02.01.2018 | Klima, miljø og energi
Stena snart klar med 50 tons ellastbiler i Norge
Som de første i verden begynder Stena Recycling i løbet af foråret at køre med elektriske lastbiler godkendt op til 50 ton, hvilket vil spare miljøet for store mængder CO2, ligesom chaufførerne får et bedre arbejdsmiljø.
Inkl. hænger er lastbilerne fra Emoss, som Stena snart tager i brug, som de første af deres slags i verden godkendt til en totalvægt på op til 50 ton. Foto: Stena Recycling
De elektriske og emissionsfrie lastbiler er over os, ikke alene fra hypede producenter som Tesla, men også fra brands som Daimler, Scania og Nikola, der lover forskellige egenskaber i forhold til rækkevidde, lastevne og ydelse.
Læs også: Kinesere lancerer elektrisk fragtskib
De fleste vogne er dog ikke helt oppe i den tunge vægtklasse, som den hollandske producent Emoss er på vej ind i. Emoss har lavet elektriske køretøjer i 10 år, men ikke i den størrelse, som man snart er klar med.
Det drejer sig om Stena Recycling, der i løbet af foråret vil begynde at køre med to fuldt elektriske lastbiler, der som de første i verden er godkendt til en totalvægt på 50 ton. Til sammenligning er Tesla Semi godkendt til ca. 36 ton i USA, hvoraf selve bilen er estimeret til at udgøre omkring otte ton.
De to biler skal køre på landevejene mellem Oslo og Moss, en forholdsvis begrænset, om end kuperet strækning på omkring 65 km langs Oslofjordens østside. Stena selv kalder afstanden ”passende” og bemærker at bilerne kan lades i 20 minutter ved hvert stop, mens en længere opladning kan finde sted om natten.
Stor CO2-besparelse
Specifikt vil bilerne blive brugt til at transportere aske fra de store fjernvarmeanlæg i Oslo. Asken køres til Stenas anlæg i Moss, hvor alle brugbare materialer, specielt metaller, sorteres fra til genavending. I den andre retningen vil bilerne transportere affald, som bliver til fjernvarme for indbyggerne i Oslo.
Omfanget af disse opgaver kræver at bilerne kører i pendulfart, hvilket sammenlagt bliver til 260.000 km om året. Når den nu trafik bliver elektrificeret, betyder det en besparelse på ca. 120.000 liter diesel hvert år. CO2-udslippet bliver dermed reduceret med omkring 320 ton per år, svarerende til omtrent 200 fly fra Norge til Thailand.
Læs også: El-lastbiler leverer til Roskilde Rådhus
”Bæredygtighed er et vigtigt tema for os og vores kunder. Derfor er vi meget glade for at teknologien nu er kommet så langt at vi kan begynde at køre med helt elektriske lastbiler med tung last i daglig trafik. Det er positivt både for klimaet, lokalsamfundet og ikke mindst for vores chauffører, som får et bedre arbejdsmiljø og en helt anden køreoplevelse. En el-lastbil er sjovere, mere stabil og har meget mere kraft end en normal dieselbil. Derudover bidrager vi til Oslo kommunes miljømål om at halvere drivhusgasudslippet inden 2020”, siger adm. direktør i Stena Recycling A/S, Max Trandem, i en pressemeddelelse.
-AK
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.