SMV’er tager cirkulært indkøb til sig

Små og mellemstore virksomheder (SMV) griber i stigende grad til cirkulær økonomi som en investering i fremtidens forretning.

19.12.2014

CSR.dk

”Mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller Kenneth Hald Jensen, Green Network. Foto: Green Network..

30-40 procent af de cirka 140 medlemmer af det østjydske CSR-netværk Green Network arbejder på en eller anden måde med cirkulær økonomi og indkøb. Sådan lyder vurderingen fra administrerende direktør Kenneth Hald Jensen.

Læs også: SMV'er kan tjene penge på CSR

”Det er væsentligt for mig og mine medlemmer at få tingene ned på jorden og gjort både realistiske og forretningsmæssigt meningsfulde. De klassiske forretningsdyder er stadig klart i førersædet, men der er ingen tvivl om, at mange af vores medlemmer anser modeller som cirkulær økonomi for et af de væsentligste tiltag for at sikre, at de også har en god forretning om fem, ti og tyve år”, fortæller han.

Tre drivkræfter for nytænkning
Han peger på tre drivkræfter for, at særligt produktionsvirksomhederne blandt hans medlemmer interesserer sig for cirkulært indkøb og lignende modeller:

  1. Omkostninger: Mindre affald, mere genanvendelse og mere lukkede kredsløb betyder sparede penge til indkøb af nye materialer.
  2. Ny forretning: Ambitionen om at skabe nye forretningsmodeller og lancere nye produkter til eksisterende og nye markeder.
  3. Truet på livet: Nogle virksomheder kan forudsige, at de kan få problemer med deres license to operate. Der vil simpelthen blive mangel på råvarer til deres nuværende forretning eller andre faktorer, der gør, at deres forretningsgrundlag vil forsvinde. De har en stærk motivation til at tænke i nye modeller.

ROI er i højsædet
Små og mellemstore virksomheder tænker først og fremmest i tilbagebetalingstid, når de investerer. Nogle bliver tvunget til at tænke kortsigtet og har svært ved at investere i projekter med tilbagebetalingstid på måske ti år; mens andre – og det gælder særligt familieejede virksomheder – er kommet godt igennem finanskrisen og har midler til at tænke langsigtet forretningsudvikling.

Læs også: Indkøbere skal tænke cirkulært for at få succes

”Men ting tager tid, og man kan ikke med rimelighed forvente, at SMV’er skal forstå og omfavne hele konceptet cirkulær økonomi. Fremgangsmåden er gradvist at lancere små tiltag, der langsomt kan folde sig ud og blive til mere”, fortæller Kenneth Hald Jensen og tilføjer:

”Men der er heller ingen tvivl om, at der både er hjerne og hjerte i mange af tiltagene i dag. Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange virksomhedsejere og –ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.

<p>”Det skal give forretningsmæssig mening, men der er også mange vejere og ledere, som personligt gerne vil gå i en mere miljøvenlig og samfundsansvarlig retning”.</p>

Kenneth Hald Jensen, Green Network

Indkøbere får bredere rolle
Kenneth Hald Jensen fremhæver, at cirkulært indkøb vil kræve, at indkøberne spiller en lidt anden rolle end hidtil.

”Indkøbere skal indgå mere i dialog med både direktion, produktudvikling og leverandører, så de kan fungere som repræsentative agenter og udstikke den rette retning for leverandørerne og sikre, at der sker mere kommunikation mellem forretningen og leverandørerne. Den største udfordring er et kompetencegab, hvor der bliver et behov for at træne indkøbere – og den slags koster som regel penge. Sammenholdt med at det kan være svært at opbygge en skudsikker og knivskarp forretningsplan for cirkulær indkøbstiltag, er det klart en barriere”.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online