Smartphone skal leve 25 år for at udligne sin miljøbelastning i produktion og bortskaffelse

Mange strategier for klima og cirkulær økonomi fokuserer ofte på de udfordringer, der findes i fremstillingsprocessen af et produkt. Brugsfasen fortjener dog i langt højere grad mere opmærksomhed, skriver Michael Søgaard Jørgensen i et blogindlæg på ing.dk.

08.10.2020

CSR.dk

I indlægget gennemgår han tre udenlandske analyser, der alle tre peger på at den største klimagevinst for mange produkters vedkommende findes i at forlænge produktets levetid – f.eks. ved hjælp af reparation.

I rapporten ”Coolproducts don’t cost the earth” udført af EEB (European Environmental Bureau) sammenlignes fire produkter på hhv. brugsfase og ikke-brugsfase (produktion, distribution og bortskaffelse).
• Vaskemaskine: Produktion, distribution og bortskaffelse: 25%. Brug: 75%
• Støvsuger: Produktion, distribution og bortskaffelse: 21%. Brug: 79%
• Bærbar computer: Produktion, distribution og bortskaffelse: 52%. Brug: 48%
• Smartphone: Produktion, distribution og bortskaffelse: 72%. Brug: 28%

Beregninger i samme rapport konkluderer, at f.eks. en vaskemaskine skal leve i 17 år og en smartphone i 25 år for at gøre det op for den klimabelastning, der opstår i forbindelse med produktion, distribution og bortskaffelse.
Det vil derfor i langt de fleste tilfælde give mest mening, at reparere et produkt fremfor at udskifte det.

De to andre undersøgelser fra hhv. WRAP 8(010) og Öko Institut (2018) konkluderer begge, at kun for maskiner med de dårligste miljømærkninger, kan det klimamæssigt betale sig at udskifte fremfor at reparere.

Læs også: Grønt og ansvarligt indkøb og levetidsforlængelse af IT

I anden del af blog-indlægget analyserer Michael Søgaard Jørgensen Regeringens Klimaprogram 2020 og holder den op imod den viden, der er kommet ud af de tre undersøgelser.

I Klimarapporten står bl.a. følgende:
”Nedbringelse af Danmarks drivhusgasudledninger indebærer hovedsageligt teknologiske investeringer og omstilling af vores transport-, fødevare- og energisystemer. En meget stor del af indsatsen er derfor fokuseret på produktionen i Danmark. Klimavenlig adfærd kan imidlertid også bidrage til den grønne omstilling og understøtte reelle reduktioner bl.a. ved at modne markedet for grønne løsninger og øge efterspørgslen efter varer og services med lavere klimaaftryk.”

Michael Søgaard Jørgensen pointerer i sit indlæg at Klimaprogrammet ikke kobler den såkaldte ’klimavenlige adfærd’ med brugsfasen, og derfor ikke har øje for den store miljøgevinst, der ligger i levetidsforlængelsen.

”De tre udenlandske undersøgelser viser, at det er vigtigere at udvikle bedre og billigere reparationsmuligheder end at tilskynde forbrugere og virksomheder til at udskifte produkter, selvom nye produkter er mere energieffektive.
Sammenlignes analysen af vigtigheden af produktlevetid for klimabelastning med fokusset på produktlevetid i Regeringens Klimaprogram er det tydeligt, at der er behov for at samspillet mellem innovation, produktlevetid, forbrug og klima får større fokus i det videre arbejde med Klimaprogrammet”, afslutter Michael Søgaard Jørgensen.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V