SMV’er tager cirkulært indkøb til sig

Små og mellemstore virksomheder (SMV) griber i stigende grad til cirkulær økonomi som en investering i fremtidens forretning.

19.12.2014

CSR.dk

”Mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller Kenneth Hald Jensen, Green Network. Foto: Green Network..

30-40 procent af de cirka 140 medlemmer af det østjydske CSR-netværk Green Network arbejder på en eller anden måde med cirkulær økonomi og indkøb. Sådan lyder vurderingen fra administrerende direktør Kenneth Hald Jensen.

Læs også: SMV'er kan tjene penge på CSR

”Det er væsentligt for mig og mine medlemmer at få tingene ned på jorden og gjort både realistiske og forretningsmæssigt meningsfulde. De klassiske forretningsdyder er stadig klart i førersædet, men der er ingen tvivl om, at mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller han.

Tre drivkræfter for nytænkning
Han peger på tre drivkræfter for, at særligt produktionsvirksomhederne blandt hans medlemmer interesserer sig for cirkulært indkøb og lignende modeller:

  1. Omkostninger: Mindre affald, mere genanvendelse og mere lukkede kredsløb betyder sparede penge til indkøb af nye materialer.
  2. Ny forretning: Ambitionen om at skabe nye forretningsmodeller og lancere nye produkter til eksisterende og nye markeder.
  3. Truet på livet: Nogle virksomheder kan forudsige, at de kan få problemer med deres license to operate. Der vil simpelthen blive mangel på råvarer til deres nuværende forretning eller andre faktorer, der gør, at deres forretningsgrundlag vil forsvinde. De har en stærk motivation til at tænke i nye modeller.

ROI er i højsædet
Små og mellemstore virksomheder tænker først og fremmest i tilbagebetalingstid, når de investerer. Nogle bliver tvunget til at tænke kortsigtet og har svært ved at investere i projekter med tilbagebetalingstid på måske ti år; mens andre – og det gælder særligt familieejede virksomheder – er kommet godt igennem finanskrisen og har midler til at tænke langsigtet forretningsudvikling.

Læs også: Indkøbere skal tænke cirkulært for at få succes

”Men ting tager tid, og man kan ikke med rimelighed forvente, at SMV’er skal forstå og omfavne hele konceptet cirkulær økonomi. Fremgangsmåden er gradvist at lancere små tiltag, der langsomt kan folde sig ud og blive til mere”, fortæller Kenneth Hald Jensen og tilføjer:

”Men der er heller ingen tvivl om, at der både er hjerne og hjerte i mange af tiltagene i dag. Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange virksomhedsejere og –ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.

<p>”Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange vejere og ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.</p>

Kenneth Hald Jensen, Green Network

Indkøbere får bredere rolle
Kenneth Hald Jensen fremhæver, at cirkulært indkøb vil kræve, at indkøberne spiller en lidt anden rolle end hidtil.

”Indkøbere skal indgå mere i dialog med både direktion, produktudvikling og leverandører, så de kan fungere som repræsentative agenter og udstikke den rette retning for leverandørerne og sikre, at der sker mere kommunikation mellem forretningen og leverandørerne. Den største udfordring er et kompetencegab, hvor der bliver et behov for at træne indkøbere – og den slags koster som regel penge. Sammenholdt med at det kan være svært at opbygge en skudsikker og knivskarp forretningsplan for cirkulær indkøbstiltag, er det klart en barriere”.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Reklamer for fossile biler bliver fortid i Vestsverige

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

16.01.2025CSR.dk

LEGO-familien styrker grønne ambitioner med milliardinvesteringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J