09.05.2016 | Klima, miljø og energi
Skotlands sidste kulkraftværk er lukket
En æra i skotsk energiforsyning er slut. I slutningen af marts stoppede landets sidste aktive kulkraftværk elproduktionen. Se øjeblikket og hør reaktioner her.
Longannet power station, Skotlands største og sidste aktive kulkraftværk - i hvert fald indtil slutningen af marts, hvor det stoppede elproduktionen. Foto: Flickr/Graeme Maclean
Den 24. marts 2016 blev en skelsættende dag i Skotland. Den dag stoppede landets sidste aktive kulkraftværk, Longannet power station, nemlig med at producere strøm, hvilket betød, at landet på Storbritanniens top for første gang i over 100 år ikke længere får el fra brændende kul.
Dermed blev Skotland en af de første nationer i verden, der officielt satte en stopper for sin afhængighed af en af de mest forurenende energiformer, skriver upworthy.com. Og det er et vigtig skridt på vej mod landets ambitiøse målsætning om at al elektricitet skal komme fra vedvarende kilder allerede i 2020.
Læs også: Verdens største kulselskab på fallittens rand
Det lyder som lidt af en mundfuld, men de er allerede godt på vej i Sean Connerys hjemland. Tal fra den skotske regering viste sidste år, at halvdelen af Skotlands energi kom fra renewables i 2014, en fordobling fra 24 procent i 2010.
For arbejderne på Longannet ca. 30 km nordøst for Edinburgh er det dog en vemodig sejr. Ifølge The Guardian har 230 medarbejdere mistet jobbet på selve kraftværket, mens yderligere 1000 stillinger i lokalområdet ventes at blive berørt.
Se selve nedlukningen og hør reaktioner fra de ramte medarbejdere i videoen her.
-AK
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.