10.02.2022 | Klima, miljø og energi
Sjældne metaller svinder ind. For virksomheder er genanvendelse løsningen.
Et nyt innovationsprojekt, som blandt andre Grundfos står bag, skal forsøge at gøre det lettere at source sjældne metaller mere bæredygtigt samt skalere genanvendelse.
Grundfos står sammen med blandt andre den globale organisation Rare Earth Industry Association (REIA) bag et treårigt innovationsprojekt, der har til formål at vurdere graden af bæredygtighed i forbindelse med udvinding af sjældne jordartsmetaller (CSyARES). De sjældne jordartsmetaller bruges i vindmøller, elektriske køretøjer, mobiltelefoner, computere og forsvarsindustrien. Efterspørgslen er stigende samtidig med at metallerne er ved at slippe op. Sådan skriver electronic supply.
Alene i mobiltelefoner bruges jern, kobber, aluminium, tin, zink, bly og nikkel, guld, sølv og platin (Kilde: affald.dk)
Genanvendelse af metallerne er mulig og ses som den primære løsning. Regeringer rundt omkring i verden presser på med lovgivning, der tvinger virksomhederne til at tage hånd om det elektroniske affald, så det kan indgå i et lukket kredsløb.
I handlingsplanen for European Raw Material Alliance lægges der op til at leverandører af sjældne jordartsmetaller skal kunne dokumentere over for kunder og myndigheder, at de overholder gældende lovgivning og opfylder de relevante kvalitetskriterier.
Læs også: Genbrugsguld og –sølv er fremtiden, mener smykkedesigner
For at kunne lykkes med dette udvikles der i projektet et system, der vil gøre det muligt at arbejde mere bæredygtigt med udvindingen af de sjældne metaller.
Det vil skabe nye forretningsmuligheder på både produktions- og genvindingssiden og gøre det muligt for aktører længere fremme i forsyningskæden at arbejde bæredygtigt i deres forsyningskæder.
”Dette partnerskab er baseret på vores fælles interesse i at gøre processerne i forbindelse med disse kritiske og sjældne jordartsmetaller mere gennemsigtige og bæredygtige. Med dette projekt ønsker vi at skabe et værktøj, som aktørerne i værdikæderne for disse sjældne jordartsmetaller kan bruge, og integrere due diligence-processer, som gør det muligt for os at øge effektiviteten ved at anvende sekundære ressourcer og etablere en cirkulær økonomi,” udtaler Badrinath Veluri, som er chief specialist – materials & process hos Grundfos og præsident for REIA.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Menneskerettigheder

Millioner af pensionspenge i Nestlé trods afsløringer om børnearbejde
Danmarks ti største pensionssselskaber har aktier i Nestlé. Det er på trods af, at virksomheden fortsat køber kakaobønner, som er høstet af afrikanske børnearbejdere.
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.
Klima, miljø og energi

Flykoncern tilbyder grøn flybillet
Lufthansagruppen tester i øjeblikket en grøn flybillet, hvor CO2-kompensationen er inkluderet i prisen.
Klima, miljø og energi

Undersøgelse: Få butikker og forhandlere har bæredygtige produkter
Det er flere steder svært som forbruger at træffe mere bæredygtige valg, når der skal shoppes. Det viser undersøgelse, som ifølge bureauet bag bør være et wake-up-call for danske forhandlere og butikker.
Klima, miljø og energi

Forskere protesterer mod EU: Lad være med at ofre den grønne omstilling
Forskere har i et åbent brev kritiseret EU for at overveje at sætte den grønne omstilling i landbruget på pause i kølvandet på krigen i Ukraine og risikoen for en fødevarekrise.