Seminar om verdensmål 12: ”Vi skal tænke bæredygtigt helt fra start”

På seminaret om verdensmål 12 i byggeriet, det andet i rækken ”Roadmap for verdensmål i praksis”, satte vi sammen med Bygherreforeningen fokus på bæredygtige byggematerialer og miljøvenlig affaldshåndtering i hele værdikæden og i alle faser af et byggeri.

Billede: FBSA arkiv.

Der er et behov for at tænke bæredygtighed ind i nye projekter, helt fra starten. Sådan lød konklusionen på Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars seminar om verdenmål 12 om bæredygtige byggematerialer og miljøvenlig affaldshåndtering, som vi d. 9. marts afholdt sammen med Bygherreforeningen.

Bl. a. opfordrede Magnus Bjerre Clausen, advokat og senior manager hos Poul Schmidt/Kammeradvokaten, flere til at gøre brug af markedsdialog. Det er nemlig vigtigt både at få afklaret, hvad der teknisk kan lade sig gøre, og hvad det vil koste at stille krav til fx bæredygtige byggematerialer. De krav, der stilles, skal være konkrete og målbare for at det kan lykkes, mener han.

Bæredygtighed i designfasen

”80% af en bygnings miljøpåvirkning afgøres i de tidlige faser, så tænk det ind her, og særligt også i designfasen”. Sådan lød rådet fra Ninette Alto, som er teknisk direktør i MT Højgaard, mens Rasmus Krag, bæredygtighedschef i Tscherning, gav os et indblik i en konkret case i Gladsaxe Kommune, hvor der stilles krav til genbrug af byggematerialer til et nyt børnehus helt fra starten:

”Det er en spændende, men også svær proces med mange spørgsmål: 1) Hvornår er materialet godt nok til genbrug? 2) Hvordan sikrer vi den fornødne plads til opbevaring af materialerne på byggepladsen?, 3) Hvordan demonterer vi materialerne bedst muligt, mens vi samtidig skal sikre et godt arbejdsmiljø?, 4) Hvor lang tid skal materialerne ligge – er der fx brug for at lave en telthal, så materialerne beskyttes godt nok?”

Ny strategi for bæredygtigt byggeri

Magnus Dalsgaard Smith, Bæredygtighedsingeniør, DOMINIA, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelses Byggeriudvalg og medlem af FBSA’s Unge Advisory Board (UAB) gav os en indflyvning på regeringens nye Nationale strategi for bæredygtigt byggeri, hvor der fra 2023 indgår konkrete målkrav til bæredygtigt byggeri.

LCA-beregninger og CO2 grænseværdier på 12 kg. CO2 per kvm. indføres i 2023 til nybyggeri over 1.000 kvm., mens der i den frivillige CO2-klasse stilles krav om LCA-beregninger og en CO2 grænseværdi på 8 kg. CO2 per kvm. Kravene vil stige frem til 2029.

Det er vi selvfølgelig glade for at se i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og i Unge Advisory Board. Men, fortsatte Magnus Dalsgaard Smith:

”Hvis byggeriet skal nå en 70% CO2-reduktion i 2030, skal vi dog ned på kun at udlede 2,85 kg. CO2 per kvm byggeri. Regeringens udspil giver lige nu et resultat på 5 kg. CO2 per kvm i 2029, så der er altså stadig er en del at arbejde med i branchen for at nå Parisaftalen.”

Seminaret er det andet i rækken Roadmap for verdensmål i praksis. Det sidste i rækken om verdensmål 17 afholdes d. 17. maj 2021. Du kan tilmelde dig seminaret her.

22.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Stærk almen profil overtager forpersonsposten i Byggeriets Samfundsansvar

16.05.2023Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Byggeriets Samfundsansvar opruster med ny stærk CSR-profil

18.11.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Derfor skal du interessere dig for eu-taksonomiens sociale minimumsgarantier

03.10.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

FBSA vil sætte diversitet på skoleskemaet

30.09.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Millionstøtte skal skabe mere diversitet og en bedre arbejdskultur i byggebranchen

04.06.2022Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Forening vil hjælpe den danske byggebranche med at bruge FN’s Verdensmål