02.01.2018 | Klima, miljø og energi
Stena snart klar med 50 tons ellastbiler i Norge
Som de første i verden begynder Stena Recycling i løbet af foråret at køre med elektriske lastbiler godkendt op til 50 ton, hvilket vil spare miljøet for store mængder CO2, ligesom chaufførerne får et bedre arbejdsmiljø.
Inkl. hænger er lastbilerne fra Emoss, som Stena snart tager i brug, som de første af deres slags i verden godkendt til en totalvægt på op til 50 ton. Foto: Stena Recycling
De elektriske og emissionsfrie lastbiler er over os, ikke alene fra hypede producenter som Tesla, men også fra brands som Daimler, Scania og Nikola, der lover forskellige egenskaber i forhold til rækkevidde, lastevne og ydelse.
Læs også: Kinesere lancerer elektrisk fragtskib
De fleste vogne er dog ikke helt oppe i den tunge vægtklasse, som den hollandske producent Emoss er på vej ind i. Emoss har lavet elektriske køretøjer i 10 år, men ikke i den størrelse, som man snart er klar med.
Det drejer sig om Stena Recycling, der i løbet af foråret vil begynde at køre med to fuldt elektriske lastbiler, der som de første i verden er godkendt til en totalvægt på 50 ton. Til sammenligning er Tesla Semi godkendt til ca. 36 ton i USA, hvoraf selve bilen er estimeret til at udgøre omkring otte ton.
De to biler skal køre på landevejene mellem Oslo og Moss, en forholdsvis begrænset, om end kuperet strækning på omkring 65 km langs Oslofjordens østside. Stena selv kalder afstanden ”passende” og bemærker at bilerne kan lades i 20 minutter ved hvert stop, mens en længere opladning kan finde sted om natten.
Stor CO2-besparelse
Specifikt vil bilerne blive brugt til at transportere aske fra de store fjernvarmeanlæg i Oslo. Asken køres til Stenas anlæg i Moss, hvor alle brugbare materialer, specielt metaller, sorteres fra til genavending. I den andre retningen vil bilerne transportere affald, som bliver til fjernvarme for indbyggerne i Oslo.
Omfanget af disse opgaver kræver at bilerne kører i pendulfart, hvilket sammenlagt bliver til 260.000 km om året. Når den nu trafik bliver elektrificeret, betyder det en besparelse på ca. 120.000 liter diesel hvert år. CO2-udslippet bliver dermed reduceret med omkring 320 ton per år, svarerende til omtrent 200 fly fra Norge til Thailand.
Læs også: El-lastbiler leverer til Roskilde Rådhus
”Bæredygtighed er et vigtigt tema for os og vores kunder. Derfor er vi meget glade for at teknologien nu er kommet så langt at vi kan begynde at køre med helt elektriske lastbiler med tung last i daglig trafik. Det er positivt både for klimaet, lokalsamfundet og ikke mindst for vores chauffører, som får et bedre arbejdsmiljø og en helt anden køreoplevelse. En el-lastbil er sjovere, mere stabil og har meget mere kraft end en normal dieselbil. Derudover bidrager vi til Oslo kommunes miljømål om at halvere drivhusgasudslippet inden 2020”, siger adm. direktør i Stena Recycling A/S, Max Trandem, i en pressemeddelelse.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.