøtske til Aarhus Universitet.
Han påpeger, at risikoen for effekt-utilstrækkelighed stiger, hvis alle ældre kraftværker lukkes, uden at der etableres robuste alternativer.
- lhs