30.03.2016  |  Klima, miljø og energi

Scania-platooning-konvoj på vej gennem Danmark

Indhold fra partner Hvad er dette?

Scania deltager med tre lastbiler i verdens første grænseoverskridende lastbil-platooning-konvoj, som i dag kører gennem Danmark.

Scania deltager med tre lastbiler i verdens første grænseoverskridende lastbil-platooning-konvoj, som i dag kører gennem Danmark.

Danmark er med sin rute på 320 km en central del af det hollandske EU-formandskabs platooning-event, hvor delvist automatiserede lastbiler kører gennem fem lande. Scania deltager med tre lastbiler, som i dag ruller gennem Danmark – fra Øresundsbroen, henover Sjælland, Fyn og gennem Jylland til den tyske grænse.

European Truck Platooning Challenge er en fremragende mulighed for Scania til at øge opmærksomheden i både Sverige og Europa på de store fordele, delvist automatiserede lastbilkonvojer giver, hvad angår mere sikker og effektiv transport og forbedret afvikling af trafikken. Vi håber også at kunne øge forståelsen for, at fælles standarder er nødvendige for de forskellige supportsystemer, og at fælles europæisk lovgivning er påkrævet for at bane vejen for konvojkørsel i stor skala, fortæller Jonas Hofstedt, som er Head of Powertrain Development hos Scania.

Lastbiler, der automatisk holder afstand til hinanden, vil sikkerhedsmæssigt forsvarligt kunne køre tættere end de helt almindelige lastbiler. Det giver mere plads til andre biler på vejene, sparer på lastbilernes brændstof og forurener mindre. Den første lastbil i konvojen fungerer som "førerbil", som de øvrige lastbiler følger og tilpasser sig efter. Igennem årene har Scania brugt platooning i sine egne transporter og dermed vist, at det er muligt at reducere brændstofforbruget med op til 10 % i almindelig trafik ved at reducere vindmodstanden. 

- Scania har stort fokus på platooning, da det vil give en lang række fordele og et langt smidigere logistiksystem. Dernæst reduceres brændstofforbruget og dermed også CO2-udledningen til gavn for såvel klimaet som transportøkonomien. Netop den faktor er væsentlig for Scania, som konstant arbejder på at være ledende leverandør af bæredygtige transportløsninger, fortæller Scania Danmarks adm. direktør Janko van der Baan.

Vejdirektoratet har sammen med bl.a. Scania stået i spidsen for projektet og koordineret på tværs af de danske myndigheder, for at eventen kunne blive en realitet på de danske veje

Yderligere oplysninger:

  • The European Truck Platooning Challenge 2016 skal sætte fokus på samarbejde mellem EU-Kommissionen, EU-medlemslandene og industrien om selvkørende teknologier, behovet for harmonisering af regler på området mm.
  • To såkaldte platoons med tre lastbiler i hver vil ved hjælp at ny ITS-teknologi køre i forbundne konvojer med ned til ½ sekunds mellemrum fra forskellige europæiske byer på tværs af grænserne mod et fælles endemål i Rotterdam den 6. april 2016, umiddelbart forud for det planlagte uformelle Miljø- og Transportministermøde.
  • Vejdirektoratet, Trafik- og Byggestyrelsen, Politiet, DTL, DI Transport, Sund og Bælt samt Volvo Trucks og Scania deltager i projektet for at sikre, at European Truck Platooning Challenge 2016 kan gennemføres i Danmark.
  • Vejdirektoratet deltager blandt andet i det internationale standardiseringsarbejde, der skal sikre, at biler og udstyret i vejsiden kan tale sammen. Og sammen med blandt andre Transport- og Bygningsministeriet, Justitsministeriet, Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik er Vejdirektoratet gået i gang med at afdække behovet for ændringer i færdselsloven.

Mere fra Scania Danmark A/S

Scania Danmark A/S

www.scania.dk

Scania Danmark er den officielle importør af Scania lastbiler og busser i Danmark og et datterselskab til Scania CV, Sverige.Scania beskæftiger i alt cirka 900 medarbejdere, som arbejder med reparation og service af store køretøjer, reservedele og serviceaftaler, salg af busser og lastbiler, finansierings- og forsikringsløsninger til vognmænd, marketing, teknik, IT, HR og økonomi samt chauffør udd…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere