27.09.2022  |  Klima, miljø og energi

Stort naturområde på vej ved Vadehavet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Et stort landbrugsområde ved Vadehavets diger bliver omdannet til natur. 230 hektar svarende til cirka 460 fodboldbaner skal i fremtiden være spisekammer for millioner af fugle. Samtidig får Tønder bedre beskyttelse mod oversvømmelser, som truer byen på grund af klimaforandringer. Naturprojektet koster 69 mio. kr. og bliver til i et tæt samarbejde mellem Tønder Kommune, private fonde, Landbrugsstyrelsen og lokale landmænd.

Når man i dag kører en tur ud til Vidåslusen ved Højer og drejer hovedet mod nord, er der landbrugsjord, så langt øjet rækker. Men sådan bliver det ikke ved at være.

Området Margrethe Kog Nord skal omdannes til natur, som bliver levested for tusinder af fugle og et vigtigt spisekammer for de millioner af trækfugle, som hvert år passerer igennem Vadehavet.

Det nye naturområde skal også fungere som ’vandparkering’, når der er højvande i Vidåen, og vandet ikke kan komme hurtig nok ud gennem slusen. Det kan betyde store oversvømmelser i baglandet, og blandt andet true mange huse og bygninger i området omkring Tønder.

Planen er, at naturområdet skal stå færdigt om fire år, i 2026. Til den tid er området helt anderledes. Naturen er rykket ind i landet, helt op til Højer by, og man kan opleve naturen på tæt hold i et besøgs- og formidlingscenter. Det nye naturområde forventes at tiltrække tusinder af naturinteresserede danskere og udenlandske turister.

Tønder Kommunes borgmester glæder sig over projektet.

”Jeg er meget tilfreds med, at projektet lykkes i samspil med de berørte landmænd. Området vil med sikkerhed blive endnu en perle, som vil tiltrække turister, der ser værdi i den storslåede natur, vi har”, siger Tønder Kommunens borgmester Jørgen Popp Petersen.

Formand for Den Danske Naturfond, Bengt Holst, glæder sig også. Lige siden Naturfonden blev etableret i 2015, har det været et ønske at gennemføre et stort naturprojekt i Tøndermarsken. Det er en stor succes, at det nu er lykkedes.

”Det nye naturområde giver naturen og de mange fugle i Vadehavet tiltrængt hjælp. Det viser, at et godt samarbejde mellem kommuner, private fonde og lokale kræfter kan skabe store forandringer til glæde for natur og mennesker,” siger Bengt Holst.

Det store projekt er blevet til i et tæt samarbejde mellem Tønder Kommune og en række partnere. Det er især Den Danske Naturfond, 15. Juni Fonden og Nordea-fonden, som sammen med kommunen skal udvikle områdets natur, friluftsliv og formidling.

”Nordea-fondens uddelingsstrategi åbner for, at fonden også kan støtte naturgenopretning og projekter, der fremmer biodiversitet og bæredygtighed. Vi er derfor glade for at støtte etableringen af naturområdet Margrethe Kog Nord, hvor der også er fokus på at styrke tilgængelighed og formidling. Projektet er stærkt lokalt forankret og bidrager til en udvidelse af de eksisterende naturarealer i området. Det kommer til at have stor betydning for lokalbefolkningen, som kan benytte sig af den helt nære natur og selvfølgelig også for naturens egenværdi, hvor særligt fuglelivet forventes at få et løft,” fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

15. Juni Fondens direktør, Per Voetmann, glæder sig over projektet.

”Tøndermarsken og Vadehavet er dansk natur af stor international betydning, men marsknaturen har længe været trængt. Derfor er det en stor glæde for 15. Juni Fonden, at jordfordelingen er faldet på plads, så dette vigtige naturprojekt kan bidrage til, at marsken igen kan blive et meget vigtigt levested og spisekammer for millioner af fugle. Dette projekt er også et glimrende eksempel på, at biodiversitet- og klimahensyn kan gå hånd i hånd, uden naturen kompromitteres,” udtaler 15. Juni Fondens direktør Per Voetmann.

Mere fra DEN DANSKE NATURFOND

DEN DANSKE NATURFOND

https://naturfonden.dk/virksomhed/

Den vilde natur er i tilbagegang i Danmark. Flere end 2000 arter er i fare for at forsvinde. Sammen kan vi vende udviklingen og give naturen mere plads. Det gør vi gennem  godt samarbejde og stærke partnerskaber. 100 procent af donationer går til mere plads til naturen. Naturfonden køber naturen tilbage m2 for m2. Herefter beskytter vi den natur, der allere…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere