SMV’er tager cirkulært indkøb til sig

Små og mellemstore virksomheder (SMV) griber i stigende grad til cirkulær økonomi som en investering i fremtidens forretning.

19.12.2014

CSR.dk

”Mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller Kenneth Hald Jensen, Green Network. Foto: Green Network..

30-40 procent af de cirka 140 medlemmer af det østjydske CSR-netværk Green Network arbejder på en eller anden måde med cirkulær økonomi og indkøb. Sådan lyder vurderingen fra administrerende direktør Kenneth Hald Jensen.

Læs også: SMV'er kan tjene penge på CSR

”Det er væsentligt for mig og mine medlemmer at få tingene ned på jorden og gjort både realistiske og forretningsmæssigt meningsfulde. De klassiske forretningsdyder er stadig klart i førersædet, men der er ingen tvivl om, at mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller han.

Tre drivkræfter for nytænkning
Han peger på tre drivkræfter for, at særligt produktionsvirksomhederne blandt hans medlemmer interesserer sig for cirkulært indkøb og lignende modeller:

  1. Omkostninger: Mindre affald, mere genanvendelse og mere lukkede kredsløb betyder sparede penge til indkøb af nye materialer.
  2. Ny forretning: Ambitionen om at skabe nye forretningsmodeller og lancere nye produkter til eksisterende og nye markeder.
  3. Truet på livet: Nogle virksomheder kan forudsige, at de kan få problemer med deres license to operate. Der vil simpelthen blive mangel på råvarer til deres nuværende forretning eller andre faktorer, der gør, at deres forretningsgrundlag vil forsvinde. De har en stærk motivation til at tænke i nye modeller.

ROI er i højsædet
Små og mellemstore virksomheder tænker først og fremmest i tilbagebetalingstid, når de investerer. Nogle bliver tvunget til at tænke kortsigtet og har svært ved at investere i projekter med tilbagebetalingstid på måske ti år; mens andre – og det gælder særligt familieejede virksomheder – er kommet godt igennem finanskrisen og har midler til at tænke langsigtet forretningsudvikling.

Læs også: Indkøbere skal tænke cirkulært for at få succes

”Men ting tager tid, og man kan ikke med rimelighed forvente, at SMV’er skal forstå og omfavne hele konceptet cirkulær økonomi. Fremgangsmåden er gradvist at lancere små tiltag, der langsomt kan folde sig ud og blive til mere”, fortæller Kenneth Hald Jensen og tilføjer:

”Men der er heller ingen tvivl om, at der både er hjerne og hjerte i mange af tiltagene i dag. Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange virksomhedsejere og –ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.

<p>”Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange vejere og ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.</p>

Kenneth Hald Jensen, Green Network

Indkøbere får bredere rolle
Kenneth Hald Jensen fremhæver, at cirkulært indkøb vil kræve, at indkøberne spiller en lidt anden rolle end hidtil.

”Indkøbere skal indgå mere i dialog med både direktion, produktudvikling og leverandører, så de kan fungere som repræsentative agenter og udstikke den rette retning for leverandørerne og sikre, at der sker mere kommunikation mellem forretningen og leverandørerne. Den største udfordring er et kompetencegab, hvor der bliver et behov for at træne indkøbere – og den slags koster som regel penge. Sammenholdt med at det kan være svært at opbygge en skudsikker og knivskarp forretningsplan for cirkulær indkøbstiltag, er det klart en barriere”.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V