02.01.2018  |  Klima, miljø og energi

Stena snart klar med 50 tons ellastbiler i Norge

Som de første i verden begynder Stena Recycling i løbet af foråret at køre med elektriske lastbiler godkendt op til 50 ton, hvilket vil spare miljøet for store mængder CO2, ligesom chaufførerne får et bedre arbejdsmiljø.

De elektriske og emissionsfrie lastbiler er over os, ikke alene fra hypede producenter som Tesla, men også fra brands som Daimler, Scania og Nikola, der lover forskellige egenskaber i forhold til rækkevidde, lastevne og ydelse.

Læs også: Kinesere lancerer elektrisk fragtskib

De fleste vogne er dog ikke helt oppe i den tunge vægtklasse, som den hollandske producent Emoss er på vej ind i. Emoss har lavet elektriske køretøjer i 10 år, men ikke i den størrelse, som man snart er klar med.

Det drejer sig om Stena Recycling, der i løbet af foråret vil begynde at køre med to fuldt elektriske lastbiler, der som de første i verden er godkendt til en totalvægt på 50 ton. Til sammenligning er Tesla Semi godkendt til ca. 36 ton i USA, hvoraf selve bilen er estimeret til at udgøre omkring otte ton.

De to biler skal køre på landevejene mellem Oslo og Moss, en forholdsvis begrænset, om end kuperet strækning på omkring 65 km langs Oslofjordens østside. Stena selv kalder afstanden ”passende” og bemærker at bilerne kan lades i 20 minutter ved hvert stop, mens en længere opladning kan finde sted om natten.

Stor CO2-besparelse
Specifikt vil bilerne blive brugt til at transportere aske fra de store fjernvarmeanlæg i Oslo. Asken køres til Stenas anlæg i Moss, hvor alle brugbare materialer, specielt metaller, sorteres fra til genavending. I den andre retningen vil bilerne transportere affald, som bliver til fjernvarme for indbyggerne i Oslo.

Omfanget af disse opgaver kræver at bilerne kører i pendulfart, hvilket sammenlagt bliver til 260.000 km om året. Når den nu trafik bliver elektrificeret, betyder det en besparelse på ca. 120.000 liter diesel hvert år. CO2-udslippet bliver dermed reduceret med omkring 320 ton per år, svarerende til omtrent 200 fly fra Norge til Thailand.

Læs også: El-lastbiler leverer til Roskilde Rådhus

”Bæredygtighed er et vigtigt tema for os og vores kunder. Derfor er vi meget glade for at teknologien nu er kommet så langt at vi kan begynde at køre med helt elektriske lastbiler med tung last i daglig trafik. Det er positivt både for klimaet, lokalsamfundet og ikke mindst for vores chauffører, som får et bedre arbejdsmiljø og en helt anden køreoplevelse. En el-lastbil er sjovere, mere stabil og har meget mere kraft end en normal dieselbil. Derudover bidrager vi til Oslo kommunes miljømål om at halvere drivhusgasudslippet inden 2020”, siger adm. direktør i Stena Recycling A/S, Max Trandem, i en pressemeddelelse.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere